Οι τελευταίες κινήσεις Τσίπρα

Οι τελευταίες κινήσεις Τσίπρα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κρίσιμες κάλπες των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών, στο Μέγαρο Μαξίμου στρέφουν το βλέμμα τους στη σημερινή, κεντρική και τελευταία ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην πλατεία Συντάγματος. Πλην του συμβολισμού που έχει ο χώρος, οι επιτελείς της κυβέρνησης ποντάρουν πολλά στην «τελευταία εντύπωση» που θα δοθεί, δηλαδή σε μια γεμάτη πλατεία, που θα στείλει μήνυμα συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος. Στο διά ταύτα, όσον αφορά δηλαδή το τελικό αποτέλεσμα, στο επιτελείο του πρωθυπουργού κρατούν σιγήν ιχθύος, εμμένοντας σε αυτό που έχει πει ο πρωθυπουργός σε όλες τις τελευταίες συγκεντρώσεις του: «Τον τελικό λόγο έχει πάντα ο λαός». Την ίδια ώρα, πάντως, δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την απήχηση των συγκεντρώσεων του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «ανατροπή του κλίματος στην πράξη». Υπάρχουν, ωστόσο, συγκεκριμένα σημεία-κλειδιά στα οποία έχει επενδύσει στρατηγικά το Μαξίμου για να πετύχει το θετικό τελικό αποτέλεσμα.

Πρώτον, η συμμετοχή. Η πεποίθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως οι αναποφάσιστοι, η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και αν προσέλθει τελικά στην κάλπη, θα κλείσει την ψαλίδα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η «γκρίζα ζώνη» μειώνεται. Η κατεύθυνση των αναποφάσιστων θα κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα, καθώς και η Ν.Δ. καιροφυλαχτεί έχοντας τελευταία στραμμένο το βλέμμα της στο κέντρο. Δεύτερη κομβική κοινωνική ομάδα είναι οι ψηφοφόροι ηλικίας 17-21 ετών, που θα προσέλθουν για πρώτη φορά στις κάλπες και φθάνουν το διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 528.000. Η κυβέρνηση έχει κάνει στοχευμένη καμπάνια για να τους προσεγγίσει, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός στέλνει διαρκώς μηνύματα με αποκλειστικό αποδέκτη αυτές τις ηλικίες. Προχθές, από τη Θεσσαλονίκη, έκανε ειδική αναφορά «στις νέες και στους νέους από 17 έως 21 χρόνων που θα πάνε για πρώτη φορά στην κάλπη», υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος θέσπισε το δικαίωμα ψήφου στα 17. Τρίτον, η Μακεδονία δεν μπορεί να απουσιάσει από την εξίσωση των εκλογών. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε εκλογική αναμέτρηση με τη λύση του Σκοπιανού όχι απλά ως σενάριο, αλλά ως γεγονός. Ο κ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του την Τετάρτη το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από πολύ καιρό, αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών, εστιάζοντας στο ότι «μας ξανάδωσε το όνομα της Μακεδονίας, αναγνώρισε την ιστορία μας και υποχρέωσε τους γείτονές μας να αλλάξουν το σύνταγμά τους» βάζοντας τέρμα «στην ιδιοποίηση της δικής μας Ιστορίας». Παράλληλα, βάζοντας στην εξίσωση και τον κίνδυνο εξ Ανατολών, εστίασε στο ότι «τα ελληνικά F-16 επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας και όχι τα τουρκικά».

Οι απώλειες από τις Πρέσπες, πάντως, είναι δεδομένες. Το κρίσιμο είναι το εύρος το οποίο θα έχουν, με στόχο της κυβέρνησης να αποτελεί το να μην προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στο συνολικό αποτέλεσμα. Τέταρτο σημείο-κλειδί είναι η μεσαία τάξη. Μακράν η πιο ευμετάβλητη και απαιτητική κοινωνική ομάδα, αποτελεί σταθερά το βαρόμετρο για την τελική έκβαση των εκλογών. Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα επιχειρεί την προσέγγισή της μέσω παροχών, αλλά και της υπενθύμισης των όσων έλαβαν χώρα το 2010-2014. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, ωστόσο, αν η προσπάθεια στο παρά πέντε αποδώσει, καθώς προηγήθηκε μία 4ετία σκληρής αφαίμαξης της μεσαίας τάξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή