Πρώτη φορά Τουρκοκύπριος στην Ευρωβουλή

Πρώτη φορά Τουρκοκύπριος στην Ευρωβουλή

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορικό χαρακτήρα προσλαμβάνουν για την Κύπρο τα αποτελέσματα των χθεσινών ευρωεκλογών καθώς για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960, σε εκλογική διαδικασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κάλπη ανέδειξε Τουρκοκύπριο.

Πρόκειται τον ένθερμο υποστηρικτή της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρο και συγγραφέα Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ο οποίος πέτυχε την είσοδό του στην ευρωβουλή με τον συνδυασμό του κόμματος της Αριστεράς ΑΚΕΛ.

Σημειώνεται ότι ο Νιαζί Κιζίγιουρέκ εξελέγη τρίτος με περισσότερες από 25.000 ψήφους, αριθμός πολλαπλάσιος των 5,5 χιλιάδων ψήφων των Τουρκοκυπρίων, που πέρασαν χθες τα οδοφράγματα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 

Πρώτη φορά Τουρκοκύπριος στην Ευρωβουλή-1

Η καλή κατάταξη του κ. Κιζίλγιουρεκ, έστειλε το μήνυμα στην ηγεσία πως οι πολίτες επιβράβευσαν την – για πολλούς τολμηρή –  κίνησή της να συμπεριλάβει Τ/κ στο ψηφοδέλτιο, αλλά και το ότι τα ερωτήματα του ΔΗΣΥ γύρω από την τ/κ υποψηφιότητα δεν έπεισαν.

Η εφημερίδα στα κατεχόμενα «Γενί Ντουζέν», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ένας Τουρκοκύπριος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αναφέρεται στην εκλογή Κιζίλγιουρεκ, ενώ στις εσωτερικές της σελίδες προβάλλει δηλώσεις του στην εφημερίδα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. 

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ είπε στην εφημερίδα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου Ε/κ και Τ/κ κατάφεραν μια από κοινού επιτυχία, συνεργάστηκαν και κατάφεραν να εκλέξουν ένα Τ/κ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Το άνοιγμα του ΑΚΕΛ έγινε αποδεκτό από τους ειρηνόφιλους Τουρκοκύπριους. Στις εκλογές αυτές ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο και στην προεκλογική εκστρατεία αλλά και στο αποτέλεσμα. Καταφέραμε να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί δυνατά. Κάναμε πολιτική σε όλο το νησί, μιλήσαμε όλες τις γλώσσες, επισκεφτήκαμε όλες τις πόλεις, αγκαλιάσαμε όλους τους ανθρώπους» είπε ο κ. Κιζίλγιουρεκ. Ευχήθηκε ακόμα όπως η εκλογή του αποτελέσει μια νέα αρχή για το μέλλον της Κύπρου.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Καθημερινή Κύπρου, Πολίτης Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή