Οι ψηφοφόροι, οι φωτογραφίες, οι ατάκες

Οι ψηφοφόροι, οι φωτογραφίες, οι ατάκες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ε, προφανώς ήρθε η ώρα των (πιο) πολλών», σχολίασε χιουμοριστικά στο Facebook φίλη, όταν κατά τις 9 το βράδυ η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε να διευρύνεται συνεχώς. Ηταν η ώρα που και οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, όπως η ίδια, είχαν αρχίσει να παραδέχονται δειλά δειλά την εκλογική ήττα στα social media, αρκετοί με χιούμορ σε μια προσπάθεια «εκτόνωσης» του έντονου στρες των προηγούμενων ωρών και ημερών. Ηταν φυσικά και η ώρα που οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., που είχαν μάθει να κρατούν μικρό καλάθι και να φυσάνε και το… γιαούρτι, πανηγύριζαν χαιρέκακα. «Karma is a bitch», έγραψε κάποιος για τον πρωθυπουργό που «πιάνει πουλιά στον αέρα», όπως είχε ειπωθεί. «Κοιμηθείτε! Δεν θα στείλει γιατί μετράει με το υποδεκάμετρο από ποιο σημείο και μετά θεωρείται στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», έγραψε άλλος. «Το ντέρμπι εξελίσσεται σε σκληρό πορνό», σημείωσε τρίτος, για να… εκτροχιαστεί έπειτα η συζήτηση στην περιβόητη δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη περί σπερματοζωαρίων.

Η εν λόγω δήλωση μονοπώλησε επί αρκετές ώρες χθες το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων στα social media. (Οταν το αρνητικό αποτέλεσμα για το Ποτάμι διεφάνη, ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός δεν παρέλειψε να σχολιάσει στο γνωστό ύφος: «Τελικά ήταν τα σπερματοζωάρια του Βελό και του Γιάνη. Τα άλλα πήγαν στον τοίχο; Κρίμα».) Κατά τ’ άλλα η εκλογική διαδικασία είχε κυλήσει μάλλον ομαλά και ανέμπνευστα, με τα timeline επί ώρες να είναι γεμάτα φωτογραφίες από τα εκλογικά τμήματα. Σέλφι με τον σκύλο στο δημοτικό σχολείο, σέλφι με τους γιους ή τις κόρες «που ψηφίζουν πρώτη φορά» και φυσικά σέλφι με τα ψηφοδέλτια μέσα από το παραβάν (που θα μπορούσε να δώσει μια εξήγηση για τις τεράστιες ουρές σε ορισμένα εκλογικά τμήματα).

Πολλές ήταν χθες και οι αναρτήσεις μελών εφορευτικών επιτροπών. «6.30 νταν είμαι στο εκλογικό τμήμα και καθώς περνάει η ώρα διαπιστώνω ότι από τους οκτώ που θα έπρεπε να είμαστε στην αίθουσα, είμαι μόνο εγώ», έγραφε μέλος εφορευτικής, ενώ άλλος ανέδειξε την αδιαφιλονίκητη νικήτρια του εκλογικού του τμήματος: «Μέχρι τώρα που είμαι εφορευτική επιτροπή νικάει μια κυρία που βγήκε από το παραβάν με τον φάκελο ψηλά και μέχρι να φτάσει στην κάλπη των ευρωεκλογών το φίλαγε συνεχόμενα και έκανε ταυτόχρονα τον σταυρό της».

Η «ανάκρουση» των exit polls οδήγησε αρχικά σε γενικευμένη αμηχανία: δεν διαφαινόταν ξεκάθαρη νίκη και ξεκάθαρη ήττα, με τη διαφορά μεταξύ 3 και 11 μονάδων. «Μα αυτό είναι στα όρια του στατιστικού… θράσους», σχολιάστηκε χαρακτηριστικά. Ομως είχε ήδη διαφανεί η σημαντική υποχώρηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές, που είναι το αποτέλεσμα «που όλους μας ενώνει» και έγινε δεκτό με ενθουσιασμό. Αργότερα έγινε γνωστό ότι οι νέοι 17-24 έδωσαν 13,3% στη Χ.Α., γεγονός που καταπόντισε την όποια αισιοδοξία. «13,3% οι ναζί στους νέους, 2,3% στους ηλικιωμένους. Ποιους είχαμε πει να κλειδώσουμε στα σπίτια για να μην ψηφίσουν;» αναρωτήθηκε ένας φίλος ονλάιν.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ευρέως σχολιάστηκε και η διαφαινόμενη είσοδος του Κυριάκου Βελόπουλου στην Ευρωβουλή. «Να πάει στην Ευρωβουλή ο Βελόπουλος να ασχοληθεί με το Brexit και να παρουσιάσει χειρόγραφα του Μέρλιν και του Βασιλιά Αρθούρου», έγραψε κάποιος στο Twitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή