Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές

Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκρηκτική» ώθηση έδωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην αγορά ομολόγων το μεγάλο εύρος της νίκης της Νέας Δημοκρατίας καθώς και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως οι εξελίξεις που έφεραν οι κάλπες της Κυριακής αφαιρούν το σενάριο πολιτικής αστάθειας και περιορίζουν την προεκλογική περίοδο, η οποία κινδύνευε να αφήσει την οικονομία με άλλους πέντε «χαμένους» μήνες.

Η έλευση μιας νέας κυβέρνησης, φιλικής προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, ξεκλείδωσε τις διαθέσεις των ξένων funds, εκτινάσσοντας τον τζίρο στο Χρηματιστήριο και ενισχύοντας τη συνολική κεφαλαιοποίηση κατά 2,35 δισ. ευρώ, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άλμα της τάξεως τουα 6,09% στις 776,60 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου, τον τραπεζικό δείκτη να εκτοξεύεται κατά 11,84% και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να σημειώνουν βουτιά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με αυτήν του 10ετούς να υποχωρεί στο 3,147% (πτώση 6,5%) και του 5ετούς στο 1,957% (πτώση 6%). Η προκήρυξη εκλογών, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, προσφέρει αισιοδοξία στην αγορά για μια σειρά από επενδυτικά σχέδια τα οποία είχαν παγώσει το τελευταίο διάστημα, καθώς και για κινητικότητα στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά των επενδυτών και αφαιρώντας παράλληλα τις ανησυχίες που επιβάρυναν το κλίμα της αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της παροχολογίας της κυβέρνησης.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής επενδύσεων στις αγορές συναλλάγματος του G10 της Bank of America Merrill Lynch, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πολύ θετικό για την αγορά, καθώς μειώνει σημαντικά την πολιτική αβεβαιότητα, με την Ελλάδα να είναι πιθανό να έχει σύντομα μια νέα και πολύ ισχυρή κυβέρνηση, με πολιτικό κεφάλαιο για μεταρρυθμίσεις. Εάν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόσει τα φιλικά προς την ανάπτυξη σχέδιά της, η ανάκαμψη της οικονομίας θα ενισχυθεί, πυροδοτώντας ένα πιο διατηρήσιμο ράλι στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Οι επενδύσεις που περίμεναν μια μακρά προεκλογική περίοδο με βέβαιο αποτέλεσμα, τώρα αναμένεται να προχωρήσουν.

Αυτό αποτυπώθηκε ξεκάθαρα, άλλωστε, στην ισχυρή υπεραπόδοση χθες στο ταμπλό των μετοχών που σχετίζονται με τις επενδύσεις. Μεταξύ των πρωταγωνιστών της χθεσινής ημέρας ήταν οι μετοχές των τραπεζών, με την Πειραιώς να κλείνει σχεδόν σε limit up με άνοδο 27,41% και να ακολουθεί η Alpha Bank με κέρδη 16,32%, η ΔΕΗ με άνοδο 11,1%, η Lamda Development με κέρδη 11,42%, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια στο +11,66%, ο ΟΛΠ στο +11,79%, η «Μυτιληναίος» στο +7% και τα ΕΛΠΕ στο +6,79%.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance, η επιθετικότητα αγορών σε μετοχές που το Δημόσιο εμπλέκεται στα επενδυτικά σχέδιά τους άμεσα (ΔΕΗ, ΕΧΑΕ) ή έμμεσα (Lamda, Μυτιληναίος, τράπεζες) αποδεικνύει το βάρος που δίνουν οι ξένοι επενδυτές στην επίλυση δύσκολων οικονομικών προβλημάτων (τράπεζες) και στην ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων που εδώ και χρόνια έχουν βαλτώσει, στερώντας από την ελληνική οικονομία πολύτιμες επενδύσεις. Η έμπρακτη βελτίωση του επενδυτικού προφίλ της χώρας θα βελτιώσει γεωμετρικά το ενδιαφέρον για νέα επενδυτικά σχέδια. «Η Ελλάδα, έχοντας υποαποδόσει τόσα χρόνια, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον στοίχημα διαφοροποίησης, καθώς η επιχείρηση προεξόφλησης εκλογής μιας κυβέρνησης με φιλοεπενδυτικό προφίλ (με πιθανό το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας της) αποτελεί ένα πολύ καλό επενδυτικό story», προσθέτει.

Ηταν φανερό ότι η αγορά δεν περίμενε την τόσο μεγάλη διαφορά που διαμορφώθηκε στις ευρωεκλογές και για αυτό σημειώθηκε το ανοδικό ξέσπασμα τόσο στις μετοχές όσο και στις τιμές των ομολόγων, σημειώνει στην «Κ» ο Νίκος Σακαρέλης, αναλυτής της Wealth Financial Services. Οι μετοχές που υπεραπέδωσαν, προεξοφλώντας νίκη της Ν.Δ., είναι κυρίως οι τραπεζικές, η ΔΕΗ, η Lamda και τα ΕΛΠΕ. Η Lamda προεξοφλεί την εκκίνηση του έργου στο Ελληνικό και οι τράπεζες την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που μπορεί να έρθει με μείωση της φορολογίας και αύξηση των επενδύσεων, όπως υπόσχεται η Ν.Δ. στο πρόγραμμά της. Η ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι πιο πολύπλοκες περιπτώσεις, καθώς η Ν.Δ. θα πρέπει να διαχειριστεί τα όποια σχέδια εξυγίανσης και αποκρατικοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της υπερβολής στο να προεξοφληθούν πολλά, πολύ γρήγορα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει κυρίως και το ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Αν και το κλίμα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης ήταν γενικότερα θετικό, καθώς η διατήρηση της ισχυρής πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο έβαλε τέλος στους φόβους των μεγάλων αρνητικών εκπλήξεων από τα λαϊκιστικά κόμματα, τα ελληνικά ομόλογα υπεραπέδωσαν σημαντικά, και ειδικά έναντι των ιταλικών, τα οποία σημείωσαν έντονη επιδείνωση λόγω των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων, δείχνοντας πως η αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει στην αυτονομία των ελληνικών τίτλων και να σπάσει την υψηλή συσχέτιση που είχαν με τα ομόλογα της γειτονικής χώρας.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Σεμπάστιαν Φελέχνερ, αναλυτής της αγοράς ομολόγων στην DZ Bank, το χθεσινό ράλι στα ελληνικά ομόλογα οφείλεται ξεκάθαρα στην προοπτική μιας φιλικής προς την αγορά (νέας) κυβέρνησης, υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικά μετά τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας (χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα κ.λπ.), οι επενδυτές ελπίζουν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της Ε.Ε.

Η πιθανή πλέον αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα είναι ένα ιδιαίτερα θετικό νέο για τους επενδυτές, σημειώνει στην «Κ» ο Τόμας Γουάκερ, επικεφαλής πιστωτικών αγορών στην UBS. Η παροχολογία του Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να κλείσει το χάσμα που είχε απέναντι στη Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, είχε προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία ακολουθώντας τη στρατηγική των ακριβών παροχών, «τρώγοντας» από το πλεόνασμα και κατεβάζοντας ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις. Η συναίνεση των επενδυτών είναι ότι μια κυβέρνηση της Ν.Δ. θα συνεχίσει την τρέχουσα δημοσιονομική πορεία. Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Γουάκερ, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή