Αδυναμία ευρωσκεπτικιστών να συγκροτήσουν συμμαχία εντός του νέου κοινοβουλίου

Αδυναμία ευρωσκεπτικιστών να συγκροτήσουν συμμαχία εντός του νέου κοινοβουλίου

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την ενίσχυσή τους στις ευρωεκλογές, οι εθνικιστές, λαϊκιστές, ευρωσκεπτικιστές και ευρωφοβικοί παραμένουν διαιρεμένοι, ενώ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγάλη δυσκολία στο να συγκροτήσουν μία συμπαγή αντιπολίτευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα λαϊκιστικά και τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα εκπροσωπούνται με περισσότερες από 170 έδρες στο 750μελές νέο ευρωκοινοβούλιο, κυρίως λόγω των υψηλών επιδόσεων του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος της Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία και της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία.

Αδυναμία ευρωσκεπτικιστών να συγκροτήσουν συμμαχία εντός του νέου κοινοβουλίου-1

Εάν κατόρθωναν να συμμαχήσουν, θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε δεύτερη ή τρίτη δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αλλά προς το παρόν παραμένουν μία ανομοιογενής και διαιρεμένη ομάδα, με πολιτικές τοποθετήσεις που συχνά είναι αντιφατικές.

Κατά συνέπεια, μικρές είναι οι πιθανότητες η Μαρίν Λεπέν και ο Ματέο Σαλβίνι (τα κόμματα των οποίων έχουν καταλάβει 50 έδρες στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο) να καταφέρουν, όπως επιδιώκουν να συσπειρώσουν γύρω τους τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις στο Ημικύκλιο.

«Η άκρα δεξιά δεν θα είναι αρκετά ισχυρή για να μπλοκάρει την νομοθετική διαδικασία», σύμφωνα με την Pelle Christy d'Euraffex, εταιρεία συμβούλων στις Βρυξέλλες. Πόσο μάλλον που είναι διαιρεμένη.

Οι διαφωνίες

Μία προφανής διαφωνία φέρνει σε αντιπαράθεση, για παράδειγμα, τον Ματέο Σαλβίνι και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, το κυβερνών κόμμα του οποίου, το Fidesz, στέλνει 13 ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, σημαντικός αριθμός για την συγκρότηση ενισχυμένης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η εκλογική επιτυχία του Σαλβίνι βασίζεται σε μεγάλο μέρος στην υπόσχεση ότι οι μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία από την βόρεια Αφρική θα μπορούν γρήγορα να διοχετεύονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδέα που ο Ορμπάν απορρίπτει κατηγορηματικά.

Το πολιτικό καλειδοσκόπιο που σχηματίζουν τα ευρωσκεπτικιστικά και ευρωφοβικά κόμματα στην Ευρώπη βρίθει τέτοιου είδους αντιφάσεων, αλλά και παλαιών ερίδων, που καθιστούν τις εν δυνάμει συμμαχίες απατηλές, έως και αδύνατες.

Το 2014, ο βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ, του κόμματος του Brexit, απέρριψε έτσι κάθε σχέση με τους εθνικιστές της Μαρί Λεπέν, καταγγέλλοντας τις προβληματικές τους θέσεις περί αντισημιτισμού.

Αδυναμία ευρωσκεπτικιστών να συγκροτήσουν συμμαχία εντός του νέου κοινοβουλίου-2

Το υπερσυντηρητικό, ευρωφοβικό κυβερνών PiS της Πολωνίας αποφεύγει από την πλευρά του την Μαρίν Λεπέν εξαιτίας της φιλορωσικής της στάσης. Για τον ίδιο λόγο και ο Ορμπάν απορρίπτει τα ανοίγματα της αρχηγού της γαλλικής ακροδεξιάς.

«Δεν πιστεύω στην δυνατότητα συγκρότησης ενιαίας ομάδας», εξηγεί ο Jean-Yves Camus, ειδικός σε θέματα πολιτικού εξτρεμισμού της Fondation Jean Jaures στο Παρίσι. «Υπάρχουν υπερβολικά μεγάλες αποκλίσεις στις γραμμές και η Λεπέν προκαλεί ακόμη κάποια καχυποψία».

«Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν διαφορετικά εθνικά συμφέροντα, οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές ριζικά διαφορετικές, καθώς και διαμετρικά αντίθετες απόψεις ως προς την Ρωσία, που γίνονται εμπόδιο στον σχηματισμό και την διατήρηση μίας συνεκτικής ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής ομάδας και ως προς άλλα θέματα πέραν της μετανάστευσης», σύμφωνα με τον Steven Blockmans, του Centre for European Policy studies.

Αδυναμία ευρωσκεπτικιστών να συγκροτήσουν συμμαχία εντός του νέου κοινοβουλίου-3

Ενα άλλο θέμα είναι τι είδους δεσμεύσεις μπορούν να αναλάβουν οι ευρωσκεπτικιστές σε ό,τι αφορά την επεξεργασία και εκπόνηση των πολιτικών, καθώς οι εξτρεμιστές έχουν την φήμη ότι καταφέρνουν να δώσουν πηχυαίους τίτλους, αλλά όταν έρχεται η ώρα της υλοποίησης…

Στο Στρασβούργο, οι παρατηρητές συμφωνούν ως προς το ότι το ενδιαφέρον των ευρωβουλευτών της άκρας δεξιάς για την πολιτική της Ενωσης είναι πολύ χλιαρό, πέραν θεμάτων όπως η μετανάστευση και το Brexit, όπου η πραγματική επιρροή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι ισχυρή.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι βουλευτές του Εθνικού Μετώπου, οι οποίοι εξελέγησαν το 2014 μπλόκαραν και πολλά πράγματα, δεν είναι παρά μία δύναμη παρενόχλησης», δηλώνει ο Sebastien Maillard του Institut Jacques Delors.

Αδυναμία ευρωσκεπτικιστών να συγκροτήσουν συμμαχία εντός του νέου κοινοβουλίου-4

Αυτό μπορεί να παρακινήσει το κόμμα του Ορμπάν να παραμείνει εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο είναι διαιρεμένο σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να διατηρήσει σχέσεις μαζί του.

«Ο Ορμπάν θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει εντός του ΕΛΚ και να βαρύνει στις εσωτερικές αντιφάσεις» του κόμματος, όπου η ακραία αντιμεταναστευτική του ρητορική έχει τους υποστηρικτές της», σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Μαρκ Λαζάρ.

Δεδομένου του τεράστιου εκλογικού του σκορ, ο Ορμπάν δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να ανακατευτεί με τον Ματέο Σαλβίνι και την Μαρίν Λεπέν, παρατηρεί ο Jean-Yves Camus.

Η νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Βάσει των τελικών αποτελεσμάτων σε 10 χώρες, προσωρινών σε 17 χώρες και εκτιμήσεων σε μία χώρα (Ιρλανδία) παρατίθεται η σύνθεση του νέου Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη ενημέρωση από τον ιστότοπο της Ε.Ε. 

Αδυναμία ευρωσκεπτικιστών να συγκροτήσουν συμμαχία εντός του νέου κοινοβουλίου-5

Σύμφωνα με αυτήν, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παίρνει 177 έδρες (σε σχέση με 173 στην πρώτη εκτίμηση), οι Σοσιαλδημοκράτες 149 (από 147), οι Φιλελεύθεροι 107 (σε σχέση με 101), οι Πράσινοι 69 (σε σχέση με 71), οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 62 (από 58), η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (των Μ. Σαλβίνι και Μ. Λεπέν) 58 (από 57), η Ευρώπη της Ελευθερίας και της άμεσης δημοκρατίας 54 (από 56), η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά 39 (από 42), άλλα κόμματα 28 (σε σχέση με 37) και οι μη εγγεγραμένοι 8.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή