Βρέθηκε στις ΗΠΑ το ναυάγιο της Clotilda, του τελευταίου δουλεμπορικού πλοίου

Βρέθηκε στις ΗΠΑ το ναυάγιο της Clotilda, του τελευταίου δουλεμπορικού πλοίου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To τελευταίο γνωστό πλοίο που μετέφερε σκλάβους από την Αφρική στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακαλύφθηκε στον ποταμό Mobile της Αλαμπάμα, περίπου 160 χρόνια μετά τη σκόπιμη βύθισή του.

H Ιστορική Επιτροπή της Αλαμπάμα, όπως ανακοίνωσε στο Facebook, αποκάλεσε την προσπάθεια εντοπισμού της Clotilda, μία «μακρά επιστημονική αναζήτηση».

Η Κλοτίλντα ανακαλύφθηκε από μια εταιρία ονόματι SEARCH Inc. σε συνεργασία με την Επιτροπή και το Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού του ινστιτούτου Smithsonian.

Βρέθηκε στις ΗΠΑ το ναυάγιο της Clotilda, του τελευταίου δουλεμπορικού πλοίου-1

To οικογενειακό δέντρο της Lorna Gail Woods, απογόνου επιζωντος του δουλεμπορικού

H ύπαρξη της  Clotilda είχε καταγραφεί από τους ιστορικούς ως το τελευταίο γνωστό πλοίο που μετέφερε Αφρικανούς αιχμαλώτους στις ΗΠΑ

Συνέχισε μάλιστα τη λειτουργία αυτή εν κρυπτώ, δεκαετίες μετά την απαγόρευση της εισαγωγής δούλων στις ΗΠΑ από το Κογκρέσο το 1807.

Η ανακάλυψη της Clotilda είναι μία εξαιρετική αρχαιολογική ανακάλυψη, δήλωσε η Λίζα Δημητροπούλου – Jones εκτελεστική διευθύντρια της Επιτροπής της Αλαμπάμα με δηλώσεις του  στο Associated Press.

To ταξίδι του πλοίου «αντιπροσωπεύει μία από τις πλέον σκοτεινές εποχές της σύγχρονης ιστορίας», και τα συντρίμμια του παρέχουν «απτές αποδείξεις της δουλείας», δήλωσε.

Σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες που έχουν περιληφθεί στο βιβλίο της Sylviane Anna Diouf «Dreams of Africa» η Clotilda μετέφερε 110 άνδρες γυναίκες και παιδιά από την Αφρική το 1860.

Θεωρείται ότι το πλοίο βυθίστηκε σκόπιμα το 1860 προκειμένου να αποκρυβούν τα  στοιχεία της δράσης του ως δυουλεμπορικού.

Τρία χρόνια αργότερα, εν μέσω του Αμερικανικού Εμφυλίου, ο Πρόεδρος Λίνκλονν διεκήρυσσε το τέλος της δουλείας στις ΗΠΑ.

«Η ανακάλυψη της Clotilda ρίχνει νέο φως σε ένα χαμένο κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας», δήλωσε ο Fredrik Hiebert, αρχαιολόγος που συμμετείχε στην έρευνα, μιλώντας στο National Geographic.

Οι ερευνητές κατέφυγαν σε αρχεία ασφαλιστικών συμβολαίων προκειμένου να καθορίσουν τις διαστάσεις και άλλα διακριτά χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα της ξυλείας κίτρινο πεύκο του αμερικανικού Νότου και πλαίσια λευκής δρυός).

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ένα πλοίο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά   κάτω από το νερό σε τμήμα του ποταμού Mobile River.

Ανάμεσα στους αιχμαλώτους που μετέφερε η Clotilda ήταν και ο Κάτζο Λιούις, που έζησε έως το 1935 και περιγραφόταν ως ο τελευταίος επιζών της δουλεμπορικής περιόδου ανάμεσα σε Αφρική και Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή