Κιβωτός του ελληνισμού

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα της κάλπης έφθασε, επιτέλους. Τι θα προκύψει όταν ανοίξουν τελικώς αύριο Κυριακή νωρίς το βράδυ, μόνον οιωνοσκόποι μπορεί να διακινδυνεύσουν πρόβλεψη ακριβή. Δεν διαθέτει αυτήν την ικανότητα ο συντάκτης της στήλης. Αλλά ασφαλώς πολύ μεγαλυτέρα σπουδαιότητα έχει –για πλείστους όσους λόγους– το αποτέλεσμα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως. Οι ευρωεκλογές θα καταγράψουν τάσεις, θα προσδιορίσουν την «ατμόσφαιρα», θα οδηγήσουν σε προσαρμογές στρατηγικής τα επιτελεία των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών, οψέποτε διεξαχθούν.

Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει στις εκλογές για την ανάδειξη των «τοπικών αρχόντων». Η πρώτη μείζων διαφορά από τους αντιπροσώπους που επιλέγει ο «κυρίαρχος λαός», οι εκλεγόμενοι στις διάφορες βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως μένουν στον τόπο τους καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας. Η επαφή τους με τους πολίτες είναι διαρκής και ως εκ τούτου προσαρμόζονται ελεγχόμενοι – εάν διαθέτουν φυσικά κοινόν νουν.

Ο ευρωβουλευτής μετά την εκλογή του εξακοντίζεται στο υπερπέραν, στις αίθουσες των Βρυξελλών και του  Στρασβούργου. Επανακάμπτει εάν είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες ευρωεκλογές. Η δραστηριότητα, όποια και εάν είναι αυτή στο πλαίσιο της Ευρώπης, δεν έχει την παραμικρά άμεση επίπτωση στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Οι αντιπρόσωποι του λαού στο εθνικό μας Κοινοβούλιο διαδραματίζουν σκιώδη ρόλο. Κατήντησαν χειροκροτητές –προσποιούμενοι ή ειλικρινείς, αδιάφορο– των ηγετών τους.  Η «ρουσφετολογία» έχει δραματικά περιοριστεί, διότι χρήμα διαθέσιμο δεν υπάρχει. Ακόμη και οι δυνατότητες των υπουργών της σήμερον είναι περίπου επουσιώδεις.

Τα ανωτέρω δεν ισχύουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου σε όλες τις βαθμίδες υπάρχει η δυνατότης παραγωγής έργου και ως εκ τούτου δημιουργίας θέσεων εργασίας, έστω για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επέβαλε την απλή αναλογική ως σύστημα εκλογικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο να δημιουργήσει χάος, καθώς δεν διαθέτει ισχυρούς μηχανισμούς στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναδυθεί στον χώρο της Κεντροδεξιάς πληθώρα υποψηφίων.

Πρόβλημα «κυβερνησιμότητος» ανέκυψε, αλλά ου προς θάνατον. Διότι η Νέα Δημοκρατία, τα στελέχη της οποίας δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, θα εξαναγκαστούν εκ των πραγμάτων να συνεργαστούν εκ νέου, αμβλύνοντας τις μεταξύ τους  διαφορές. Κατά συνέπεια, μια νέα ενότης θα επιτευχθεί.

Στο κάτω κάτω, στη διάρκεια της κρίσεως η Ελλάς διοικήθηκε από συνασπισμούς. Σε πρώτη φάση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, σύμπραξη αδιανόητη, έπειτα από δεκαετίες μίσους και αντιπαραθέσεως. Στη δεύτερη φάση μία συγκατοίκηση έτι παράλογη και ανορθόδοξη, του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Τέλος και ίσως το κυριότερο, με την απίσχνανση του εθνικού κράτους, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιήσεως, παραδόσεις και τα διακριτά στοιχεία της ιδιοσυστασίας των Ελλήνων θα διατηρηθούν στις διαβαθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως. Αυτές θα αναδειχθούν σε κιβωτούς της εθνικής κληρονομίας. Ούτως ή άλλως, ακόμη και στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, η κιβωτός του ελληνισμού υπήρξαν οι κοινότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή