Πώς αποτυπώνεται το αποτέλεσμα στην επικράτεια

Πώς αποτυπώνεται το αποτέλεσμα στην επικράτεια

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπλε», με εξαίρεση τους νομούς Χανίων και Ηρακλείου, την Αχαΐα, την Αρτα και τη Β΄ Πειραιώς, βάφτηκε ο χάρτης των ευρωεκλογών με τη διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται στις εννέα μονάδες. Η συμμετοχή των πολιτών κυμάνθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τις ευρωεκλογές του 2014, όταν η διαφορά με την οποία είχε χάσει η Ν.Δ. ήταν περίπου 4 μονάδες (26,56% ΣΥΡΙΖΑ έναντι 22,72% Ν.Δ.).

Η Ν.Δ. εκλέγει επτά ευρωβουλευτές, αυξάνοντας τον αριθμό τους κατά δύο έναντι του 2014, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τις 6 έδρες που είχε καταλάβει στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Ν.Δ. αύξησε τη δύναμή της παίρνοντας ψήφους από το Ποτάμι που έμεινε εκτός Ευρωβουλής, αλλά και από τη Χρυσή Αυγή που σημείωσε σημαντική πτώση στα ποσοστά της.

Η συμφωνία των Πρεσπών «στιγμάτισε», όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη διαφορά στα ποσοστά έναντι της Ν.Δ. Αναλυτικά, η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στην Κεντρική Μακεδονία κοντά στο 15%, στην Πελοπόννησο, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη κοντά στο 13%, στη Δυτική Μακεδονία πάνω από 10% και στη Θεσσαλία κοντά στο 12%. Επίσης, μεγάλη διαφορά, πάνω από 10%, σημειώθηκε στο Νότιο Αιγαίο αλλά και στην Αττική που ξεπέρασε το 9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε της Νέας Δημοκρατίας σε δύο νομούς στην Κρήτη, στην Αχαΐα και στην Αρτα, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι πουθενά η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων δεν ξεπέρασε το 5%.

Τα υψηλότερα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας σημειώθηκαν στη Λακωνία – αύξηση περίπου 10% σε σχέση με το 2014, στην Καστοριά όπου το ποσοστό «άγγιξε» το 42%, στην Ευρυτανία, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και στον νομό Αργολίδος, όπου η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν κοντά στο 14%. Τα χαμηλότερα ποσοστά της Ν.Δ., αν και αυξημένα πάντως σε σχέση με το 2014, καταγράφηκαν στους νομούς Ροδόπης , Ξάνθης, Β΄ Πειραιώς, Ηρακλείου και στην εκλογική περιφέρεια Β2 Δυτικού Τομέα.

Τα υψηλότερα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην Αρτα, στην Αχαΐα, στην Πρέβεζα, στην Αιτωλοακαρνανία καθώς και στον νομό Ρεθύμνης, περιοχές πάντως που και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε σημειώσει επίσης καλές επιδόσεις. Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές καταγράφηκαν στη Ροδόπη – όπου αύξησε πάντως σε σχέση με το 2014 τα ποσοστά κατά περίπου 3%, στη Λακωνία όπου σημειώθηκε ωστόσο αντίστοιχη αύξηση, στις Σέρρες και στη Δράμα όπου κυμάνθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2014, στην Καβάλα όπου σημείωσε πτώση περίπου 3% σε σχέση με το 2014, αλλά και στη Β΄ Θεσσαλονίκης όπου «έχασε» περίπου 4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή