Κως: Καλοκαίρι για πάντα

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάσπαρτη με μνημεία, γεμάτη ζωντάνια και με μοναδικές παραλίες, είναι μία και ανεξάντλητη.

ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το κορυφαίο αξιοθέατο της Κω είναι το Ασκληπιείο (τηλ. 22420-28326), που απέχει μόλις 3,5 χλμ. από την πόλη. Ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και στους αιώνες που ακολούθησαν εξελίχθηκε σε κέντρο πανελλήνιας εμβέλειας, όπου οι άνθρωποι έρχονταν για να θεραπευτούν ή να διδαχθούν ιατρική.

Σταθείτε στη μέση της πλατείας Ελευθερίας και κάντε μια περιστροφή γύρω από τον άξονά σας, «διαβάζοντας» στα κτίσματα όλη την ιστορία της Κω: θα δείτε τμήμα του αρχαίου τείχους της πόλης (366 π.Χ.), το τζαμί Defterdar (τέλη 18ου αι.) χωρίς τον μιναρέ, που έπεσε κατά τον σεισμό του 2017, και κτίρια από την εποχή της Ιταλοκρατίας (1935), ένα από τα οποία στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. 22420-28326).

Στη «Δυτική ανασκαφή», μέσα στην πόλη της Κω, θα απολαύσετε τον ωραιότερο περίπατο, παρότι αρκετοί από τους εντυπωσιακούς κίονες έπεσαν στον σεισμό του 2017. Μεταξύ άλλων θα δείτε το Στάδιο, τον Ξυστό δρόμο, τις Θέρμες. Απολαυστική είναι και η βόλτα στην αρχαία αγορά.

Ελάτε στο μεσαιωνικό χωριό Παλιό Πυλί, που εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα (20 χλμ. από την πόλη). Μπορεί η ανάβαση στο κάστρο του 10ου-11ου αιώνα, στην κορυφή του απόκρημνου λόφου, να είναι κουραστική (διαρκεί 20-30 λεπτά), ο αέρας που φυσάει όμως εκεί επάνω και η θέα αποζημιώνουν. Ακόμη περισσότερο αποζημιώνει ο περίπατος στη βάση του λόφου, όπου θα εντοπίσετε την Παναγιά Καστριανή.

Κάντε μια βόλτα στο κάστρο της Αντιμάχειας, που έχτισαν οι Ιωαννίτες ιππότες. Περάστε την πύλη, περπατήστε ανάμεσα στα ερείπια και στους ναούς του κάποτε οχυρωμένου οικισμού και χαζέψτε από τις επάλξεις τη θέα.

ΑΝΕΜΕΛΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΕΣ

Κως: Καλοκαίρι για πάντα-1

Ποδηλατάδα στον δρόμο με τους φοίνικες, στην πόλη της Κω. (Φωτογραφία: Kos © GNTO/Y Skoulas)

Ο ωραιότερος τρόπος να περιηγηθείτε την πόλη της Κω είναι το ποδήλατο. Ο ποδηλατόδρομος έχει μήκος 13 χλμ., διατρέχει όλο το παραθαλάσσιο μέτωπο, από την παραλία του Φάρου στα ανατολικά έως την παραλία Ψαλίδι στα δυτικά, και έχει ένα παρακλάδι εντός της πόλης, κατά μήκος των οδών Ιπποκράτους και Βασιλέως Παύλου, ενώνοντας τα δύο αρχαιολογικά πάρκα της Κω (Δυτική Ανασκαφή και Αρχαία Αγορά). Για ψαγμένες ποδηλατοβόλτες στο νησί ακολουθήστε τις Γυναίκες Ποδηλάτισσες της Κω (πληροφορίες:  Έφη Σιδέρη, τηλ. 6977-000901).

BOYTIEΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Μία από τις ωραιότερες παραλίες της Κω είναι το Cavo Paradiso. Φτάνεις εκεί από δύσκολο χωματόδρομο, βρίσκεις λίγους λουομένους και ενίοτε μια καντίνα για τα απαραίτητα, και νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε… άλλο νησί. Σπάνια εμπειρία αποτελεί η παραλία Εμπρός Θέρμες ή Θερμά. Απόκρημνα βράχια υψώνονται εντυπωσιακά και από κάτω τους βρίσκεται η παραλία και μια μικρή θαλασσινή λίμνη, μέσα από την οποία αναβλύζουν ιαματικά νερά σε θερμοκρασία 30-50 βαθμών Κελσίου. Από τις πιο ιδιαίτερες βουτιές θα απολαύσετε στη δημοφιλή παραλία του Αγίου Στεφάνου, δίπλα στις παλαιοχριστιανικές βασιλικές του 5ου-6ου αιώνα, με φόντο το νησάκι Καστρί. Περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο πάνω στη βραχώδη χερσόνησο και δοκιμάστε να βουτήξετε στη θάλασσα από τα βράχια δίπλα του, όπως κάνουν τα παιδιά.

Surf, kite, fly board, SUP, parascending, kayak, jet ski, wakeboard, banana, airstream, ακόμη και μαθήματα yoga: σχεδόν σε όλες τις παραλίες της Κω θα βρείτε σχολές θαλάσσιων αθλημάτων. Για surf και kite προτιμήστε τις μεγάλες, δημοφιλείς παραλίες Ψαλίδι (δυτικά της πόλης) και Μαρμάρι (στη βόρεια ακτή), ενώ το Μαστιχάρι, ανατολικότερα, θεωρείται ιδανικό και για τους αρχάριους των δύο αθλημάτων.

ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΗ

Ατραξιόν για εκατοντάδες επισκέπτες είναι το ηλιοβασίλεμα από το τουριστικό χωριό Ζια, στις πλαγιές του όρους Δίκαιος. Ο ήλιος «βουτάει» πίσω από τα γειτονικά νησιά Κάλυμνο και Ψέριμο. Αν σας αρέσει η πεζοπορία, δοκιμάστε από τη Ζια να ανέβετε στην κορυφή Χριστός (843 μ.) του όρους Δίκαιος (μία με μιάμιση ώρα πεζοπορία σε ανηφορικό μονοπάτι που διασχίζει και δάσος).

ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Στο εγκαταλελειμμένο χωριό Χαϊχούτες καθίστε στο ομώνυμο ταβερνάκι (τηλ. 6932-637905) με τους ωραίους μεζέδες. Λίγο μακρύτερα, στο χωριό Ασώματος, η ατμόσφαιρα και το φαγητό του Καζίνο (τηλ. 22420-30241) θα σας ενθουσιάσουν. Για πρωινό δοκιμάστε την τυρόπιτα με μέλι ή την μπουγάτσα του καφενείου Τσιβρινή ή Άριστον (τηλ. 22420-22258), στην πόλη.

Κως: Καλοκαίρι για πάντα-2

Υγιεινά σνακ και γλυκά στο Lovemade, στην Καρδάμαινα. (Φωτογραφία: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ)

Γευτείτε ραβανί με παγωτό καϊμάκι, σιροπιαστά γλυκά, αλλά και κώτικο γλυκό ντοματάκι στο ζαχαροπλαστείο Παράδοση (τηλ. 22420-21490), στο μουσουλμανικό χωριό Πλατάνι. Εδώ αξίζει να έρθετε και για την ταβέρνα Arap (τηλ. 22420-28442), με ανατολίτικα πιάτα. Στην Καρδάμαινα θα καθίσετε στο όμορφο καφέ Lovemade (τηλ. 22421-11375). Θα βρείτε ωραία γλυκά, brunch, vegan επιλογές βασισμένες στη μεσογειακή διατροφή, αλλά και κοκτέιλ. Από φέτος προσφέρει, μάλιστα, όλα τα υγιεινά σνακ σε καλάθι του πικνίκ. Η Κως δεν φημίζεται για την παραδοσιακή κουζίνα της, ωστόσο στην πόλη θα φάτε καλά μαγειρευτά στην Ευδοκία (τηλ. 22420-28525), νόστιμο κεμπάπ στον Λάμπρο (τηλ. 22420-28808) και μοντέρνα κουζίνα στο Broadway (τηλ. 22420-27052). Για φρέσκα ψάρια επιλέξτε το εστιατόριο Barbouni (τηλ. 22420-20170) ή την ταβέρνα Νικόλας ο Ψαράς (τηλ. 22420-23098).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή