Ο σεφ είναι γυμνός

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον λογαριασμό του στο Instagram αναρτά λαχταριστά φαγητά και γλυκά, τη γυναίκα του Τζουλς σε απλές καθημερινές στιγμές, τα παιδιά του, έχει πέντε αν δεν κάνω λάθος, γενικώς δίνει την εικόνα ενός ανθρώπου ευτυχισμένου, επιτυχημένου, χορτασμένου, δημιουργικού. Μέχρι πριν από λίγες μέρες που μια διαφορετική ανάρτηση έγινε στον δημοφιλέστατο λογαριασμό του Τζέιμι Ολιβερ.

Ηταν ένα σύντομο κείμενο με έντονα μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο όπου ο διάσημος Αγγλος σεφ έγραφε: «Είμαι συντετριμμένος που τα αγαπημένα μας εστιατόρια μπαίνουν σε καθεστώς διαχείρισης. Είμαι βαθιά λυπημένος γι’ αυτήν την εξέλιξη και θέλω να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό και τους προμηθευτές που έβαλαν την καρδιά και την ψυχή τους σε αυτές τις επιχειρήσεις για πάνω από μία δεκαετία».

Με λίγα λόγια, η αυτοκρατορία του καταρρέει, δεν βρέθηκαν επενδυτές πρόθυμοι να τον σώσουν, περισσότεροι από χίλιοι εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι. Το λουκέτο στην αλυσίδα εστιατορίων του Τζέιμι Ολιβερ ήταν πρώτο θέμα στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, από το BBC μέχρι τον Guardian. Προφανώς δύσκολα κάποιος Βρετανός –και όχι μόνο– μπορεί να πιστέψει ότι ένας σταρ του μεγέθους του Ολιβερ, με συνεχή παρουσία στην τηλεόραση, στον Τύπο, στα social media, παύει πια να «πουλάει». Τι πήγε τόσο στραβά για το παιδί που γεννήθηκε με ένα τεράστιο αστέρι πάνω από το κεφάλι του;

Ο Τζέιμι Ολιβερ είναι ξεχωριστή περίπτωση στον χώρο της γαστρονομίας. Κέρδισε το κοινό σχεδόν μόλις εμφανίστηκε στην τηλεόραση. Είχε από την πρώτη στιγμή φυσική άνεση στον φακό και σπάνια για την τηλεόραση αμεσότητα. Είχε έναν απίστευτο τρόπο να σε κάνει να πιστεύεις ότι αυτό που φτιάχνει είναι ό,τι πιο νόστιμο στον κόσμο και κυρίως είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις κι εσύ εύκολα και γρήγορα. Η μαγειρική του ήταν και παραμένει απλή, ένα κοκτέιλ επιρροών από τα ταξίδια του, δεν διέθετε ποτέ ιδιαίτερη πρωτοτυπία, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ο  Ολιβερ άνοιξε δρόμους στη γαστρονομία. Ομως ήταν αρκετό να πεις… Τζέιμι και όλοι ήξεραν για ποιον μιλάς.

Πάνω σε αυτήν την τεράστια δημοφιλία που έσπασε τα σύνορα της Βρετανίας, ο Τζέιμι Ολιβερ έχτισε την επιχείρησή του. Από την τηλεόραση στις εκδόσεις κι από εκεί στα εστιατόρια και στα είδη μαγειρικής που είχαν το όνομά του, οικοδόμησε κάτι τόσο τεράστιο και τόσο δύσκολο στη διαχείριση που κάποια στιγμή σταμάτησε να το παρακολουθεί και να το ελέγχει. Είναι μια κλασική περίπτωση επιτυχημένου ανθρώπου που πέφτει θύμα της επιτυχίας του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή