Οδηγός για τις κάλπες της Κυριακής

Οδηγός για τις κάλπες της Κυριακής

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή. Καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, δεδομένης της ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης διαδικασίας, αφού θα στηθούν «τετραπλές κάλπες», το υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδώσει συνολικά πάνω από 100 εγκυκλίους, ως επί το πλείστον με οδηγίες προς ψηφοφόρους, υποψηφίους, δικαστικούς αντιπροσώπους αλλά και μέλη εφορευτικών επιτροπών. Στο «παρά πέντε» των εκλογών, η «Κ» επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις βασικές οδηγίες, με στόχο την ταχύτερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και την αποφυγή ταλαιπωρίας των εκλογέων.

Οι κάλπες θα είναι ανοικτές από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Οσοι δεν γνωρίζουν πού ψηφίζουν μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις». Εκεί θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία που τους ζητούνται (Ειδικός Εκλογικός Αριθμός [σ.σ. προαιρετικός], επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και ημερομηνία γέννησης).

Κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό τμήμα, οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ άλλα δημόσια έγγραφα μπορούν να γίνουν δεκτά υπό προϋποθέσεις.

Σε περίπτωση που κάποιος είναι διπλοεγγεγραμμένος, υποχρεούται να ψηφίσει στον δήμο της νόμιμης εγγραφής του και να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν ψήφισε αλλού. Οι υπεύθυνες δηλώσεις θα διασταυρωθούν από το ΥΠΕΣ.

Ειδικά για αυτή την εκλογική διαδικασία, λόγω του ότι γίνεται παράλληλη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, θα στηθούν τέσσερις κάλπες. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει πρώτα να ψηφίσουν, για παράδειγμα, στο εκλογικό τμήμα Α1 για ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές και εν συνεχεία στο τμήμα Α2 για δημοτικές και για κοινότητες. Τα τμήματα θα βρίσκονται δίπλα δίπλα, στο ίδιο εκλογικό κέντρο. Επίσης, όπου δεν υπάρχει ανάγκη για ανάδειξη κοινοτάρχη, τα τμήματα θα είναι ενιαία και θα «φιλοξενούν» τρεις κάλπες. 

Για τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι τέσσερις σταυρούς. Εάν κατά λάθος κάποιος βάλει περισσότερους σταυρούς, τότε δεν υπολογίζονται, αλλά προσμετρείται το ψηφοδέλτιο υπέρ του συνδυασμού.

Για τις περιφερειακές εκλογές, σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν μέχρι 3 περιφερειακούς συμβούλους, μπαίνει 1 σταυρός, 2 σταυροί για εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν 4-7 συμβούλους, έως 3 σταυροί για περιφέρειες που εκλέγουν 8-12 περιφερειακούς συμβούλους, έως 4 σταυροί σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν περισσότερους από 12 περιφερειακούς συμβούλους. Για τους υποψήφιους περιφερειάρχες δεν χρειάζεται σταυρός. 

Αντίστοιχα, για τις δημοτικές εκλογές, σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια μέχρι τρεις σταυρούς, σε δήμους που αποτελούνται από περιφέρειες μέχρι τρεις έδρες, μπαίνει ένας σταυρός υπέρ υποψηφίου της περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένος ο ψηφοφόρος, και ακόμη ένας υπέρ των υποψηφίων όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών. Σε δήμους που αποτελούνται από τρεις και πλέον εκλογικές περιφέρειες, μπορούν να μπουν 3 σταυροί σε υποψηφίους της περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένος ο ψηφοφόρος και άλλος 1 σε κάθε μία από τις εκλογικές περιφέρειες του δήμου. 

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε και για κοινοτικά συμβούλια. Ειδικότερα, για κοινότητες άνω των 300 κατοίκων προβλέπονται μέχρι 2 σταυροί για κοινοτικούς συμβούλους, ενώ για κοινότητες μέχρι 300 κατοίκους προβλέπεται 1 σταυρός. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ενημέρωση για το πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε θα υπάρχει από τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, καθώς αυτό θα θεωρείται άκυρο όταν έχει σημειωθεί σταυρός προτίμησης με χρώμα στιλό που είναι διαφορετικό από το καθορισμένο (σ.σ. μπλε ή μαύρο), όταν οι διαστάσεις και η μορφή του δεν πληρούν τις προδιαγραφές της σχετικής υπουργικής απόφασης ή άν έχουν σημειωθεί οπουδήποτε στην επιφάνειά του λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα διακριτικά σημάδια. Επίσης, το ψηφοδέλτιο ακυρώνεται εάν βρεθεί μέσα σε φάκελο μαζί με άλλα έγκυρα, άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια.

Μέλη εφορευτικών

Ως προς τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, η εκπλήρωση των καθηκόντων τους είναι υποχρεωτική. Εάν κάποιο από τα μέλη δεν μπορεί να ασκήσει το καθήκον του λόγω κωλύματος, θα πρέπει να προσκομίσει έγγραφο το οποίο να βεβαιώνει το κώλυμά του, ήτοι χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας, βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε την ημέρα των εκλογών, ή κάποιο άλλο δικαιολογητικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή