Παραιτήθηκε ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ – Τραμπ: «Η υπόθεση έχει κλείσει» (βίντεο)

Παραιτήθηκε ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ – Τραμπ: «Η υπόθεση έχει κλείσει» (βίντεο)

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σιωπή του μετά από δύο χρόνια «έσπασε» ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ που είχε αναλάβει την έρευνα σχετικά με τις σχέσεις της Ρωσίας και του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας την παραίτησή του από το Γραφείο Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «επιστρέφει στη δημόσια ζωή».

Η δήλωσή του ήρθε εν μέσω των πιέσεων να καταθέσει στο Κογκρέσο για τα ευρήματά του και την ένταση στις σχέσεις του με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ. O ίδιος Μιούλερ στην πρώτη δημόσια δήλωσή του ανακοίνωσε ότι παραιτείται καθώς δεν σκοπεύει να καταθέσει στο Κογκρέσο, ενώ τόνισε ότι το να «κατηγορήσει» τον Αμερικανό πρόεδρο δεν ήταν ποτέ «νομική επιλογή» της ομάδας των εισαγγελέων που επέβλεπε.

Επικαλέστηκε δε τις κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου Δικαιοσύνης που απαγορεύουν να κατηγορηθεί ο εκάστοτε  εν ενεργεία πρόεδρος. «Ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να διωχθεί με ομοσπονδιακό αδίκημα. Αυτό είναι αντισυνταγματικό», υποστήριξε, συμπληρώνοντας «καταλήξαμε ότι δεν μπορούσαμε να καθορίσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αν ο πρόεδρος διέπραξε ένα έγκλημα».

Ο 74χρονος πρώην επικεφαλής του FBI επανέλαβε στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι η έρευνά του δεν μπορούσε να απαλλάξει τον Αμερικανό πρόεδρο από υποψίες για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης.

«Το να χρεώσουμε στον πρόεδρο ένα έγκλημα… δεν ήταν μια επιλογή που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μιούλερ μιλώντας στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Αν ήμασταν βέβαιοι ότι ο πρόεδρος δεν είχε διαπράξει έγκλημα, θα το είχαμε πει».

Υπογράμμισε δε ότι η παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία είναι ένα γεγονός που «χαίρει της προσοχής κάθε Αμερικανού». 

Τραμπ: «Η υπόθεση έχει κλείσει»

«Δεν αλλάζει τίποτα στο πόρισμα του Μιούλερ. Δεν υπήρξαν επαρκείς αποδείξεις και ως εκ τούτου, στη χώρα μας, ένα άτομο είναι αθώο. Η υπόθεση έχει κλείσει! Ευχαριστώ», ήταν το πρώτο σχόλιο του Αμερικανού προέδρου, Ντ. Τραμπ μέσω του επίσημου λογαριασμού στο Twitter με αφορμή την παραίτηση του Ρόμπερτ Μιούλερ.

Το παρασκήνιο 

O Ρόμπερτ Μιούλερ και ο Ουίλιαμ Μπαρ είχαν αντιπαρατεθεί στο παρελθόν για το γεγονός ότι ο γενικός εισαγγελέας χειρίστηκε την έκθεση του Μιούλερ για την παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και την πιθανότητα ότι το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ συνεργάστηκε με τις προσπάθειες των Ρώσων να τον βοηθήσει να κερδίσει.

Τη διαφωνία του φέρεται να είχε εκφράσει ο ειδικός εισαγγελέας με την απόφαση του Μπαρ να χαρακτηρίσει το πόρισμα της έκθεσης για τις επαφές μεταξύ προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ και Ρωσίας «αθωωτικό» για τον Αμερικανό πρόεδρο. Από την πλευρά του ο Μπαρ είχε ισχυριστεί ότι διαφώνησε με ορισμένα νομικά συμπεράσματα του Ρόμπερτ Μιούλερ και ότι οι προσπάθειες του Τραμπ να επηρεάσει την έρευνα δεν συνιστούν παρακώλυση Δικαιοσύνης.

Παρότι αποδέχθηκε το νομικό σκεπτικό του Μιούλερ, θεώρησε ότι τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή για την άσκηση δίωξης για παρακώλυση Δικαιοσύνης.

Στην έκθεσή του, ο Μιούλερ καταγράφει επίσης με λεπτομέρειες τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να περιορίσει την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα, όπως και τις προσπάθειές του να επιτύχει την απόλυση του Μιούλερ.Παρόλα αυτά, ο ειδικός ανακριτής παρέμεινε υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης μέχρι την κατάθεση του πορίσματος της έρευνάς του τον Μάρτιο, παρόλο που το υπουργείο δεν είχε διασαφηνίσει τι ακριβώς έκανε. 

Τα βασικά ευρήματα της έκθεσης Μιούλερ

Περίληψη της έρευνας του ειδικού ανακριτή που διήρκησε 22 μήνες για τον ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία πως ο Τραμπ ή οι συνεργάτες του παραβίασαν τον νόμο. 

Η έκθεση αναφέρει ότι «δεν διαπιστώθηκε πως μέλη της εκστρατείας Τραμπ συνωμότησαν ή συντονίστηκαν με τη ρωσική κυβέρνηση στις προσπάθειές της να επηρεάσει τις εκλογές. 

Τέλος, δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ώστε να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της παρκώλυσης απονομής Δικαιοσύνης. «Παρόλο που η έκθεση δεν διαπιστώνει ότι ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο αδίκημα ταυτόχρονα δεν τον αθωώνει» καθώς παρά το γεγονός ότι δεν έχει εντοπιστεί η διάπραξη εγκλημάτων, «έχουν καταγραφεί μεγάλες προσπάθειες συγκάλυψης». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή