Σύμη: Η πολύχρωμη θαλασσινή

Σύμη: Η πολύχρωμη θαλασσινή

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εντυπωσιακός οικισμός με τα νεοκλασικά, οι βράχοι του Άη Γιώργη Δυσάλωνα και το προσκύνημα στον Πανορμίτη τής δίνουν πόντους διαχρονικά.

Η ΩΡΑΙΑ ΚΑΛΗ ΣΤΡΑΤΑ

Λίγο πριν δύσει ο ήλιος, κατεβείτε από το Χωριό στον Γιαλό μέσω της Καλής Στράτας. Έτσι ονομάζονται τα 500 πέτρινα σκαλοπάτια που αποτελούσαν τον εμπορικό δρόμο του νησιού και ήταν κάποτε η μόνη σύνδεση μεταξύ των δύο συνοικιών: του Χωριού, που βρίσκεται ψηλά στον λόφο, και του Γιαλού, του λιμανιού της Σύμης. Θα περπατήσετε ανάμεσα στις ανθισμένες μπουκαμβίλιες, θα θαυμάσετε την ωραία θέα στο λιμάνι, θα δείτε τα χαλατά –τα νεοκλασικά σπίτια που γκρεμίστηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο– και θα φωτογραφίσετε όσα αρχοντικά στέκουν ακόμη στη θέση τους. Τα τελευταία μαρτυρούν την οικονομική άνθηση που γνώρισε το νησί στα τέλη του 19ου αιώνα από τη ναυτιλία, τη ναυπηγική και τη σπογγαλιεία.

Σύμη: Η πολύχρωμη θαλασσινή-1

Η Καλή Στράτα που συνδέει το Χωριό με τον Γιαλό. Προτιμήστε την κατάβαση από την ανάβαση των περίπου 500 σκαλοπατιών. (Φωτογραφία: ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΛΗΜΗ)

ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΪΚΙ

Νωρίς το πρωί, πάρτε το πρώτο καραβάκι που αναχωρεί από τον Γιαλό για την παραλία του Άη Γιώργη Δυσάλωνα, στην ανατολική πλευρά της Σύμης. Είναι η πιο εντυπωσιακή παραλία του νησιού, γι’ αυτό και έχει συνήθως πολύ κόσμο. Βοτσαλάκι, καταπράσινα νερά, το μικρό ομώνυμο εκκλησάκι και πανύψηλοι κάθετοι βράχοι, που κάνουν σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση από ξηράς. Δεν υπάρχει εδώ ούτε καντίνα ούτε ταβέρνα, οπότε φροντίστε για τα βασικά. Συχνά θα δείτε αναρριχητές να σκαρφαλώνουν στα απότομα βράχια, αφού η περιοχή θεωρείται ιδανικό αναρριχητικό πεδίο. Μπορείτε να έρθετε και αργά το μεσημέρι – η παραλία μετά τις 4 μ.μ. έχει σκιά. Στο δυτικότερο σημείο του νησιού βρίσκεται η παραλία του Αγίου Αιμιλιανού, στην οποία θα φτάσετε με καραβάκι ή θαλάσσιο ταξί από τον Γιαλό. Ένα στενό κομμάτι γης συνδέει τη στεριά με το νησάκι, πάνω στο οποίο είναι χτισμένο το ομώνυμο εκκλησάκι. Τα νερά εδώ είναι ρηχά και καταγάλανα, με διάσπαρτα βραχάκια μέσα στη θάλασσα. Επίσης δεν υπάρχουν υποδομές, οπότε φροντίστε για νερό και σνακ.

ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ

Δεκάδες μύθοι και ιστορίες συνοδεύουν την Ιερά Μονή Πανορμίτη στα νότια του νησιού, 20 χλμ. από τον Γιαλό. Χρονολογείται τον 15ο αιώνα και από τότε φαίνεται να κρατάει το εξής εθιμοτυπικό: άνθρωποι από όλα τα μέρη της Ελλάδας ρίχνουν στη θάλασσα ένα μπουκάλι με ευχές και προσευχές, μαζί με χρήματα για οικονομική ενίσχυση, για να ταξιδέψει και να φτάσει κάποτε στη μονή. Έναν τεράστιο αριθμό τέτοιων αφιερωμάτων θα δείτε στο εσωτερικό της, μαζί με λαογραφικά εκθέματα, τοιχογραφίες και εικόνες. Επίσης, αν είστε τυχεροί, θα γευτείτε και το απόσταγμα που φτιάχνουν οι επιστάτες από τα σύκα της μονής. Μετά την επίσκεψη, ρίξτε μια βουτιά δίπλα στο λιμανάκι.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ

Με θέα το λιμάνι και τον όρμο του Γιαλού, το μαγαζί της Ελπίδας (τηλ. 22460-71032) στο μουράγιο, εκτός από ελληνικό καφέ στο μπρίκι, σερβίρει ούζο ή τσίπουρο με μεζέ και διάφορα πιάτα, όλα χειροποίητα και σπιτικά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τις πίτες. Στον Παντελή (τηλ. 22460-72114) θα πάτε για το αρνάκι με το πλιγούρι, την αστακομακαρονάδα και το τηγανητό χταπόδι με λάδι τρούφας. Το Petalo (τηλ. 22460-72389) άνοιξε το 2017 και ήρθε να προσφέρει μια πιο δημιουργική νότα στην κουζίνα του νησιού. Το μενού περιλαμβάνει από κατσικάκι φούρνου με πουρέ ρεβιθάδας μέχρι ριζότο γεμιστά. Στο Georgina’s market (τηλ. 22460-71660) θα βρείτε πάρα πολλές ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα. Ο Νεκτάριος Φωτάρας κάνει εξαιρετική δουλειά στην επιλογή κρασιών. Σπάνια συναντάς σε νησί μια τόσο ενημερωμένη κάβα. Το παντοπωλείο διαθέτει και μεγάλη ποικιλία αλλαντικών και τυριών.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή