Ενα «Παράξενο ζευγάρι» σε μια σύγχρονη, θηλυκή παραλλαγή

Ενα «Παράξενο ζευγάρι» σε μια σύγχρονη, θηλυκή παραλλαγή

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγγλική γλώσσα έχει αυτή την εξαιρετική ικανότητα να δημιουργεί νέες λέξεις για να περιγράψει νέα φαινόμενα ή καταστάσεις. «Dramedy» λοιπόν –στα ελληνικά «δραματική κωμωδία»– είναι ο πιο εύστοχος χαρακτηρισμός για την τηλεοπτική σειρά του Netflix «Dead to me», που «ανέβηκε» πριν από λίγο καιρό. Ακόμη και ο τίτλος είναι ένα εύστοχο λογοπαίγνιο: «Για μένα είσαι νεκρός», θα μεταφράζαμε, που σημαίνει επίσης «Δεν θέλω να σε ξέρω πλέον». Αλλά μήπως η λέξη «dead» αναφέρεται σε ένα πτώμα που με κάποιον τρόπο τις φέρνει κοντά;

Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, από τα πιο πρωτότυπα της τηλεόρασης, είναι δύο φίλες που τις ενώνει η θλίψη. Η Κριστίνα Απλγκεϊτ –η κόρη του Αλ Μπάντι στη δημοφιλή σειρά των ’80s «Παντρεμένοι με παιδιά»–, που υποδύεται την Τζεν, έχει χάσει μόλις τον άνδρα της σε ένα τροχαίο ατύχημα. Η Λίντα Καρντελίνι, η Τζούντι της σειράς, έχει και εκείνη να διαχειριστεί τις δικές της απώλειες, έναν αρραβωνιαστικό που πέθανε από καρδιακή προσβολή λίγο πριν από τον γάμο. Η γνωριμία τους γίνεται σε μια ομάδα αλληλοβοήθειας, ανάμεσα σε έναν κύκλο δυστυχισμένων ανθρώπων που μιλούν για τους αγαπημένους που έχασαν. Πού βρίσκεται το αστείο, θα αναρωτιέστε. Στην ίδια τη ζωή, είναι η απάντηση, που πολύ φυσιολογικά ανακατεύει το γέλιο με τα δάκρυα.

Προφανώς το βασικό θέμα πάνω στο οποίο στήνεται η πλοκή είναι το πένθος, αλλά με τρόπο διόλου προφανή και κυρίως καθόλου πολιτικώς ορθό. Οι δύο γυναίκες, εκεί γύρω στα σαράντα τους χρόνια, πονούν και αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν ανατρεπτικό χιούμορ, που κάποιες στιγμές φέρνει την ιστορία στα όρια της μαύρης κωμωδίας. Σαρκάζουν τα πάντα και αυτοσαρκάζονται, μαλώνουν, μεθούν, χάνουν τη δουλειά τους, λένε ψέματα, ερωτεύονται, αποτυγχάνουν, βάζουν τα κλάματα και ξεκινούν πάλι από την αρχή, σε 10 ημίωρα επεισόδια που ποτέ δεν χάνουν τον ρυθμό τους.

Το σενάριο υπογράφει η Λιζ Φέλντμαν, πολύ έμπειρη σεναριογράφος κωμωδιών, η οποία όμως πρώτη φορά δουλεύει τόσο έξω από τα συμβατικά όρια μιας γυναικείας τηλεοπτικής σειράς. Οι δύο φίλες, απολύτως διαφορετικές μεταξύ τους –η Τζεν οργισμένη, κυνική, αυστηρή και η Τζούντι διαρκώς απολογητική, επιπόλαιη, τρυφερή–, αλληλοσυμπληρώνονται και η σχέση τους δένει αριστοτεχνικά με κάθε νέα συνάντηση.

Μυστικά, απρόοπτα και ανατροπές τις φέρνουν ακόμη πιο κοντά και ο τρόπος που εξελίσσεται η πλοκή δείχνει ότι πίσω από κάθε νεωτερισμό βρίσκεται το καλοδουλεμένο σενάριο μιας κλασικής ιστορίας «αταίριαστου ζευγαριού» –με κλασικό πλέον το «Παράξενο ζευγάρι» των Τζακ Λέμον και Γουόλτερ Ματάου– σε μια σύγχρονη, θηλυκή παραλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή