Σκα Κέλερ, Επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο μιλά αποκλειστικά στην «Κ»: Η συνταγή της λιτότητας απέτυχε

Σκα Κέλερ, Επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο μιλά αποκλειστικά στην «Κ»: Η συνταγή της λιτότητας απέτυχε

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

– Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τις 100 πρώτες μέρες σε περίπτωση που γίνετε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

– Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε επειγόντως την κλιματική κρίση. Οι επιστήμονες μας λένε ότι πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εντός της δεκαετίας, αλλιώς θα είναι πολύ αργά για να διατηρηθούν σε ένα ασφαλές επίπεδο. Τα καλά νέα είναι ότι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε αμέσως: Χρειάζεται να αποδείξουμε ότι όλες οι ευρωπαϊκές επενδύσεις είναι κλιματικά φιλικές, έτσι ώστε να μην δαπανώνται άλλα ευρωπαϊκά χρήματα για έργα που ενθαρρύνουν την κλιματική αλλαγή. Και χρειάζεται να συνδέσουμε την ευρωπαϊκή γεωργική χρηματοδότηση με την προστασία του κλίματος και τη βιοποικιλότητα. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούμε επίσης θέσεις εργασίας. Όποιος παράγει σύγχρονη τεχνολογία φιλική προς το κλίμα θα οδηγήσει την παγκόσμια αγορά.

Καθιστώντας την Ευρώπη πιο κοινωνική είναι άλλο ένα πιεστικό ζήτημα. Πρέπει να τερματίσουμε το παράδειγμα της λιτότητας, να θέσουμε δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους και να θεσπίσουμε ελάχιστα κοινωνικά πρότυπα παντού.

– Γιατί κάποιος να ψηφίσει τους Πράσινους;

– Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή στην Ευρώπη. Οι επερχόμενες εκλογές θα αποφασίσουν την κατεύθυνση της Ευρώπης. Εμείς οι Πράσινοι θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη και θέλουμε να την ξαναχτίσουμε. Θέλουμε να αναβιβάσουμε την ευρωπαϊκή υπόσχεση ειρήνης, ευημερίας και ελευθερίας. Οι πολλοί άνεργοι νέοι στην Ελλάδα και ο λαός της Ρουμανίας που βγαίνουν στους δρόμους ενάντια στη διαφθορά και την πολιτική χειραγώγηση του κράτους δικαίου αναμένουν ότι η Ευρώπη θα τους φροντίσει. Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και τις κοινές μας δημοκρατικές αξίες σε όλη την Ευρώπη. Εμείς οι Πράσινοι είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που πραγματικά ενδιαφέρεται για τις μελλοντικές γενιές και εξασφαλίζει ότι θα έχουν ένα καλό περιβάλλον για να ζήσουν. Ελπίζω ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι της Ελλάδας θα είναι παρών στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζοντας τον αγώνα μας για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

– Ποια είναι τα μαθήματα που μάθαμε από την ελληνική κρίση;

– Η συνταγή της λιτότητας έχει ξεκάθαρα αποτύχει. Η επικέντρωση στη δημοσιονομική πειθαρχία και τη λιτότητα δεν είχε μόνο καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά έπνιξε και την οικονομική ανάκαμψη. Πρέπει να επενδύσουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη και να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Εξακολουθούμε να έχουμε τεράστια διαφορά μεταξύ του βιοτικού επιπέδου τόσο μεταξύ όσο και εντός των κρατών μελών και η επιβαλλόμενη λιτότητα έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Ειδικά η ανεργία των νέων βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα.  Πρέπει να έχουμε πραγματική φορολογική δικαιοσύνη και να διασφαλίσουμε ότι οι μεγάλες πολυεθνικές όπως η Amazon ή η Google πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων τους και συμβάλλουν στην κοινή μας ευημερία. Όλοι θα επωφεληθούμε μακροπρόθεσμα αν ενισχύσουμε ο ένας τον άλλο και τις επενδύσεις αντί να τραβάμε το χαλί κάτω από τα πόδια μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή