Νίκος Ταχιάος στην «Κ»: «Εχω αποδείξει ότι απέχω παρασάγγας από τον όρο κομματόσκυλο»

Νίκος Ταχιάος στην «Κ»: «Εχω αποδείξει ότι απέχω παρασάγγας από τον όρο κομματόσκυλο»

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηταν ώρες που μου ερχόταν να τον πνίξω και ώρες που δεν μπορούσα να μην υποκλιθώ στην ειλικρίνειά του και στη λογική του», λέει στην «Κ» για τον κ. Γιάννη Μπουτάρη, ο υποψήφιος, προτεινόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, για τον Δήμο Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος. Στη συνέντευξή του κατηγορεί για «ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής» τον ανθυποψήφιό του, «αντάρτη» της Ν.Δ., κ. Γιώργο Ορφανό και σχολιάζοντας τη φημολογούμενη στήριξη του τελευταίου από τον επιχειρηματία κ. Ιβάν Σαββίδη, δηλώνει πως «δεν θα έμπαινα ποτέ σ’ ένα παιχνίδι υποταγής σε οποιονδήποτε επιχειρηματία». Οσο για τα πολυσυζητημένα αποκαλυπτήρια του συρμού του μετρό, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ο κ. Ταχιάος λέει ότι «μόνο χλεύη» προκάλεσαν.

– Το χρίσμα που σας έδωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι τελικά ευλογία ή βαρίδι; 

– Θέλω να είμαι ειλικρινής. Η στήριξη της Ν.Δ. είναι κατ’ αρχάς θετική. Και είναι θετική γιατί απείχα αρκετά χρόνια από τα κοινά της πόλης, η στήριξη σημαίνει ότι ξαναμπήκα στο παιχνίδι από μια θέση ισχύος. 

Από εκεί και ύστερα σε ό,τι με αφορά έχω αποδείξει ότι απέχω παρασάγγας από τον όρο κομματόσκυλο. Νομίζω ότι παρά το ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου είχα μια κομματική υπόσταση, δεν αισθανόμουν δεσμευμένος. Σε πολλά ζητήματα υπήρξα εξ ορισμού «αντάρτης», αυτό είναι γνωστό.

– Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσετε στον β΄ γύρο εσείς με τον κ. Ορφανό. Θα έχουμε έναν δεξιό εμφύλιο;

– Θα έλεγα ότι πρόκειται για κάτι χειρότερο από έναν δεξιό εμφύλιο. Τούτη την ώρα θα πρέπει κανένας να δει ότι τα άλυτα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, ως βασικότερο των οποίων θεωρώ την ισοπέδωση της μεσαίας τάξης, φέρουν την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος θέλω να βγει από αυτή τη μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ ηττημένος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μια ευθεία αναμέτρηση μαζί του και δεν βλέπω άλλους τρόπους από το να υπάρξει ένα δίπολο Ταχιάος – Νοτοπούλου. 

– Εχετε κατηγορήσει τον κ. Ορφανό για «ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης», τι ακριβώς εννοείτε;

– Αισθάνομαι ότι μου γίνεται ένας βρώμικος πόλεμος ο οποίος έχει ποδοσφαιρικό χρώμα. Εγώ δεν έχω κρύψει ότι χωρίς να είμαι κανένας φανατικός οπαδός, είμαι Αρειανός. Εχω δεχθεί ανοίκειες επιθέσεις και μια απίστευτη φημολογία απέναντι στην κατασκευή ή όχι του γηπέδου του ΠΑΟΚ, ενώ έχω υποστηρίξει το έργο. Μάλιστα, έχω πει ότι εάν εκλεγώ δήμαρχος, δώστε μου τον φάκελο να τον τελειώσω. Τα πολεοδομικά θέματα είναι αντικείμενο που το γνωρίζω πολύ καλά και μπορώ να το διαχειριστώ όσο λίγοι. Αισθάνομαι ότι θα έπρεπε ο επίσημος ΠΑΟΚ να προστατεύσει τον εαυτό του από αυτή τη φιλολογία, η οποία είναι πάρα πολύ έντονη στην πόλη και αυτό όσο δεν το έχει κάνει με ενοχλεί, δεν το κρύβω.

– Φαντάζομαι να γνωρίζετε ότι η πόλη βοά για εμπλοκή του κ. Ιβάν Σαββίδη στο πλευρό του κ. Ορφανού. 

– Εγώ δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Θεωρώ πολύ λογικό ένας επιχειρηματίας να έχει έναν φίλο και να θέλει να τον στηρίξει. Στην περίπτωσή μου δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει κάποιο επιχειρηματικό συμφέρον από πίσω μου. Είναι ξεκάθαρο πως η μόνη δική μου εμπλοκή είναι η πολιτική μου θέση. Από εκεί και πέρα οφείλω να πω πως εγώ σε καμία περίπτωση δεν θα έμπαινα ποτέ σε ένα παιχνίδι υποταγής σε οποιονδήποτε επιχειρηματία. Θεωρώ ότι στην πόλη τον κυρίαρχο λόγο και ρόλο έχουν ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο. 

– Ο κ. Μητσοτάκης είχε μια μάλλον θετική στάση απέναντι στον κ. Μπουτάρη. Ποια είναι η γνώμη σας;

– Ο Μπουτάρης είναι ένας άνθρωπος που τη μια μέρα θέλεις να τον φας ζωντανό και την άλλη να τον φιλήσεις. Γεννάει τέτοια συναισθήματα. Δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές βρίσκω ότι και ο ίδιος έχω κάποια στοιχεία του χαρακτήρα μου συναφή με αυτά του κ. Μπουτάρη. Πιθανό να φταίει το βλάχικο ταμπεραμέντο που έχουμε και οι δύο γιατί είμαστε πατριώτες. Η άποψή μου είναι ότι στην Αθήνα ο Μπουτάρης αντιμετωπίζεται διαφορετικά από ό,τι στη Θεσσαλονίκη, γιατί στην Αθήνα δεν ζουν το πρόβλημα της καθημερινότητας στην πόλη μας, όπου ο Μπουτάρης τα έχει πάει πολύ άσχημα. Ο Μητσοτάκης πάντως ήταν πολύ ισορροπημένος απέναντι στον Μπουτάρη.

– Εσείς, πάντως, προτού πάρετε το χρίσμα τον είχατε επικρίνει σφόδρα για πολλά ζητήματα. Επιμένετε και τώρα;

– Σίγουρα του έκανα κριτική στα σημεία. Σας είπα, ήταν ώρες που μου ερχόταν να τον πνίξω και ώρες που δεν μπορούσα να μην υποκλιθώ στην ειλικρίνειά του και στη λογική του.

– Ενα σχόλιο για τα νέα εγκαίνια του μετρό πριν από λίγες ημέρες εδώ στη Θεσσαλονίκη.

– Μόνο χλεύη μπορεί να προκαλέσει αυτή η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ισως είναι καιρός να πούμε ότι ο συρμός που δεν βρισκόταν καν στις ράγες, διότι ως γνωστόν δεν έχουν κατασκευαστεί οι ράγες από  το αμαξοστάσιο στον σταθμό της Ανάληψης στον οποίο χαριεντίζονταν  από κοινού υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ και εκείνος της Αττικό Μετρό, αποτυπώνει κατά τον καλύτερο τρόπο την αντίληψή τους για τη Θεσσαλονίκη. Μια πόλη σε ακινησία.

– Με την ευκαιρία τι εικόνα εισπράττετε εσείς από τους πολίτες για τον ΟΑΣΘ;

– Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από τον ΟΑΣΘ. Εκείνο που με στεναχωρεί είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εξαγοράσει τη σιωπή των Θεσσαλονικέων, καταργώντας στην πράξη το εισιτήριο στα λεωφορεία, με το να μην υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος για το εάν οι επιβαίνοντες χρησιμοποιούν εισιτήρια. Το φαινόμενο είναι εκτεταμένο, για να μην πω γενικευμένο, είμαι χρήστης του λεωφορείου, ταξιδεύω πολύ συχνά και γνωρίζω τι συμβαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή