Αντ. Σαμαράς: «Η Αγκελα Μέρκελ μου πρότεινε προσωρινό Grexit»

Αντ. Σαμαράς: «Η Αγκελα Μέρκελ μου πρότεινε προσωρινό Grexit»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λύση του «προσωρινού» Grexit είχε προτείνει η Αγκελα Μέρκελ και στον Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερης συνομιλίας τους στις 24 Αυγούστου 2012 στη γερμανική καγκελαρία στο Βερολίνο, πρόταση που απέρριψε κατηγορηματικά ο πρώην πρωθυπουργός, όπως αποκάλυψε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο 5ο επεισόδιο της σειράς του ΣΚΑΪ «Ελληνική χρεοκοπία», που επιμελήθηκαν οι Αρ. Πορτοσάλτε και Τ. Τέλλογλου.

Ο κ. Σαμαράς θύμισε το κλίμα που είχε διαμορφωθεί για την Ελλάδα το 2012 –«κανένας στο εξωτερικό δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρουμε», σημείωσε– και, αναφερόμενος στην πρώτη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ, είπε ότι μετά τις συναντήσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα και τα επιτελεία των δύο πλευρών, εκείνη τον κάλεσε κατ’ ιδίαν στο γραφείο της: «Καθόμαστε και είχε κάτι διαφάνειες που απεικόνιζαν τμηματικά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ελλείμματα, χρέος, ΑΕΠ, και αφού μου έδειξε ότι έχει πλήρη γνώση της ακτινογραφίας της αρρώστιας που έχουμε ως οικονομία, μου λέει: “Κοίταξε, θέλω να σου πω κάτι το οποίο θέλω να το ξέρεις από τώρα. Το ταξίδι που έχεις να κάνεις είναι πολύ δύσκολο. Εάν θέλεις να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, τότε να ξέρεις ότι εμείς έχουμε ένα δεύτερο πλάνο να σας βοηθήσουμε για ένα διάστημα, το οποίο θα το βρούμε”», εξομολογήθηκε, αποκαλύπτοντας και την απάντησή του: «Σταματάω άμεσα, της λέω: “Αυτή την κουβέντα δεν την κάνουμε, δεν υπάρχει, δεν το δέχομαι, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να δεχτώ να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, αυτό ξέχασέ το”. Αυτό όμως τι σημαίνει; Σημαίνει ότι πέραν του ότι αν έλεγα οποιαδήποτε κουβέντα σε οποιονδήποτε τότε, ούτε δημόσια μίλησα ποτέ, αντιλαμβάνεστε τις αναταράξεις που θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο στις αγορές και στην οικονομία». Και θυμίζοντας την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «την ώρα που εμείς παίρναμε μια απόφαση δυνατή για την πατρίδα, την ίδια στιγμή στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε και διέδιδε παντού με τυμπανοκρουσίες ότι το Grexit και η ιδέα ότι μπορούμε να βγούμε από το ευρώ είναι μια αισχρή κινδυνολογία και ότι οι δανειστές μπλοφάρουν».

Ερωτηθείς για τις διαφορές της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησής του από τη σημερινή, θύμισε μειώσεις φόρων στις οποίες προχώρησε η δική του κυβέρνηση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μείωση των φόρων «σωστά το λέει στο πρόγραμμά της σήμερα πια η Νέα Δημοκρατία, είναι το μεγάλο κλειδί για να μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη». Υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων της κυβέρνησής του θυμίζοντας ότι «όταν εμείς τελειώναμε το τέλος του ’14, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε για τα επόμενα χρόνια διπλάσια ποσοστά ανάπτυξης από αυτά τα οποία σήμερα προβλέπει για τα προσεχή χρόνια το ίδιο το ΔΝΤ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή