Ενα βήμα προς πολιτική αλλαγή

Ενα βήμα προς πολιτική αλλαγή

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ολόκληρη η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στον κ. Τσίπρα. Προφανώς πιστεύουν πως είναι ο μόνος που «πουλάει», ότι «κερδίζει» τον Κυριάκο, ότι είναι το ατού της παράταξης αφού και οι ψηφοφόροι θα διαλέξουν μεταξύ των δύο αυτών προσώπων. Μέγα λάθος!

Διπλό, τουλάχιστον. Πρώτον, ο κανόνας ότι οι πολίτες ψηφίζουν ιεραρχώντας τα ζητήματα που απασχολούν τη ζωή τους κυρίως στην κλίμακα των οικονομικών της οικογένειας παραμένει αδιάψευστος.

Η βάση της οικονομικής αποτίμησης όσων συνέβησαν κατά την υπερτετράχρονη θητεία του κ. Τσίπρα και των προσδοκιών που έχουν οι πολίτες για την επόμενη μέρα, προσδιορίζει πάνω από το 80% της απόφασης. Σε μέτρηση που γίνεται χωρίς προοπτική δημοσιοποίησής της, το 68% του πληθυσμού πιστεύει ότι βαδίζουμε σε λάθος κατεύθυνση. Το ποσοστό ήταν δέκα μονάδες μεγαλύτερο τον χειμώνα. Αρα, η κυβέρνηση έκανε όσα μπορούσε, πλην όμως, δύο στους τρεις πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν μας πηγαίνει σε καλή κατεύθυνση. Με τον ίδιο τρόπο εξελίχθηκε ο δείκτης ικανοποίησης του πληθυσμού: σήμερα, το 14,5% δηλώνει ευχαριστημένο από τη διακυβέρνηση, ενώ τον Φεβρουάριο το ποσοστό ήταν στο 11%. Τέλος, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας θα αφήσει τη χώρα σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη στην οποία ήταν όταν πήρε την εξουσία είναι μεν το χαμηλότερο της θητείας του (35,5%), αλλά και τον Φεβρουάριο ήταν ήδη στο 39%.

Στη βάση αυτών των ποιοτικών δεικτών, εύκολα μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η κρισιμότατη κρίση για τα οικονομικά πράγματα παραμένει εις βάρος της κυβέρνησης.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση θα χάσει πολύ ατμό από τις μηχανές της. Δείτε το απλό παράδειγμα όσων ανέμεναν να «εισπράξουν» οι συνταξιούχοι με την ψευδεπίγραφη «13η σύνταξη» και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι διάφορες κρατήσεις επί του επιδόματος. Ποιος μπορεί, με ασφαλή τρόπο, να υπολογίσει πόσοι μεταξύ εκείνων που είχαν επηρεαστεί θετικά υπέρ του κ. Τσίπρα δεν έχουν αναστρέψει την κρίση τους;

Τα διάφορα επιδόματα δεν αλλάζουν την κρίση των πολιτών όταν πρόκειται να εκτιμήσουν την ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Οσοι πιστεύουν ότι η διακυβέρνηση Τσίπρα δεν τα καταφέρνει με την οικονομία, δηλαδή με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την προώθηση νέων επενδύσεων, τη μείωση της φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής, δύσκολα θα αλλάξουν γνώμη επειδή ο παππούς ή η γιαγιά πήρε/πήραν το συνταξιοδοτικό επίδομα. Ισα-ίσα, παρόμοιες κινήσεις ενισχύουν την πεποίθησή τους ότι οι ευρωεκλογές δίνουν ευκαιρία να γίνει ένα βήμα προς την πολιτική αλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή