Ο Ερντογάν θυμίζει τα πραξικοπήματα του στρατού

Ο Ερντογάν θυμίζει τα πραξικοπήματα του στρατού

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβολική επίσκεψη στην Πλάτη, ένα από τα μικρότερα Πριγκηπόννησα στη Θάλασσα του Μαρμαρά, πραγματοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επέτειο από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 27ης Mαΐου του 1960 κατά της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος υπό τον πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές. «Ουδείς μπορεί να πραγματοποιήσει σήμερα πραξικόπημα στην Τουρκία, καθώς η χώρα μας γίνεται ισχυρότερη», δήλωσε ο Ερντογάν στην Πλάτη, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει ακατοίκητη.

Μετά το πραξικόπημα του 1960, ο Μεντερές, πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης της Τουρκίας, και ολόκληρο το υπουργικό του συμβούλιο φυλακίστηκαν στην Πλάτη. Λίγο αργότερα, το 1961, ο ίδιος και δύο υπουργοί του δικάστηκαν και εκτελέστηκαν στη Νήσο των Σκύλων. Μιλώντας σε παραδοσιακό δείπνο του Ραμαζανίου, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Πλάτη μετονομάζεται σε «Νήσο της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας». Στα τέλη του έτους αναμένεται να ανακοινωθεί το αναπτυξιακό σχέδιο για το νησί, που προβλέπει την κατασκευή ξενοδοχείου, μουσείου, συνεδριακού κέντρου, τζαμιού και χώρων αναψυχής, με προοπτική να φιλοξενεί διεθνή και εθνικά συνέδρια.

Ο Τούρκος ηγέτης δεν έκρυψε την προεκλογική σκοπιμότητα της επίσκεψής του, καλώντας τους ψηφοφόρους «να δώσουν ένα μάθημα» στο κεμαλικό κόμμα CHP, που κατά το παρελθόν ήταν το αγαπημένο κόμμα του στρατού, στις επαναληπτικές εκλογές για τον δήμο Κωνσταντινούπολης, στις 23 Ιουνίου.

Ο κεμαλικός Εκρέμ Ιμάμογλου είχε επικρατήσει με οριακή διαφορά του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Μπινάλ Γιλντιρίμ στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, ωστόσο το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο έκανε δεκτή την ένσταση του ΑΚΡ για παρατυπίες και διέταξε την επανάληψη της αναμέτρησης. Πλην των Ιμάμογλου και Γιλντιρίμ, άλλοι 19 υποψήφιοι θα συμμετάσχουν στην επαναληπτική αναμέτρηση, όπως ανακοίνωσαν χθες οι εκλογικές αρχές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή