Πρόκληση από… χώμα και ιδρώτα

Πρόκληση από… χώμα και ιδρώτα

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι η πρώτη φορά που το Ρολάν Γκαρός, το μεγάλο τουρνουά τένις που αρχίζει αύριο Κυριακή στο Παρίσι, έχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς, με την αναμενόμενη παρουσία με αξιώσεις των Στέφανου Τσιτσιπά και Μαρίας Σάκκαρη στο κυρίως ταμπλό του μονού σε άνδρες και γυναίκες αντιστοίχως.

Τα χωμάτινα γήπεδα της γαλλικής πρωτεύουσας απαιτούν τη μέγιστη δυνατή αντοχή και δύναμη, ενώ από φέτος το τουρνουά που φέρει το όνομα Γάλλου αεροπόρου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα είναι το μοναδικό από τα τέσσερα του Γκραν Σλαμ που δεν θα έχει τάι-μπρέικ στο τελευταίο σετ, αλλά απαιτεί τη διαφορά τουλάχιστον δύο γκέιμ για τη νίκη στο πέμπτο σετ των ανδρών και το τρίτο των γυναικών, αφού αυτό καταργήθηκε στα άλλα τρία τουρνουά.

Τα φαβορί

Στο ταμπλό των ανδρών, οτιδήποτε πέρα από το ζευγάρι Ραφαέλ Ναδάλ – Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό θα συνιστά μεγάλη έκπληξη. Ο τραυματισμός και η άγνωστη ετοιμότητα του μεγάλου Ρότζερ Φέντερερ, που του στέρησε τη διεκδίκηση του τουρνουά στη Ρώμη, η απουσία του Αντι Μάρεϊ και η αμφίβολη δυνατότητα των υπολοίπων να αμφισβητήσουν την απόλυτη κυριαρχία του «βασιλιά του χώματος» Ναδάλ και του επικεφαλής της παγκόσμιας κατάταξης Τζόκοβιτς, κάνουν σχετικά προβλέψιμη την έκβαση στο μονό των ανδρών. Κάθε ανατροπή του πλαισίου αυτού θα καταπλήξει το παγκόσμιο κοινό του τένις, και αν μάλιστα προέλθει από τον Τσιτσιπά, τόσο το… καλύτερο, όχι μόνο για τους Ελληνες αλλά και για τους ουδέτερους.

Ο 20χρονος Ελληνας πρωταθλητής διάγει περίοδο μεγάλης φόρμας. Μπαίνει σε τρίτο σερί Ρολάν Γκαρός στο κυρίως ταμπλό έχοντας πλέον την υψηλότερη θέση που είχε ποτέ Ελληνας στην κατάταξη της ΑΤΡ, την έκτη, και όπως έδειξε σε άλλα χωμάτινα τουρνουά όπως της Μαδρίτης, όπου έφτασε στον τελικό νικώντας τον Ναδάλ στα ημιτελικά, και στη Ρώμη, όπου ο Ισπανός τον σταμάτησε στον ημιτελικό, η επιφάνεια αυτή του ταιριάζει.

Ο Ναδάλ

Αδιαμφισβήτητο φαβορί για έναν ακόμη τίτλο είναι ο πολυνίκης του τουρνουά Ναδάλ, ο οποίος πάει για το 12ο τρόπαιό του στο Σταντ Ρολάν Γκαρός. Ο Τζόκοβιτς, πάντως, είπε ότι πέρα από τον Ναδάλ πιθανότητες για το τουρνουά έχουν και ο περυσινός φιναλίστ Αυστριακός Ντόμινικ Τίεμ –που πέρυσι απέκλεισε τον Τσιτσιπά στον δεύτερο γύρο– και ο Ιταλός Φάμπιο Φονίνι. Αν ο «Νόλε» ανατρέψει τα υπέρ του Ναδάλ προγνωστικά και επικρατήσει στο Παρίσι, θα είναι κάτοχος και των τεσσάρων τουρνουά του Γκραν Σλαμ του τελευταίου 12μήνου.

Ελληνικό χρώμα υπάρχει και στο ταμπλό των γυναικών με τη Σάκκαρη, της οποίας η πορεία έως και τον ημιτελικό στη Ρώμη την ανέβασε 10 θέσεις στην κατάταξη της WΤΑ την περασμένη Δευτέρα, στον αριθμό 29. Χάρη στην άνοδο αυτή, η Σάκκαρη πέτυχε την απευθείας είσοδό της στον πρώτο γύρο χωρίς προκριματικά.

Στόχος της 23χρονης Ελληνίδας τενίστριας είναι να φτάσει πιο πέρα από τον τρίτο γύρο του τουρνουά, όπου βρέθηκε πέρυσι, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την κλήρωση που θα έχει.

Το ταμπλό των γυναικών είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό φέτος, με το ζευγάρι του τελικού να είναι ανοικτό σε κάθε πρόβλεψη, σε αντίθεση με εκείνο των ανδρών.

Η Ναόμι Οζάκα είναι μεν το φαβορί στα χαρτιά, έχοντας κατακτήσει την κορυφή στην παγκόσμια κατάταξη των γυναικών και το τρόπαιο τόσο στο Αμερικανικό Οπεν στη Νέα Υόρκη πέρυσι το καλοκαίρι όσο και στο Αυστραλιανό Οπεν της Μελβούρνης τον Ιανουάριο, ωστόσο τα προβλήματα τραυματισμών που έχει εσχάτως την καθιστούν λιγότερο ισχυρή. Επιπλέον, δεν έχει κερδίσει ποτέ της μεγάλο χωμάτινο τουρνουά.

Η Κέρμπερ

Κύρια αντίπαλός της φαίνεται να είναι η Ανζελίκ Κέρμπερ, που θέλει να ολοκληρώσει τη συλλογή της από τα τουρνουά του Γκραν Σλαμ με το Ρολάν Γκαρός, κάτι που από τις εν ενεργεία τενίστριες έχουν καταφέρει μόνο οι Μαρία Σαραπόβα και Σερίνα Γουίλιαμς. Η δε κάτοχος Χάλεπ δεν περνάει και την καλύτερη περίοδό της και τυχόν αποκλεισμός της από νωρίς στο Παρίσι θα τη φέρει εκτός πρώτης δεκάδας στην παγκόσμια κατάταξη.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον αναμένεται τεράστιο. Γι’ αυτό ας κάνουμε ησυχία, παρακαλώ, για τα πρώτα σερβίς: «Silence, s’ il vous plait!»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή