Πρώτη θέση για τη Ν.Δ. σε 12 από τις 13 περιφέρειες

Πρώτη θέση για τη Ν.Δ. σε 12 από τις 13 περιφέρειες

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρεία νίκη επιτυγχάνουν σε επίπεδο Περιφερειών οι υποστηριζόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία υποψήφιοι, κερδίζοντας την πρώτη θέση στις 12 από τις 13, μεταξύ αυτών και στη μεγαλύτερη της χώρας, την Αττική. Μάλιστα, οι υποστηριζόμενοι από τη Ν.Δ. κατέκτησαν από την πρώτη Κυριακή πέντε Περιφέρειες: Κεντρική Μακεδονία με τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα (61,7%), Ηπείρου με τον κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη (57,2%), Νοτίου Αιγαίου με τον κ. Γεώργιο Χατζημάρκο (54,9%), Θεσσαλίας με τον κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό (55%), αλλά και τη Δυτική Μακεδονία, καθώς περίπου στο 11% των εκλογικών τμημάτων προηγείτο ο κ. Γεώργιος Κασαπίδης με 52,15%.

Μια διαφορετική πινελιά στον εκλογικό χάρτη αποτέλεσε η επανεκλογή από την πρώτη Κυριακή του νυν περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη (60,6%), προερχόμενου από το ΚΙΝΑΛ και υποστηριζόμενου από ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Αττική ο κ. Γιώργος Πατούλης με 37,5% πήρε την πρώτη θέση και σημαντικό προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο έναντι της κ. ΡέναΔούρου, η οποία ήταν κάτω του 20%. Ακολουθεί ο κ. Γιάννης Σγουρός υποστηριζόμενος από το ΚΙΝΑΛ με 17,2% και ο Γ. Πρωτούλης της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) με 8,3%. Μεγάλη πτώση για το

στέλεχος της Χρυσής Αυγής και υπόδικο Ηλία Παναγιώταρο με 5,6% από 11,15% το 2014.

Εμφατική ήταν η επικράτηση στην Κεντρική Μακεδονία του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα με 61,7%, με τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστο Γιαννούλη να περιορίζεται στο 11,6%. Ακολουθούν ο κ. Χρήστος Παπαστεργίου του ΚΙΝΑΛ με 7,1% και ο κ. Σωτήριος Αβραμόπουλος (ΚΚΕ) 5,7%.

Στην Ηπειρο ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης επικράτησε με 57,2%, ακολουθεί ο κ. Γεώργιος Ζάψας (ΣΥΡΙΖΑ) με 14,9% και με 10,3% ο ανεξάρτητος κ. Σπυρίδων Ριζόπουλος.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία ο κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός εξελέγη με 55%, ακολουθούν ο κ. Νικόλαος Τσιλιμίγκας υποστηριζόμενος από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ με 25,7%, ο κ. Αναστάσιος Τσιαπλές από τη Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) με 6,9% και ο ανεξάρτητος κ. Δημήτριος Κουρέτας με 5,4%.

Στο Νότιο Αιγαίο ο κ. Γεώργιος Χατζημάρκος νυν περιφερειάρχης επανεκλέγεται με 54,9% έναντι 31,4% του κ. Εμμανουήλ Γλυνού από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ ακολουθεί ο κ. Ντουνιαδάκης (ΚΚΕ) με 6,6%.

Στην Κρήτη επικράτησε με 60,7% ο νυν περιφερειάρχης, προερχόμενος από το ΚΙΝΑΛ και υποστηριζόμενος από ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αρναουτάκης, στη δεύτερη θέση ο κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης της Ν.Δ. με 26,3% και ακολουθεί ο κ. Μανώλης Συντιχάκης (ΚΚΕ) με 6,8%.

Στη Δυτική Μακεδονία ηττήθηκε ο νυν περιφερειάρχης κ. Θόδωρος Καρυπίδης (24,7%), υποστηριζόμενος από ΣΥΡΙΖΑ (είχε εκλεγεί ως ανεξάρτητος) από τον κ. Γεώργιο Κασαπίδη (52,4%). Στην τρίτη θέση η κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου (ΚΙΝΑΛ) με 14,7%.

Στο Βόρειο Αιγαίο η υποστηριζόμενη από τη Ν.Δ. Χριστίνα Καλογήρου (και απερχόμενη περιφερειάρχης) προηγείται με 31,3%, ενώ ακολουθεί ο κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης επίσης προερχόμενος από τη Ν.Δ. με 25,6%.

Στη Δυτική Ελλάδα ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης (Ν.Δ.) με 36% κατέκτησε την πρώτη θέση, με δεύτερο τον απερχόμενο περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα (32,4%), προερχόμενο από το ΚΙΝΑΛ, τον οποίο εκτός από το κόμμα του στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Στερεά ο κ. Φάνης Σπανός υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. πήρε το προβάδισμα με 39,2% και θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον ανεξάρτητο κ. Απόστολο Γκλέτσο με 23,8%.

Και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προηγείται η υποστηριζόμενη από τη Ν.Δ. κ. Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου με 29,6% και ακολουθεί ο νυν περιφερειάρχης κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος με 21,4% (υποστηριζόμενος από ΣΥΡΙΖΑ).

Στην Πελοπόννησο

Ντέρμπι στην Πελοπόννησο όπου ο νυν περιφερειάρχης ανεξάρτητος κ. Πέτρος Τατούλης υπολειπόταν στο 20% των εκλογικών τμημάτων με 33,85% έναντι του κ. Παναγιώτη Νίκα της Ν.Δ. (34%).

Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη υπάρχει επίσης ντέρμπι αλλά μεταξύ δύο υποψηφίων που προέρχονται από τον χώρο της Ν.Δ., των κ. Χρήστου Μέτιου (34,3%) και Χριστόδουλου Τοψίδη (30,6%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή