Βρώμικα χέρια

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αυστρία, το Κόμμα της Ελευθερίας αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό ατιμασμένο μετά το βίντεο που δημοσιοποίησαν γερμανικά ΜΜΕ και το οποίο εμφάνιζε τον ηγέτη του να διαπραγματεύεται τη στήριξη της Μόσχας. Στη Βρετανία, το Κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ ερευνάται για παράνομη χρηματοδότηση, αφού δέχεται οποιαδήποτε δωρεά μέχρι 500 στερλίνες μέσω PayPal. Mάλιστα, η ταμπλόιντ εφημερίδα Mirror πέτυχε να εγγράψει ως μέλος τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δίνοντας ως διεύθυνση εκείνη του Κρεμλίνου. Στην Ιταλία, εισαγγελέας εξετάζει κατά πόσον ο ηγέτης της ιταλικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, σπατάλησε δημόσιο χρήμα ταξιδεύοντας με αεροσκάφος της αστυνομίας από πόλη σε πόλη στο πλαίσιο της καμπάνιας για το κόμμα του. Η εφημερίδα Repubblica αποκάλυψε ότι ο Σαλβίνι πέρασε μόλις 17 ημέρες στο γραφείο του από τις αρχές του χρόνου και χρησιμοποίησε κρατικά μέσα μεταφοράς για να στηρίξει τους υποψηφίους της Λέγκας σε τοπικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Στη Σουηδία, τέσσερις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, άνοιξε έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του βασικού υποψήφιου ευρωβουλευτή των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών, Πέτερ Λούνγκρεν. Σκάνδαλα έχει αντιμετωπίσει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, αφού έπαιρνε κονδύλια από την Ε.Ε. και τα χρησιμοποιούσε σε εθνικό επίπεδο, ενώ παραβίαση της γερμανικής νομοθεσίας περί χρηματοδότησης των κομμάτων καταγράφηκε και από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), καθώς ηγετικό στέλεχός της έπαιρνε χρήματα από ελβετική διαφημιστική εταιρεία. Στη χώρα μας, όπου έχουμε την πλέον ανάδελφη εκδοχή ακροδεξιού κόμματος, η Χ.Α. δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση όχι μόνο για τη δολοφονία Φύσσα, αλλά και απόπειρες ανθρωποκτονίας, εμπρησμούς, αντιποίηση Αρχής.

Ανθρωποι κυνικοί που διαπραγματεύονται τις σταδιοδρομίες τους με ξένες δυνάμεις, έτοιμοι να ζημιώσουν τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς για να επανεκλεγούν, που εγκαταλείπονται ακόμη και από τις αηδιασμένες συζύγους τους. Καταρρέουν έτσι παντού ο μύθος των «καθαρών χεριών» και των υπερσυντηρητικών αξιών, η ηθικολογία και το υποτιθέμενο μονοπώλιο του πατριωτισμού. Η πλήρης απαξίωση της Ακροδεξιάς τείνει να λάβει πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Μένει να δούμε αν οι διώξεις και η διαπόμπευση θα έχουν αντίκτυπο στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή