Τήλος: Πρωτόγονη ομορφιά

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο» νησί της Μεσογείου γοητεύει φυσιολάτρες, πεζοπόρους και όσους αναζητούν αυθεντικότητα.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ

Στο πιο εναλλακτικό νησί των Δωδεκανήσων απαγορεύεται ρητά το κυνήγι και επιτρέπεται το ελεύθερο κάμπινγκ σε αρκετές παραλίες. Πάρτε μαζί σας σκηνή, sleeping bag και, αν ανήκετε στους πρωτοπόρους της «πράσινης» μετακίνησης, το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητό σας – στο νησί λειτουργεί σταθμός φόρτισης. Στο λιμάνι της, τα Λιβάδια, θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες μπροστά στη θάλασσα. Ανάμεσά τους καφέ και ταβέρνες στο ίδιο, απλό και ανεπιτήδευτο ύφος που τη χαρακτηρίζει ολόκληρη. Τα πιο άγρια και απόκρημνα τοπία της Τήλου είναι στα βόρεια. Διασχίζοντας τις καθηλωτικές γυμνές πλαγιές της, ο δρόμος καταλήγει στο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, με τα όμορφα βοτσαλωτά στις αυλές και τις ενδιαφέρουσες αγιογραφίες. Θα ξεναγηθείτε από τον πατέρα Εμμανουήλ (τηλ. 22420-31767).

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ

Οι πεζοπόροι μην ξεχάσετε παγούρι, καπέλο και μπατόν, για να εξερευνήσετε τις πιο απρόσιτες ομορφιές της. Διαθέτει ένα καλά σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών. Μια καλή πρόταση είναι αυτό που ξεκινάει από το εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη, λίγο έξω από τα Λιβάδια, προς το Ακρωτήρι Κούτσουμπας. Ένα άλλο, που τα απογεύματα είναι σκιερό, οδηγεί από το Μεγάλο Χωριό στο Κάστρο των Ιπποτών και έχει ωραία, πανοραμική θέα.

ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ

Όταν στα τέλη του 19ου αιώνα οι κάτοικοι του Κάστρου το εγκατέλειψαν, έχτισαν το Μεγάλο Χωριό και εγκαταστάθηκαν σε αυτό. Είναι ήσυχο και δανείζεται πολλά στοιχεία κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής τόσο στα λιτά σπίτια όσο και στα δαιδαλώδη σοκάκια με τις βουκαμβίλιες και τα γεράνια. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Μουσείο Νάνων Ελεφάντων. Για το ωράριό του τηλεφωνήστε στο γραφείο του δήμου (τηλ. 22460-44212), που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Στην Τήλο θεωρείται πως έζησαν οι τελευταίοι ελέφαντες της Ευρώπης, απολιθωμένα οστά των οποίων ανακαλύφθηκαν το 1971 στο σπήλαιο Χαρκαδιό. Το Μικρό Χωριό, εγκαταλελειμμένο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα, ζωντανεύει μόνο τις νύχτες του καλοκαιριού χάρη στο ένα και μοναδικό μπαρ που λειτουργεί εκεί. Οι ιδιοκτήτες του φωτίζουν ακόμα και το εσωτερικό των παλιών, γκρεμισμένων σπιτιών, δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό. Το Μπαρ του Μικρού Χωριού (τηλ. 6932-086094) μένει ανοιχτό μέχρι τα ξημερώματα, για να δει, όποιος αντέχει, την όμορφη ανατολή.

ΕΝΑ ΠΑΓΟΝΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Από τις πιο γνωστές και μεγάλες παραλίες της Τήλου είναι η  Έριστος. Στην Πλάκα, εκτός από δροσερές βουτιές, θα δείτε και τα παγόνια. Κινηθείτε διακριτικά στο περιφραγμένο πάρκο τους για να μη φοβηθούν, αν και δεν αποκλείεται κάποιο να έχει βγει στην παραλία. Σε πολλές ακόμα όμορφες ακτές της, όπως τα Λέθρα, το Λιμενάρι και ο Άγιος Πέτρος, θα φτάσετε μόνο από μονοπάτια.

 

ΤΥΡΙ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

Για φρέσκο ψάρι δοκιμάστε τις ταβέρνες στην παραλία του Αγίου Αντωνίου. Μπροστά στη θάλασσα είναι και ο Κρητικός (τηλ. 22460-44077) στα Λιβάδια, όπου θα δοκιμάσετε τηλιακό τυρί με μέλι και σουσάμι, σαλάτες και μαγειρευτά. Το πιο χαρακτηριστικό φαγητό της Τήλου –κατσίκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκι– θα το βρείτε μόνο στην ταβέρνα Κάστρο (τηλ. 22460-44232) του Μεγάλου Χωριού.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή