«Γιατί θέλω να πάρω τη θέση που κατείχε ο Γιούνκερ»

«Γιατί θέλω να πάρω τη θέση που κατείχε ο Γιούνκερ»

11' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υποψήφιοι των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς για τους Σοσιαλιστές, η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ για τους Φιλελεύθερους και η επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Σκα Κέλερ λένε στην «Κ» γιατί πρέπει να τους ψηφίσουμε. Κάποιος από αυτούς μπορεί να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίσουν να τηρήσουν τη διαδικασία Spitzenkandidaten, όπου ο υποψήφιος του κόμματος που κέρδισε πανευρωπαϊκά γίνεται και πρόεδρος. Τα τέσσερα κόμματα σήμερα αντιπροσωπεύουν το 70% του Κοινοβουλίου, αλλά αναμένεται από την Κυριακή η δύναμή τους να περιοριστεί στο 60% καθώς νέες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις θα μπουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθούν συμμαχίες που δεν υπήρχαν την προηγούμενη πενταετία. Οπως φαίνεται όμως ακόμα και από τις σύντομες απαντήσεις τους, έχουν πολύ περισσότερα που τους ενώνουν από αυτά που τους χωρίζουν. Ολοι μιλούν για την ανάγκη της ενότητας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της φορολογίας των πολυεθνικών εταιρειών με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Οι συμμαχίες που θα απαιτηθούν δεν φαίνεται να είναι άπιαστο όνειρο.

Μάνφρεντ Βέμπερ, Επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο: Ασφάλεια, εργασία, δικαιοσύνη

«Γιατί θέλω να πάρω τη θέση που κατείχε ο Γιούνκερ»-1

«Θα έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερα για τις ανθρώπινες συνέπειες που είχε μία τέτοια κρίση». EPA/ANDY RAIN

-Τι θα κάνετε τις 100 πρώτες μέρες στην Προεδρία της Επιτροπής;

– Οι προτεραιότητες μου είναι να χτίσω μία Ευρώπη που προστατεύει τα σύνορά της από παράνομη μετανάστευση και από τους λαθρεμπόρους με 10.000 νέους συνοριοφύλακες μέχρι το 2022. Μια Ευρώπη που καταπολεμά την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα με ένα Ευρωπαϊκό FBI, το οποίο θα έχει ομάδες που συνδυάζουν πληροφορίες για να βρίσκει τους τρομοκράτες πριν επιτεθούν. Μία Ευρώπη που σταματά τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία. Που καθιερώνει ένα νέο μηχανισμό κράτους δικαίου για να διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την ελευθερία του Τύπου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Θα ξεκινήσω ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την ένωση των δυνάμεών μας στην καταπολέμηση του καρκίνου. Δεσμεύομαι για την ανάπτυξη έξυπνων σπιτιών για ηλικιωμένους, όπου μπορούν να συνεχίσουν να ζουν ανεξάρτητα και κοντά στις οικογένειές τους. Την δημιουργία 5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας για τη νεολαία μας. Μείωση πάνω από 1.000 ξεπερασμένων κανονισμών και τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων της ΕΕ, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της πρόσβασης των πολιτών στην Ευρώπη.

Την δημιουργία μίας Ευρώπης που διαβεβαιώνει ότι οι εταιρείες γίγαντες του ιντερνέτ πληρώνουν αυτό που τους αντιστοιχεί. Όπου νέα στεγαστικά δάνεια συγχρηματοδοτούμενα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βοηθάνε νέους που δεν θέλουν να μένουν πλέον στα παιδικά τους δωμάτια και θέλουν το δικό τους σπίτι. Μία Ευρώπη που συνεχίζει την φιλόδοξη μάχη κατά της αλλαγής του κλίματος με την τήρηση των συμφωνιών Παρισιού και Κατοβίτσης. Όπου επενδύουμε από κοινού στην ανάπτυξη αεροπλάνων χαμηλών εκπομπών και όπου ζητούμε μια παγκόσμια απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσεως. Αυτά δεν πρόκειται να γίνουν σε 100 ημέρες αλλά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

– Γιατί κάποιος να ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα;

– Αυτές οι εκλογές είναι ιστορικές καθώς θα κρίνουν κατά πόσο η Ε.Ε είναι ικανή να βελτιώσει τις ζωές των Ευρωπαίων να εγγυηθεί την ασφάλεια τους και την ευημερία των οικονομιών του. Μπορεί να διατηρήσει την βιωσιμότητα του μοντέλου της κοινωνίας μας ή αν είναι μόνιμα παράλυτη και διαιρεμένη.

Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει χτιστεί πολύ μακριά από τον λαό: θέλω να αναδημιουργήσω αυτόν τον δεσμό μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών της. Η προτεραιότητά μου θα είναι να οικοδομήσουμε μια ισχυρή Ευρώπη που θα προστατεύει τους πολίτες και τις αξίες της. μια έξυπνη Ευρώπη ιδεών και καινοτομίας. και μια ευγενική Ευρώπη που φροντίζει τους πολίτες της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι μόνο καλός φίλος, είναι επίσης ισχυρό μέλος της οικογένειας του ΕΛΚ. Έχουμε την ίδια αίσθηση των ευθυνών μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Την Κυριακή, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν: για να σιγουρευτούν ότι η Ελλάδα έχει μια ισχυρή φωνή στην Ευρώπη, πρέπει να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.

– Τι μας έμαθε η ελληνική κρίση;

– Η Ευρώπη πρέπει να είναι πρώτα για τους ανθρώπους και όχι μόνο γα τους προϋπολογισμούς και τα ποσοστά χρέους. Όλοι χρειάζεται να έχουν το σπίτι τους σε τάξη, αλλά θέλω την Ευρώπη πιο κοντά στους ανθρώπους στις καλές και τις κακές στιγμές. Νομίζω θα έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερα για να υπολογίσουμε τις ανθρώπινες συνέπειες που είχε μία τέτοια κρίση. 

Φρανς Τίμερμανς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο 

«Γιατί θέλω να πάρω τη θέση που κατείχε ο Γιούνκερ»-2

«Είμαι ορκισμένος φεμινιστής, θέλω να ζήσω σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει ίσα όλους τους πολίτες». ΕPA/OLIVIER HOSLET

– Τι θα κάνετε τις 100 πρώτες μέρες στην Προεδρία της Επιτροπής;

– Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, βασισμένο στην ισότητα και τη δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει δημιουργία μιας Ευρώπης που φροντίζει τους πολίτες και τους εργαζόμενους της και που ενεργεί υπεύθυνα στον πλανήτη μας αναπτυσσόμενη με βιώσιμο τρόπο. Οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή είναι επείγουσες και αυτές θα πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη μας προτεραιότητα. Είναι προσωπική μου ευθύνη το ζήτημα αυτό και θα διασφαλίσω ότι κάθε Επίτροπος θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Η ισότητα και η δικαιοσύνη είναι το άλλο κύριο ζήτημα για εμένα. Θα εφαρμόσω επειγόντως μια στρατηγική για την ισότητα των φύλων, η οποία θα περιλαμβάνει νομοθεσία για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και μέτρα για την εξάλειψη της μισθολογικής ανισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Είμαι ορκισμένος φεμινιστής και θέλω να ζήσω σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει ίσα όλους τους πολίτες της.

Θα αρχίσω να εργάζομαι στις πρώτες 100 ημέρες μου για προτάσεις για έναν κατώτατο μισθό σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, για ένα σχέδιο για την προαγωγή προσιτών και κοινωνικών κατοικιών και για μέτρα για δίκαιη φορολογία πολυεθνικών. Και θα δημιουργήσω έναν νέο τρόπο εργασίας, με μεγαλύτερη συμμετοχή των συνδικάτων και της κοινωνίας των πολιτών στον τρόπο λήψης των αποφάσεων.

– Γιατί κάποιος να ψηφίσει τους Σοσιαλιστές;

– Γιατί νομίζω είναι η ώρα να αλλάξουμε την Ευρώπη, κάνοντας την πιο κοινωνικά δίκαιη. Κατά την διάρκεια της καμπάνιας μου σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και της Αθήνας παρατήρησα τις διαφορές μας. Διαφορετικές γλώσσες, κουλτούρες, έθιμα. Αλλά οι ανησυχίες των ανθρώπων ήταν ίδιες. Για τις δουλείες τους, για την κλιματική κρίση, για το κατά πόσο θα έχουν οικονομικά προσιτή στέγαση τα παιδιά τους, για τις εντάσεις στην κοινωνία και το μίσος που εξαπλώνεται. Αλλά εκτός από τις κοινές ανησυχίες άκουσα και τα ίδια όνειρα. Ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο μπορούμε να χτίσουμε μαζί ως ευρωπαίοι. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση μαζί. Να βγάλουμε τα πλαστικά από τις θάλασσες μας μαζί. Να βεβαιωθούμε ότι οι μεγάλες εταιρείες αρχίζουν να πληρώνουν φόρους και μαζί με τα συνδικάτα να βεβαιωθούμε ότι η τίμια δουλειά επιβραβεύεται δίκαια. Να δώσουμε τέλος στο χάσμα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων. Να βεβαιωθούμε ότι από κοινού αντιμετωπίζονται οι διακρίσεις. Μαζί μπορούμε να το κάνουμε αυτό.

– Τι μας έμαθε η ελληνική κρίση;

– Η ανάγκη για περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι αυτό που έχω κρατήσει από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Όταν υπάρχει μια κρίση σε μια χώρα -οικονομική ή μεταναστευτική – τότε πρέπει να δράσουμε μαζί ως Ευρωπαίοι για να μοιραστούμε την ευθύνη. Δεν μπορεί ένα κράτος να υποφέρει μόνο του. Υποτίθεται ότι είμαστε μαζί, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Διότι αν διαιρεθούμε, γινόμαστε όλοι πιο αδύναμοι. Και το χειρότερο αποτέλεσμα της έλλειψης αλληλεγγύης είναι το κοινωνικό κόστος που πληρώνουν οι άνθρωποι. Εχω κρατήσει επίσης το  μάθημα ότι πρέπει να καταστήσουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα ανθεκτικό στις κρίσεις, έτσι ώστε να μην έχουμε την οδυνηρή εμπειρία της διάσωσης τραπεζών εις βάρος των φορολογουμένων στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες. Αυτό απλά δεν αποτελεί πλέον επιλογή για την Ευρώπη.

Σκα Κέλερ, Επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο: Η συνταγή της λιτότητας απέτυχε

«Γιατί θέλω να πάρω τη θέση που κατείχε ο Γιούνκερ»-3

«Χρειάζεται να συνδέσουμε την ευρωπαϊκή γεωργική χρηματοδότηση με την προστασία του κλίματος». ΕPA/CLEMENS BILAN

– Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τις 100 πρώτες μέρες σε περίπτωση που γίνετε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

– Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε επειγόντως την κλιματική κρίση. Οι επιστήμονες μας λένε ότι πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εντός της δεκαετίας, αλλιώς θα είναι πολύ αργά για να διατηρηθούν σε ένα ασφαλές επίπεδο. Τα καλά νέα είναι ότι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε αμέσως: Χρειάζεται να αποδείξουμε ότι όλες οι ευρωπαϊκές επενδύσεις είναι κλιματικά φιλικές, έτσι ώστε να μην δαπανώνται άλλα ευρωπαϊκά χρήματα για έργα που ενθαρρύνουν την κλιματική αλλαγή. Και χρειάζεται να συνδέσουμε την ευρωπαϊκή γεωργική χρηματοδότηση με την προστασία του κλίματος και τη βιοποικιλότητα. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούμε επίσης θέσεις εργασίας. Όποιος παράγει σύγχρονη τεχνολογία φιλική προς το κλίμα θα οδηγήσει την παγκόσμια αγορά.

Καθιστώντας την Ευρώπη πιο κοινωνική είναι άλλο ένα πιεστικό ζήτημα. Πρέπει να τερματίσουμε το παράδειγμα της λιτότητας, να θέσουμε δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους και να θεσπίσουμε ελάχιστα κοινωνικά πρότυπα παντού.

– Γιατί κάποιος να ψηφίσει τους Πράσινους;

– Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή στην Ευρώπη. Οι επερχόμενες εκλογές θα αποφασίσουν την κατεύθυνση της Ευρώπης. Εμείς οι Πράσινοι θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη και θέλουμε να την ξαναχτίσουμε. Θέλουμε να αναβιβάσουμε την ευρωπαϊκή υπόσχεση ειρήνης, ευημερίας και ελευθερίας. Οι πολλοί άνεργοι νέοι στην Ελλάδα και ο λαός της Ρουμανίας που βγαίνουν στους δρόμους ενάντια στη διαφθορά και την πολιτική χειραγώγηση του κράτους δικαίου αναμένουν ότι η Ευρώπη θα τους φροντίσει. Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και τις κοινές μας δημοκρατικές αξίες σε όλη την Ευρώπη. Εμείς οι Πράσινοι είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που πραγματικά ενδιαφέρεται για τις μελλοντικές γενιές και εξασφαλίζει ότι θα έχουν ένα καλό περιβάλλον για να ζήσουν. Ελπίζω ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι της Ελλάδας θα είναι παρών στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζοντας τον αγώνα μας για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

– Ποια είναι τα μαθήματα που μάθαμε από την ελληνική κρίση;

– Η συνταγή της λιτότητας έχει ξεκάθαρα αποτύχει. Η επικέντρωση στη δημοσιονομική πειθαρχία και τη λιτότητα δεν είχε μόνο καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά έπνιξε και την οικονομική ανάκαμψη. Πρέπει να επενδύσουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη και να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Εξακολουθούμε να έχουμε τεράστια διαφορά μεταξύ του βιοτικού επιπέδου τόσο μεταξύ όσο και εντός των κρατών μελών και η επιβαλλόμενη λιτότητα έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Ειδικά η ανεργία των νέων βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα.  Πρέπει να έχουμε πραγματική φορολογική δικαιοσύνη και να διασφαλίσουμε ότι οι μεγάλες πολυεθνικές όπως η Amazon ή η Google πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων τους και συμβάλλουν στην κοινή μας ευημερία. Όλοι θα επωφεληθούμε μακροπρόθεσμα αν ενισχύσουμε ο ένας τον άλλο και τις επενδύσεις αντί να τραβάμε το χαλί κάτω από τα πόδια μας.

Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος Ανταγωνισμού: Είμαστε 500 εκατ. και όταν συνεργαζόμαστε, μπορούμε να κάνουμε τεράστιες αλλαγές

«Γιατί θέλω να πάρω τη θέση που κατείχε ο Γιούνκερ»-4

«Είναι σημαντικό να ψηφίσετε σε αυτές τις εκλογές». A.P./FRANCISCO SECO 

Η δύναμη να κάνουμε κάτι έρχεται από εμάς τους ίδιους. Και η ψήφος είναι δύναμη. Για αυτό είναι σημαντικό να ψηφίσετε σε αυτές τις εκλογές και να εμπνεύσετε τους ανθρώπους γύρω σας να ψηφίσουν. Γιατί αν δεν χρησιμοποιήσετε την φωνή σας η ευκαιρία να ακουστείτε θα χαθεί.

Για μένα είναι σημαντική η αλλαγή. Ο πιο ορατός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να έχουμε μία Επιτροπή με ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών – μια Επιτροπή που αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των κοινωνιών στις οποίες ζούμε. Για μένα η απόλυτη πρωταρχική προτεραιότητα του Προέδρου της Επιτροπής είναι να διασφαλίσει ότι ενεργούμε από κοινού. Επειδή έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις που είναι πολύ μεγάλες για να λύσουμε μόνοι μας.

Η Ευρώπη σήμερα είναι το καλύτερο μέρος για να ζει κανείς, ειδικά αν είστε γυναίκα. Μαζί επιτύχαμε τόσα πολλά. Αυτό δεν κάνει τα πάντα τέλεια. Έχουμε να να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, να αντιμετωπίσουμε την τεχνολογία και να δημιουργήσουμε κοινωνίες βασιζόμενες στο κράτος δικαίου.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες μεταμορφώνουν τον κόσμο μας, δημιουργώντας τεράστιες ευκαιρίες αλλά απειλώντας να υποβαθμίσουν τον τρόπο ζωής μας. Φοβόμαστε ότι τα προσωπικά μας δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν χωρίς την συγκατάθεσή μας, ανησυχούμε ότι οι επιχειρήσεις γίνονται τόσο ισχυρές που οι καταναλωτές θα αφεθούν στο έλεος τους. Η δουλειά μας είναι να συγκεντρώσουμε τις προσπάθειες μας για την κοινωνία μας, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες – για την ανάπτυξη των κανόνων και των αρχών που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε αυτή τη σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας υπό έλεγχο.

Σε πρόσφατη έρευνα, πάνω από το 90% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Αλλά για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διοικούμε τον κόσμο μας, κάτι που έχει συμβεί μία ή δύο φορές κατά την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Είναι κατανοητό ότι το μέγεθος του έργου είναι τόσο μεγάλο που οι άνθρωποι προτιμούν να κλείνουν τα μάτια τους στο μέλλον.

Είμαστε πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε, και όταν συνεργαζόμαστε, μπορούμε να κάνουμε τεράστιες αλλαγές. Για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε πρώτα την αυτοπεποίθηση να δοκιμάσουμε και, σαν ηγέτες, είναι η δουλεία μας, να αποκτήσουν αυτή την εμπιστοσύνη οι άνθρωποι, ότι έχουν την δύναμη να πετύχουν τους στόχους τους.

Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι έχεις το κίνητρο να ζήσεις την ζωή που θες να ζήσεις στην κοινότητά σου. Ότι μετράς και έχεις μία δίκαιη ευκαιρία να τα καταφέρεις. Μπορείς να επηρεάσεις αυτήν την δίκαιη ευκαιρία με την ψήφο σου σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή