Αλυσίδα λαθών οδήγησε στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Αλυσίδα λαθών οδήγησε στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άτακτη υποχώρηση σε όλη την Ελλάδα ετράπη ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας στο τέλος της κρίσιμης εκλογικής βραδιάς να βάφονται «γαλάζιοι» και οι δύο εκλογικοί χάρτες: τόσο των ευρωεκλογών όσο και των περιφερειακών εκλογών. Οσον αφορά τις ευρωεκλογές, που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει «ψήφο εμπιστοσύνης», κατάφερε να έρθει πρώτος μόνο στην Αχαΐα, στα Χανιά και στο Ηράκλειο, ενώ από το Λεκανοπέδιο έκοψε πρώτος το νήμα μόνο στον δυτικό τομέα της Αθήνας και εκεί με βραχεία κεφαλή πέριξ των τριών μονάδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν καθαρά δεύτερο κόμμα σε όλη την χώρα με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται στη Μακεδονία, όπου, όπως φάνηκε, η συμφωνία των Πρεσπών διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο. Αποκαρδιωτική η εικόνα και στις Περιφέρειες, με τη Ν.Δ. να καταγράφει ήδη από τον πρώτο γύρο συνολικά πέντε νίκες.

Ενα τέτοιο σαρωτικό αποτέλεσμα δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών πως έγιναν πολλά και σοβαρά λάθη από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Αρχικά, η στρατηγική έναντι της Κεντροαριστεράς αποδείχθηκε αναποτελεσματική, καθώς το 7+ που έλαβε το ΚΙΝΑΛ, από τη μία, σε συνδυασμό με το 3% του Γιάνη Βαρουφάκη, δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεισε μεγάλο ποσοστό του ΚΙΝΑΛ, ενώ ταυτόχρονα «πήρε νερά» και από τα αριστερά του. Οι επιθέσεις φιλίας αρχικά στο Κίνημα Αλλαγής, που έγιναν ακολούθως πολιτικό φλερτ, για να δώσουν τελικά τη θέση τους στην πλήρη απαξίωση της κ. Γεννηματά, δεν έδωσαν καθαρό στίγμα. Παράλληλα, στο φινάλε η επαναφορά ενός πιο ριζοσπαστικού λόγου για να ανακοπεί ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ευρύτερα οι απώλειες από τα αριστερά, αποδείχθηκε πως ήταν σπασμωδική και δεν είχε αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, η συντριπτική ήττα στην Βόρεια Ελλάδα –ενδεικτικά αναφέρεται πως στη Β΄ Θεσσαλονίκης η διαφορά ήταν 17 μονάδες, στην Καστοριά σχεδόν 22 μονάδες, στην Πέλλα 17, στις Σέρρες 20– δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων για την πανωλεθρία που προκάλεσε η συμφωνία των Πρεσπών.

Πολλά στελέχη –προεξάρχοντος του ιδίου του πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά– είχαν χτυπήσει καμπανάκια εδώ και καιρό για τραγική επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά η τακτική δεν άλλαξε. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που βρίσκονταν στη Βόρεια Ελλάδα εμπλέκονταν συνήθως σε τσακωμούς με πολίτες, ενώ η αργοπορημένη προσπάθεια Τσίπρα να μιλήσει για τα «θετικά της συμφωνίας» δεν είχε αντίκτυπο, αφού είχε προηγηθεί ο χαρακτηρισμός ως «ακραίων» όσων αντιδρούσαν.

Στα λάθη καταγράφεται και η υποτίμηση του αντιπάλου, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν έχανε ευκαιρία να εμφανίζει τον κ. Μητσοτάκη ως το «συγκριτικό του πλεονέκτημα».

Επιπλέον, ο τρόπος διαχείρισης του εκλογικού σώματος γύρισε σε πολλές περιπτώσεις μπούμερανγκ. Το μοίρασμα των επιδομάτων στο παρά πέντε των εκλογών δεν είχε το αποτέλεσμα που ανέμενε το επιτελείο του πρωθυπουργού, καθώς μεγάλη μερίδα των πολιτών, με κορωνίδα τους συνταξιούχους, το εξέλαβε ως «εξαγορά».

Συγκεκριμένα, στους συνταξιούχους που έλαβαν και τη λεγόμενη 13η σύνταξη ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 29,3% έναντι 39,9% της Ν.Δ. Τέλος, αλλά όχι πιο ασήμαντο, η επιμονή του κ. Τσίπρα σε έναν έντονα ταξικό λόγο δεν απέδωσε, καθώς δεν κατάφερε να προσεγγίσει τη μεσαία τάξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή