Τσίπρας: Αμεσα στις κάλπες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εντός του Ιουνίου, προανήγγειλε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συντριβή που υπέστη σε όλες τις κάλπες που στήθηκαν στη χώρα. Ο κ. Τσίπρας έπειτα από πολύωρη σύσκεψη με τους συνεργάτες του, χθες λίγο πριν από τα μεσάνυχτα προέβη σε διάγγελμα δηλώνοντας πως «το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή στην πολιτική αντιπαράθεση, δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να το αγνοήσει. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως εκτός των άλλων «δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την πορεία εξόδου από την κρίση αλλά και το σχέδιό μας για τη στήριξη των πολλών».

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε πως «μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών», οι οποίες μπορούν να διεξαχθούν είτε στις 23 είτε στις 30 Ιουνίου. Σημείωσε ακόμα πως «ο ελληνικός λαός, αυτός και μόνον αυτός είναι που θα πάρει την οριστική απόφαση», θέτοντας μάλιστα εκ προοιμίου το δίλημμα των εκλογών, όπως σκιαγραφήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που προηγήθηκε: ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει, είπε, «αν επιθυμεί να συνεχίσουμε με ένα σχέδιο για τη στήριξη των πολλών ή αν επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια της λιτότητας, του ΔΝΤ, στο χθες που όλοι και όλες ζήσαμε». Ο κ. Τσίπρας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση που προηγήθηκε, είχε κάνει αναδρομή στη θητεία του, λέγοντας πως «τέσσερα χρόνια τώρα πορευτήκαμε σε πρωτοφανείς δυσκολίες. Κόντρα στο ρεύμα. Αλλά πάντοτε με όπλο την αξιοπρέπειά μας, την εντιμότητά μας και τη στήριξη του ελληνικού λαού», προσθέτοντας πως «βγάλαμε τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων» και «όταν ορθοποδήσαμε θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα της πατρίδας. Ενα σχέδιο ελάφρυνσης για τους πολλούς, σχέδιο ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως αιφνιδιάστηκαν πολύ από το αποτέλεσμα. Ενδεικτικό είναι πως λίγο μετά τα exit polls, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που έκαναν δηλώσεις, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος, μιλούσαν σταθερά για αποφυγή «στρατηγικής ήττας», κάτι που αποδείχθηκε εκτός πραγματικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στην «Κ» ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής, κατά τη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας στην Κουμουνδούρου υπήρχε η αίσθηση πως με μια διαφορά άνω των 6-7 μονάδων ο πρωθυπουργός θα πήγαινε σε εκλογές. Το αποτέλεσμα πάντως δεν το περίμεναν ούτε οι πιο απαισιόδοξοι κυβερνητικοί παράγοντες και ήδη από σήμερα, ο εντοπισμός των λαθών θα είναι σε πρώτη διάταξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή