Ικανοποίηση στο ΚΙΝΑΛ για την 3η θέση

Ικανοποίηση στο ΚΙΝΑΛ για την 3η θέση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίτευξη του βασικού του στόχου, δηλαδή της ανάδειξής του σε τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, σηματοδοτεί για το Κίνημα Αλλαγής το αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών, που εισπράχθηκε με ικανοποίηση από τη Χαρ. Τρικούπη.

Οπως όλα δείχνουν, η παράταξη διατηρεί τις δύο έδρες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (μέχρι αργά χθες προηγούνταν σε σταυρούς οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή), ενώ στα θετικά μηνύματα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν ακόμη δύο παράγοντες: Αφενός, η εκτόπιση της Χρυσής Αυγής από τη θέση του παραλήπτη της τρίτης διερευνητικής εντολής, μετά τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αφετέρου, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα, εξέλιξη που, κατά το ΚΙΝΑΛ, ισοδυναμεί με δικαίωση, μια και πρόκειται για αίτημα που αποτέλεσε βασικό σημείο της ρητορική του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βέβαια, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπήρχαν φωνές εντός του κόμματος που έθεταν ως πήχυ ένα διψήφιο ποσοστό, υπό το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα αποτύπωνε με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο την ενίσχυσή του, δείχνοντας ότι το ΚΙΝΑΛ απορροφά αποτελεσματικά τις διαρροές που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να κλείσει αισθητά την ψαλίδα με την Κουμουνδούρου, εν μέσω και της μονομαχίας των δύο για τον «μεσαίο» χώρο. Ωστόσο, οι πιο μετριοπαθείς απόψεις υποστήριζαν ότι σε μια αναμέτρηση με τόσο έντονο «άρωμα» εθνικών εκλογών, αλλά και εν μέσω πρωτοφανούς πόλωσης, ρεαλιστικός στόχος θα ήταν ένα ποσοστό κοντά στο 8%, που σημείωσε στις τελευταίες ευρωεκλογές η «Ελιά». Και όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, οι… πραγματιστές της Χαρ. Τρικούπη ήταν εκείνοι που «έπεσαν μέσα».

Σε δήλωσή της λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για σαφή αποδοκιμασία του ελληνικού λαού προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, αλλά και για «εξελίξεις που θα βάλουν οριστικά στο περιθώριο τους φασίστες», αναφερόμενη στην εκτόπιση της Χρυσής Αυγής προς την πέμπτη θέση. Ταυτόχρονα, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι η παράταξη «ενισχύεται και αποκτά νέα δυναμική στο κέντρο της πολιτικής σκηνής», προσθέτοντας ακόμη ότι αποτελεί «εγγυητή για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα», σε μια αναφορά με το βλέμμα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Ο κ. Βενιζέλος

Για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι άλλωστε που είχε θέσει ως βασικό στόχο και στις προεκλογικές τοποθετήσεις του, έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε δήλωσή του μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα, κάλεσε, μάλιστα, «τη Δημοκρατική Παράταξη που εκφράζεται από το Κίνημα Αλλαγής να μετατρέψει τη στρατηγική αυτή ήττα του κυβερνώντας κόμματος σε δική της στρατηγική νίκη, για το μέλλον του τόπου, για τον προγραμματικό προσανατολισμό της χώρας, για την προστασία του Συντάγματος και την αναβάθμιση των θεσμών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή