Τρόφιμα που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο

Τρόφιμα που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με δύο μεγάλες ευρωπαϊκές έρευνες.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ), σύμφωνα με τους επιστήμονες αναδεικνύουν την ανάγκη καθιέρωσης πολιτικών περιορισμού της πρόσληψης αυτών των τροφών και της προώθησης φρέσκων ή άλλων, ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων.

Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι οι επεξεργασμένες τροφές (συσκευασμένα προμαγειρεμένα τρόφιμα, σνακ, ανθρακούχα αναψυκτικά, δημητριακά με ζάχαρη, έτοιμα γεύματα με συντηρητικά, κρέατα και θαλασσινά που έχουν υποστεί ανασύσταση, αφυδατωμένες σούπες λαχανικών κ.ά.) αποτελούν το 25-60% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Παράλληλα, έχει φανεί ότι αυτό το είδος των τροφών σχετίζεται με παχυσαρκία, υψηλή χοληστερίνη, ορισμένα είδη καρκίνων και πολλά άλλα δεινά.

Στην πρώτη έρευνα, που διεξήχθη στη Γαλλία και στη Βραζιλία, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που συνέλεξαν από ημερολόγια γευμάτων έξι 24ώρων 105.159 ατόμων. Οι τροφές χωρίστηκαν ανάλογα με το επίπεδο επεξεργασίας τους. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες επί δέκα χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε αύξηση κατά 10% της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνεται η πιθανότητα κάθε είδους καρδιαγγειακής νόσου κατά 12%, ειδικότερα στεφανιαίας νόσου κατά 13% και εγκεφαλοαγγειακής νόσου κατά 11%.

Από την άλλη, Ισπανοί ερευνητές μελέτησαν 19.899 αποφοίτους ισπανικών πανεπιστημίων (7.786 άνδρες, 12.113 γυναίκες) με μέσον όρο ηλικίας τα 38 έτη, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τη διατροφή. Και πάλι, τα τρόφιμα ομαδοποιήθηκαν σύμφωνα με τον βαθμό επεξεργασίας τους και οι θάνατοι μετρήθηκαν κατά μέσον όρο στα επόμενα δέκα χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (πάνω από τέσσερις μερίδες ημερησίως) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες κατά 62%, σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατανάλωση (λιγότερες από δύο μερίδες ημερησίως). Για κάθε πρόσθετη ημερήσια δόση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξανόταν κατά 18%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή