Σε σπουδαία εμφάνιση ελπίζει η AfD στη Γερμανία

Σε σπουδαία εμφάνιση ελπίζει η AfD στη Γερμανία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ενα σπουδαίο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές είναι ο στόχος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), σύμφωνα με χθεσινή συνέντευξη του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Γιοργκ Μόιτεν. Στη συνέχεια θα ιδρυθεί μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα στην οποία θα ανήκει και το αυστριακό αδελφό κόμμα, το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), ανέφερε ο Μόιτεν. Η ταύτιση της AfD με το αυστριακό κόμμα, το οποίο ενεπλάκη στο Ιμπιζαγκέιτ, δεν είναι τυχαία, αφού αντιμετωπίζει και το ίδιο κατηγορίες για αμφιλεγόμενη χρηματοδότηση ύψους 90.000 ευρώ από ελβετική διαφημιστική εταιρεία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέθεσαν χθες πρόταση για την αύξηση των χαμηλών συντάξεων, σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθούν στις ευρωεκλογές αλλά και στις κρίσιμες εκλογές της Βρέμης την Κυριακή. Για «προεκλογικούς ελιγμούς» του SPD κάνουν λόγο οι Χριστιανοδημοκράτες, ωστόσο επί της αρχής φαίνεται να συμφωνούν. Σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε ο Σοσιαλδημοκράτης υπoυργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ, στο υπουργικό συμβούλιο, από την καθιέρωση της βασικής σύνταξης θα επωφεληθούν γύρω στα 3 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 35 χρόνια συνταξιοδοτικές εισφορές. Αυτή η ομάδα συνταξιούχων μπορούν να αναμένουν αύξηση των συντάξεών τους έως και 448 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα, κάποιος που κέρδιζε κατά μέσον όρο 1.500 ευρώ μεικτά τον μήνα και έχει συμπληρώσει 40 χρόνια εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία δικαιούται σήμερα σύνταξη ύψους 512 ευρώ. Με το μοντέλο των Σοσιαλδημοκρατών η σύνταξή του θα αυξηθεί στα 960 ευρώ.

Με βάση την τελευταία δημοσκόπηση της εφημερίδας Bild, οι Χριστιανοδημοκράτες συγκεντρώνουν 28% με μικρές απώλειες από την προηγούμενη εβδομάδα, η Εναλλακτική πλησιάζει απειλητικά τους Σοσιαλδημοκράτες με 14% έναντι μόλις 15,5%, ένα ιστορικό χαμηλό, οι Πράσινοι αναδεικνύονται δεύτερη δύναμη με 18,5%, οι Φιλελεύθεροι σημειώνουν μικρή άνοδο και αγγίζουν το 10%, ενώ ικανοποιητική είναι η επίδοση του κόμματος της Αριστεράς με 9%.

Eνδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το κόμμα-παρίας «Το Κόμμα» (Die Partei) είναι πιθανό να πιάσει το 3% και να εκπροσωπηθεί στην επόμενη Ευρωβουλή. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές το σατιρικό κόμμα που ιδρύθηκε από τον πρώην αρχισυντάκτη του κωμικού περιοδικού Titanic, Μάρτιν Ζόνεμπορν, είχε συγκεντρώσει 0,6% και είχε εξασφαλίσει μία έδρα. Ο ίδιος ο ιδρυτής του θεωρεί ότι η επιτυχία του κόμματος δεν οφείλεται τόσο στην καμπάνια του. «Δεν κάνουμε και τόσο πολλά αυτή τη στιγμή. Τη βρώμικη δουλειά την αφήνουμε κατά προτίμηση στους άλλους», εξήγησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή