Νεκρός ορειβάτης στο Έβερεστ – Τουλάχιστον 9 τα θύματα στη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου

Νεκρός ορειβάτης στο Έβερεστ – Τουλάχιστον 9 τα θύματα στη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανός ορειβάτης έχασε σήμερα τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης κατάβασης από το Έβερεστ, έγινε γνωστό από έναν Νεπαλέζο αξιωματούχο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών ή των αγνοουμένων ορειβατών στο υψηλότερο βουνό του κόσμου να ανέρχεται σε τουλάχιστον 9, στην οδό του Νεπάλ, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ορειβατικής περιόδου.

Ο 61χρονος Κρίστοφερ Τζον Κάλις σκαρφάλωσε το πρωί στην κορυφή, σε ύψος 8.850 μέτρων ακολουθώντας τη διαδρομή Southeast Ridge, όμως πέθανε αιφνιδίως στο South Col κατά την κατάβαση από την κορυφή αυτή, είπε ο Μίρα Ασάρια, αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ.

Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν αποσαφηνιστεί όμως οι περισσότεροι από τους θανάτους φέτος στο Έβερεστ αποδίδονται στην εξάντληση και την κόπωση, που επιδεινώνονται εξαιτίας του συνωστισμού ορειβατών που επικρατεί προς και από την κορυφή, ο οποίος προκαλεί καθυστερήσεις.

Νεκρός ορειβάτης στο Έβερεστ – Τουλάχιστον 9 τα θύματα στη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου-1

Μποτιλιαρίσματα ορειβατών σχηματίζονται κατά τη φετινή περίοδο αιχμής κοντά στην κορυφή αυτού του όρους των 8.848 μέτρων, όπου το οξυγόνο είναι πολύ αραιό. Από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη Μαΐου οι μετεωρολογικές συνθήκες προσφέρουν ένα σύντομο «παράθυρο» λιγότερο ακραίων συνθηκών και πιο ευνοϊκών για την ανάβαση.

Συνολικά ο αριθμός των ορειβατών στο Έβερεστ μπορεί φέτος να σπάσει το ρεκόρ που σημειώθηκε πέρυσι, με 807 ανθρώπους να φθάνουν στην κορυφή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή