Τα δύσκολα έρχονται

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, καλό είναι να μην ξεχνάμε τι έχουμε μπροστά μας ως χώρα. Γιατί δεν είναι ούτε εύκολα ούτε αστεία.

Εχω κατ’ αρχήν την αίσθηση, αν όχι τη βεβαιότητα, ότι από τη Δευτέρα το πρωί θα αρχίσει να «πέφτει ξύλο» από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τους θεσμούς και τις αγορές. Ξύπνησαν ένα πρωί και κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση άρχισε να λειτουργεί όπως κάθε άλλη κυβέρνηση από εκείνες που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Με τη διαφορά πως το κάνει με μεγαλύτερη ένταση και αφού κατάφερε να αποκοιμίσει τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και άλλους πολλούς. Ο θυμός είναι μεγάλος. Ακόμη και οι πλέον αμέριμνοι αντιλαμβάνονται ότι αν οι εθνικές εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο, μπορούμε εύκολα να μπούμε σε ένα σπιράλ παροχών και υποσχέσεων, το οποίο θα παρασύρει αναγκαστικά και με ευθύνη του κ. Τσίπρα και την αντιπολίτευση. Η διοίκηση Γιούνκερ δεν θέλει να αφήσει πίσω της ένα νέο ελληνικό «πρόβλημα», ούτε και να κατηγορηθεί ότι κοιμήθηκε στο τιμόνι όπως συνέβη επί Μπαρόζο το 2008-09.

Η αξιοπιστία της χώρας στη διαχείριση των οικονομικών είναι λοιπόν ένα ζήτημα που σύντομα θα προκύψει πάλι.

Ενα δεύτερο και σημαντικό πρόβλημα είναι η εσωτερική ασφάλεια. Κάποιοι εκ των κυβερνώντων έκαναν ό,τι μπορούσαν, για πολλούς και διαφόρους λόγους, προκειμένου να αφήσουν να αναβιώσει με ένταση το φαινόμενο των επικίνδυνων μπαχαλάκηδων αλλά και της νέας τρομοκρατίας. Κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι αυτό συνέβη για να ναρκοθετηθεί η επόμενη κυβέρνηση. Εχει όμως συμβεί και όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εκτιμούν ότι θα μπούμε σε μία ταραγμένη και καυτή περίοδο. Το διαπιστώνουμε άλλωστε γύρω μας, αλλά αυτά που αντιλαμβανόμαστε είναι απλά προσεισμικές δονήσεις. Η βαθιά κρίση και ο ανεύθυνα ακραίος λόγος, τον οποίο χρησιμοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια, έχουν χύσει πολλή βενζίνη στο πάτωμα. Τώρα οι έμπειροι, αποφασισμένοι και μπαρουτοκαπνισμένοι αρχηγοί του λεγόμενου ένοπλου χώρου είναι έτοιμοι να ρίξουν το αναμμένο σπίρτο…

Και βέβαια μην ξεχνάμε την Τουρκία. Η οποία με μεθοδικότητα σχεδιάζει το πώς θα σύρει την Ελλάδα και την Κύπρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κανείς δεν θα εκπλαγεί αν η Αγκυρα στείλει κάποιο σκάφος να κάνει έρευνες νότια από το Καστελλόριζο τον Αύγουστο. Θα κλιμακώσει έτσι την παγίωση των διεκδικήσεών της.

Θα ήθελα πολύ να μην αποδειχθεί ότι είμαι Κασσάνδρα, και να κυλήσουν όλα ομαλά και όμορφα… Επειδή όμως όλα τα παραπάνω βασίζονται στην πραγματικότητα, θα ήταν πιο υπεύθυνο και πρακτικό να προετοιμασθούμε για το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Γιατί το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συμπέσουν, όλα ή κάποια, με μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας, με μία αναιμική κυβέρνηση σε αποδρομή και τον ελληνικό λαό βαθιά διχασμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή