Το Κονκλάβιο (25/05/19)

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την καταιγίδα…

Μετά την καταιγίδα, βγαίνει ο ήλιος. Αναφέρομαι στο τετ α τετ του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο, διάρκειας 70 λεπτών. Τα χαμόγελα περίσσεψαν και όσοι έχουν γνώση των εκκλησιαστικών πραγμάτων, τόσο στην Αγία Φιλοθέη όσο και στο Φανάρι, λένε ότι τέτοιο κλίμα έχει να υπάρξει από την εκλογή του Ιερωνύμου στην Αρχιεπισκοπή. Σημειώνω ότι τον Βαρθολομαίο συνόδευαν ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης και ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, ο διευθυντής του γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελλάδα, ο  πρωτοσύγκελλος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο αρχιδιάκονός του Θεόδωρος. Από την πλευρά του κ. Ιερωνύμου, ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, ο αρχιγραμματέας πατήρ Φιλόθεος και ο παλιός πρωτοσύγκελλος επί Χριστοδούλου πατήρ Θωμάς Συνοδινός.

Το αίμα και το νερό

Ιερώνυμος και Βαρθολομαίος τα είπαν σαν… από παλιά. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «παρά τους πειρασμούς και τους πικρασμούς» του τελευταίου χρονικού διαστήματος, «τα αφήνουμε όλα στην άκρη και προχωράμε μαζί για το καλό της Εκκλησίας». «Είστε προσφιλής αδελφός και συλλειτουργός, είμαστε ενωμένοι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με την Εκκλησία της Ελλάδος», αντέτεινε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ουκρανική άνοιξη

Στο τραπέζι της συνάντησης στην Αρχιεπισκοπή μαθαίνω ότι τέθηκαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα, με αιχμή του δόρατος το Ουκρανικό. Αυτό, εξάλλου, συνδυάζεται και με την προ ημερών επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στον κ. Ιερώνυμο, καθώς θυμίζω ότι ο κ. Χρυσόστομος έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο προς την κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος. Πάντως, είναι σαφές ότι ο αμερικανικός παράγοντας έφερε πιο κοντά τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο. Θυμίζω, εξάλλου, ότι πρόσφατα επισκέφθηκε τον Ιερώνυμο ο Τζέφρεϊ Πάιατ, συνοδεύοντας τον ειδικό απεσταλμένο του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες Σάμιουελ Μπράουνμπεκ. Βασικό θέμα στη συζήτηση ήταν το Ουκρανικό.

Χάος κυκλοφοριακό (και όχι μόνον…) 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί χάος. Κυκλοφοριακό χάος. Συνέβη και την Τετάρτη, αφού όλοι οι δρόμοι έκλεισαν από νωρίς και σε άσχετα σημεία της πόλης. Την πλήρωσε ο Νίκος Ταχιάος που είχε ομιλία στο δημαρχείο και το επιτελείο του λάμβανε τηλεφωνήματα από Θεσσαλονικείς που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν λόγω χάους. «Δεν μπορεί κάθε φορά που έρχεται εδώ ο Τσίπρας να μη λειτουργεί τίποτα στην πόλη», σχολίασε ο ίδιος.

Χωρίς «Γέφυρες» 

Σας είχα πει για τη μεγάλη σύναξη των μεταρρυθμιστών που φαινόταν ότι θα γινόταν με αφορμή το προσκλητήριο της «Μεταρρύθμισης» και του εκδότη της (και υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ) Γιάννη Μεϊμάρογλου σε μια συζήτηση για την Ευρώπη. Ε, συνέβη το βράδυ της Πέμπτης. Παρόντες ο Κώστας Σημίτης και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Κώστας Λαλιώτης, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Ανδρ. Λοβέρδος, Γ. Μανιάτης και Κ. Σκανδαλίδης, ο Σπύρος Λυκούδης, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ. Π. Χρηστίδης, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και πρόσωπα όπως ο Γ. Σιακαντάρης, ο Εμ. Γρυσπολάκης, ο Β. Καπετανγιάννης, ο Θ. Μαργαρίτης και άλλοι. Δεν εθεάθησαν επίδοξοι «γεφυροποιοί». Αναμενόμενο. 

Τόπο στα νιάτα

Μεγάλη έμφαση στην ανάγκη να εμφανιστούν οι νέοι στις αυριανές κάλπες έδωσε τις τελευταίες μέρες ο Κώστας Μπακογιάννης. Και όταν λέμε νέοι εννοούμε και πολίτες που ασκούν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα. Μάλιστα, απευθυνόμενος σε νεανικό ακροατήριο, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων είπε κάτι που αν σε  κάποιους προκάλεσε έκπληξη, ο ίδιος το θεωρεί αυτονόητο. Τους κάλεσε να ψηφίσουν για να αποφασίσουν για το μέλλον τους, ακόμη και αν δεν ψηφίσουν τον ίδιο, αλλά κάποιον άλλο «δημοκρατικό συνδυασμό». 

Ηλιακά συστήματα 

Αδραξε την ευκαιρία της τελευταίας –πριν από την κάλπη– συνεδρίασης του Κολεγίου ο Γιούνκερ και έκανε μια πολιτική ανακεφαλαίωση. Ολοι ξέρουν ότι από Δευτέρα θα ανατείλει ένα νέο «ηλιακό σύστημα». Κανένας δεν το λέει δημοσίως –πλην του Γερμανού Ετινγκερ που το μαρτύρησε– αλλά το κλίμα είναι ότι η Επιτροπή θα παρατείνει τη θητεία της αν το διάδοχο σχήμα δεν «περπατήσει» άμεσα. Αυτοί που περπάτησαν χθες –στη Θεσ/νίκη στην ομιλία Μητσοτάκη– ήταν το δικό μας «ευρωπαϊκό μπλοκ»: Δ. Αβραμόπουλος και Μ. Σχοινάς (φωτ.). b

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή