Προβάδισμα Ν.Δ. έναντι ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα Ν.Δ. έναντι ΣΥΡΙΖΑ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή διαφορά επτά ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της Ν.Δ. δείχνει η τελευταία, πριν από τις ευρωεκλογές, δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Ενώ η πρώτη και η δεύτερη θέση καταλαμβάνονται σταθερά από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως, η μάχη για την τρίτη θέση ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και στη Χρυσή Αυγή προμηνύεται έντονη. Η τηλεφωνική έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 21-22 Μαΐου, σε δείγμα 1.208 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου.

Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. εμφανίζεται να συσπειρώνεται ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη σχετική έρευνα του Απριλίου και να αγγίζει το 31%, έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, επίσης, αυξάνει τα ποσοστά του. Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται στην τρίτη θέση με 7% και η Χρυσή Αυγή ακολουθεί με 6,5%. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 5,5% και είναι το τελευταίο κόμμα που, με βάση τη δημοσκόπηση, εξασφαλίζει την είσοδο στην Ευρωβουλή. Από τα εκτός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κόμματα τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφουν η Ελληνική Λύση (2,1%), η Ενωση Κεντρώων (1,9%) το Ποτάμι (1,7%), η ΜέΡΑ25 (1,6%), οι ΑΝΕΛ (1,4%), η ΛΑΕ (1,4%) και η Πλεύση Ελευθερίας (1,3%). Σε 10,5% επί του δείγματος καταγράφονται οι αναποφάσιστοι (7,5%) και όσοι απάντησαν λευκό/άκυρο ή αποχή (3%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την εικόνα χαμηλής συσπείρωσης που είχε. Σε αυτή την έρευνα η συσπείρωση καταγράφεται στο 60%, με αξιοσημείωτη μετακίνηση ψηφοφόρων του (15%) απευθείας προς τη Ν.Δ., αλλά και 4% προς το ΚΙΝΑΛ. Ποσοστό 3% του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να μετακινείται στο ΜέΡΑ25 (Γιάνης Βαρουφάκης), ενώ 7% κινείται στην «γκρίζα» ζώνη των αναποφάσιστων. Η Ν.Δ. παρουσιάζει υψηλότατη συσπείρωση, με 84%, με μικρές διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ (5%) και τη Χρυσή Αυγή (3%). Μόλις 3% είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων της Ν.Δ. που εμφανίζονται να μετακινούνται προς την «γκρίζα» ζώνη των αναποφάσιστων.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της κατανομής των αναποφάσιστων.

Το 27% εξ αυτών είχε ψηφίσει το 2015 ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 5% Ν.Δ. Ποσοστό 6% είχε ψηφίσει ΑΝΕΛ, 8% Ενωση Κεντρώων, KKE 4%, Ποτάμι 3%, ΚΙΝΑΛ 3%, Χρυσή Αυγή 3%, κάτι άλλο 9% και 32% λευκό/άκυρο ή απλώς απείχαν. Εάν στην πρόθεση ψήφου συνυπολογιστεί η επιρροή των αναποφάσιστων, τότε η εικόνα αλλάζει. Η Ν.Δ. εμφανίζεται να κυμαίνεται μεταξύ 31,8% και 37,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε 24,2% και 29,2%. Εν ολίγοις, η κατάταξη ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο είναι δεδομένη, με οποιοδήποτε σενάριο και αν ληφθεί υπ’ όψιν. Αντιθέτως, η συμπεριφορά των αναποφάσιστων μπορεί να αλλάξει πλήρως τη σειρά ανάμεσα στις θέσεις 3 έως 5.

Η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται να κυμαίνεται μεταξύ 5,7% και 8,8%, το ΚΙΝΑΛ ανάμεσα σε 6,3% και 9,5% και το ΚΚΕ από 4,6% έως 7,5%. Η κατανομή των αναποφάσιστων εμφανίζει την Ελληνική Λύση να προσεγγίζει, υπό προϋποθέσεις την Ευρωβουλή (1,5 έως 3,1%) και την Ενωση Κεντρώων να βρίσκεται λίγο πιο πίσω από τον συγκεκριμένο στόχο (1,3 έως 2,9%). Με τον συνυπολογισμό των αναποφάσιστων το Ποτάμι έχει ως «οροφή» το 2,7%, το ΜέΡΑ25 το 2,6% και οι ΑΝΕΛ, Λαϊκή Ενότητα και Πλεύση Ελευθερίας από 2,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή