Τα μικρά «διαμάντια» των Δωδεκανήσων

Τα μικρά «διαμάντια» των Δωδεκανήσων

7' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ησυχία, ξεγνοιασιά και απομόνωση, με soundtrack το κύμα που σκάει στα πόδια σου.

ΑΡΚΟΙ

ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ

Τα πρωινά θα δείτε ντόπιους να ανεβαίνουν πάνω στον τρούλο της Παναγίας της Παντάνασσας για θαλασσινό αέρα, ενώ το βράδυ θα περπατήσετε έως εκεί για να ρουφήξετε αχόρταγα τη θέα. Εάν έχει πανσέληνο και η νύχτα είναι καθαρή, διακρίνονται μέχρι και τα φώτα της Ικαρίας και της Σάμου.

Τα μικρά «διαμάντια» των Δωδεκανήσων-1

Τα τιρκουάζ νερά των Αρκιών υπόσχονται ονειρεμένες βουτιές. (Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ)

Τα Τηγανάκια με τα τιρκουάζ νερά είναι από τις πιο διάσημες παραλίες των Δωδεκανήσων, αλλά το μυστικό έχει διαρρεύσει και οι «σκαφάτοι» πλημμυρίζουν την αμμουδιά τα Σαββατοκύριακα. Ελάτε πρωί, για να αποφύγετε τον κόσμο και να προλάβετε το μοναδικό αλμυρίκι. Για απομόνωση, ανηφορίστε προς το Λιμνάρι, περίπου μισή ώρα με τα πόδια από τον κεντρικό οικισμό. Κοντινή και δημοφιλής εναλλακτική λύση είναι η παραλία Μεγάλη Κατσαβιδιά, δίπλα στο νέο λιμάνι των Αρκιών.

Την ταβέρνα του Τρύπα (τηλ. 22470-32230) ίσως να την έχετε ακουστά, ακόμα και από τον καναπέ σας στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Ταξιδιώτες, είτε με σκάφη είτε με ημερόπλοια από κοντινά νησιά, καταφθάνουν ολημερίς για να δοκιμάσουν τα καλούδια του. Το βράδυ μετατρέπεται σε μπαρ με ψαγμένη μουσική. Στην άλλη γωνία του λιμανιού, ο Νικόλας (τηλ. 22470-32477) σερβίρει σπιτική κουζίνα και αποτελεί ορμητήριο για εκδρομές που μετατρέπονται σε μικρά πάρτι, με το καΐκι του Διονύση Κλεούδη. Η «κρυφή» ταβέρνα ονόματι Απόλαυση (τηλ. 22470-32440) στον δρόμο προς τα Τηγανάκια έχει έξοχα μαγειρευτά, από τα χέρια της Αγγελινιώς.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ


ΤΕΛΕΝΔΟΣ

ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΟΛΟ ΚΙ ΟΛΟ

Στην Τέλενδο θα ευχαριστηθείτε πρώτα απ’ όλα ησυχία και ραχάτι. Ξεχάστε τους μηχανοκίνητους ήχους, τα ρολόγια και τα άγχη. Η πρώτη και βασικότερη πρόταση είναι να διανυκτερεύσετε εδώ, αφήνοντας τα τελευταία πλοιάρια που συνδέουν κάθε μισή ώρα το νησί με τις Μυρτιές της Καλύμνου (5 λεπτά) να αποχωρήσουν με τους ημερήσιους τουρίστες, αλλά χωρίς εσάς.

Τα μικρά «διαμάντια» των Δωδεκανήσων-2

Κρασί και μεζές δίπλα στο κύμα, στην Τέλενδο. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Περπατήστε στο λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες και στο παραλιακό πλακόστρωτο, που δεν ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο. Παράλληλα βρίσκεται η αμμώδης παραλία με ρηχά νερά, η οποία σκιάζεται σχεδόν ολόκληρη από δέντρα. Αυτός θα είναι ο μικρόκοσμός σας όσες μέρες μείνετε στο νησί. Η συνέχεια του πλακόστρωτου θα σας οδηγήσει στην οικογενειακή αμμουδιά Πόθα και στην ομορφότερη παραλία Paradise, που προτιμούν οι γυμνιστές. Νοτιοδυτικά είναι οι παραλίες Χοχλακάς και Πνιγμένος, με πιο βαθιά νερά και βότσαλα. Στην πρώτη φτάνεις με 10 λεπτά περπάτημα, για τον ερημικό Πνιγμένο θα χρειαστείτε 20 λεπτά.

Πάρτε μια μάσκα και εντοπίστε στον βυθό, δίπλα στο λιμανάκι, τα ερείπια της πόλης που υπήρχε εδώ μέχρι την παλαιοχριστιανική περίοδο και κατακρημνίστηκε κατά τον σεισμό του 6ου αιώνα. Σε όλο το νησί υπάρχουν ερείπια αρκετών παλαιοχριστιανικών βασιλικών – ακολουθήστε τις πινακίδες. Νοτιοανατολικά του οικισμού θα εντοπίσετε και την παλαιοχριστιανική νεκρόπολη, τα Θολάρια: εννέα ταφικά οικοδομήματα με θόλους και κτιστούς τάφους. Περπατήστε στο 2 χιλιομέτρων μονοπάτι από την παραλία Παράδεισος έως τα ερείπια του βυζαντινού οικισμού. Η ανάβαση είναι κοπιαστική, τα ερείπια απροσδιόριστα, αλλά η θέα από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου αποζημιώνει.

Εναλλακτικά, δοκιμάστε να αναρριχηθείτε στα συγκλονιστικά βράχια της (για πληροφορίες: Άρης Θεοδωρόπουλος, τηλ. 6944-505279). Την ώρα του ηλιοβασιλέματος κατευθυνθείτε στο εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη, στα δυτικά. Είναι χτισμένο σε έναν βράχο που βρέχεται από το κύμα και θα κατεβείτε από μερικά απότομα σκαλάκια.

Περάστε τις νύχτες σας ή τα μεσημέρια σας στο ταβερνάκι Καψούλι (τηλ. 22430-47363). Με θέα στην Κάλυμνο και στα βουνά της ή στα φωτάκια της που τρεμοπαίζουν απέναντι, θα ακούσετε θαλασσινές ιστορίες, θα πιείτε ουζάκι, θα τσιμπήσετε ολόφρεσκα ψάρια, λιαστό χταπόδι, σπιτική ταραμοσαλάτα, συμιακό γαριδάκι.  ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ


ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ

ΤΟ ΠΙΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΚΡΟ

Κανονίστε με κάποιον ψαρά να σας πάει σε μια «δική» σας παραλία το πρωί και να σας φέρει το απόγευμα. Ειδάλλως, δύο από τις δημοφιλέστερες και πιο εύκολα προσβάσιμες είναι ο Άγιος Γεώργιος, στο λιμάνι, με το μικρό βοτσαλάκι και η Σπηλιά δυτικά του λιμανιού, με τα βότσαλα και τα σχίνια. Πολύ αγαπητές είναι επίσης ο Πόρος και το Βαθύ Πηγάδι στα ανατολικά.

Περπατήστε από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στον Άγιο Χαράλαμπο (διάρκεια διαδρομής 20 λεπτά) – από εκεί βλέπεις προς τον βορρά μέχρι τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους, ενώ προς νότο τη Λέρο και την Κάλυμνο.

Τα μικρά «διαμάντια» των Δωδεκανήσων-3

Ψαράς στο Αγαθονήσι. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Οι ντόπιοι ψαρεύουν, καλλιεργούν οπωρολαχανικά, συντηρούν ζώα και τυροκομούν (τον Αύγουστο τα τυριά τους γίνονται ανάρπαστα). Φημισμένο παραδοσιακό πιάτο είναι το κατσικάκι πατατάδο (κοκκινιστό με πατάτες). Θα βρείτε όλες κι όλες τρεις ταβέρνες: τον Γιώργο (τηλ. 22470-29101), τον Γλάρο (τηλ. 22470-29062) και τον Ατσίδα (τηλ. 22470-29100), που σερβίρουν μεταξύ άλλων ουζομεζέδες, φρέσκο ψάρι, κατσικάκι λεμονάτο και μοσχάρι στιφάδο. Τρία είναι και τα μπαράκια (Υετούσα, τηλ. 22470-29008, Θάλασσα, τηλ. 22470-29000, Memento τηλ. 22470-29019), όπου μαζεύεται ο κόσμος για μπίρα, σαμιώτικο κρασί και spirits.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΛΑΒΑΝΟΥ


ΛΕΙΨΟΙ

ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ

Οι Λειψοί είναι μόλις ένα χωριό, αλλά έχουν οινοποιείο! Ο Μανώλης Βαβουλάς και η σύζυγός του θα σας μιλήσουν για το Φωκιανό, την τοπική ποικιλία, για τις πέντε ετικέτες του και την ώρα του δειλινού θα σας προσφέρουν ένα ποτήρι από γλυκό Αποσπερίτη και θα σας δείξουν το συνονόματο αστέρι που εκείνη την ώρα εμφανίζεται στον ουρανό (επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού, τηλ. 22470-41192, lipsiwinery.com). Επισκεφτείτε την Παναγιά του Χάρου του 17ου αιώνα. Η γιορτή της στις 23 Αυγούστου είναι κορυφαίο γεγονός για το νησί.

Ο Πλατύς Γιαλός είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες των Λειψών με αλμυρίκια για σκιά, ρηχά νερά και ησυχία. Άλλες παραλίες για βουτιές είναι η Χοχλακούρα, που έχει βότσαλα και ωραία βράχια, η Κοίμηση, ιδανική για όσους θέλουν απομόνωση, ο Ξηρόκαμπος (χωρίς σκιά) και το Τουρκόμνημα (με αλμυρίκια). Σε όλες πρέπει να προμηθευτείτε νερό και όλα τα απαραίτητα.

Αγοράστε τυριά από το τυροκομείο Alpha Farm. Λειτουργεί από το 2016 υπό τον Ιταλό Αλεσάντρο Μπαλτισέρα, ο οποίος χρησιμοποιεί βουβαλίσιο, κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα από ζώα δικής του εκτροφής (τηλ. 22470-41449, καθημερινά 08.00-14.00, εκτός Κυριακής).

Δοκιμάστε αρνί κότσι στη λαδόκολλα, εξοχικό και μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα στην ταβέρνα Πεύκο (τηλ. 22470-41404), στον Πλατύ Γιαλό. Στην παραλία της Κατσαδιάς θα έρθετε για κολύμπι, καλό φαγητό, καφέ και κοκτέιλ στο Dilaila (τηλ. 22470-41041) – κάθε Παρασκευή διοργανώνουν πάρτι. Σερβίρει δημιουργικά πιάτα, όπως ταρτάρ τόνου και διάφορα καρπάτσιο. Για ουζάκι ή τσίπουρο με πιθανότητα γλεντιού ελάτε στου Ασπράκη (τηλ. 22470-41273). Χταπόδι στα κάρβουνα, ψαράκι φρέσκο, σπιτικές σαλάτες-μεζέδες, αλλά και κριθαρότο θαλασσινών.

ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ


ΨΕΡΙΜΟΣ

ΟΜΟΡΦΑ ΚΙ ΑΠΛΑ

Tο Αυλάκι είναι το λιμάνι, το χωριό και γενικά όλη η Ψέριμος, αφού ούτε άλλα χωριά υπάρχουν ούτε δρόμοι. Εδώ είναι τα δωμάτια, οι ταβέρνες και η μεγάλη παραλία με την ξανθή άμμο και τα πεντακάθαρα νερά. Αν βρεθείτε στο νησί τον Αύγουστο, καλύτερα να έχετε φύγει από εδώ γύρω στις 11.00-12.00 και μέχρι τις 16.30, που έρχονται τα εκδρομικά καραβάκια από την Κω.

Ο μικρός οικισμός και η παραλία γεμίζουν τόσο κόσμο, που δεν θα τον βλέπατε μαζεμένο ούτε σε τουριστικό νησί. Απολαύστε βουτιές και απομόνωση στις «πίσω παραλίες» – τον Αύγουστο καταπλέουν εκεί και αρκετά σκάφη. Βαθύς, Παναγιά Γραφιώτισσα και Μαραθώντα έχουν ψιλό βότσαλο, άμμο και πεντακάθαρα νερά. Θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου 30 λεπτά από το Αυλάκι για να τις προσεγγίσετε. Σε απόσταση 45 λεπτών θα βρείτε την παραλία Τάφος. Έχετε μαζί σας κατάλληλα παπούτσια, γιατί ουσιαστικά θα περπατάτε σε κακοτράχαλα βράχια, μαζί με τα κατσίκια. Εναλλακτικά, οι ψαράδες είναι πρόθυμοι να σας πάνε με τη βάρκα.

 

Στο νησί έχουν διανοιχτεί πέντε αναρριχητικές διαδρομές, στα βράχια γύρω από το λιμάνι. Αν είστε λάτρεις του αθλήματος, φροντίστε να φέρετε τον εξοπλισμό σας.

Για φαγητό καθίστε στην καλή ταβέρνα Μανώλα (τηλ. 22430-51540). Ο άξιος Γιώργος Τρικοίλης έχει δικά του ζώα, φτιάχνει τυριά, παστά ψάρια, ψαρεύει ο ίδιος και βγάζει λάδι από τις ελιές του. Μαζί με την οικογένειά του θα σας φροντίσουν εξαιρετικά. Για πρωινό θα καθίσετε επίσης στις ταβέρνες που σερβίρουν αυγά, γαλακτοκομικά και μέλι – όλα από εδώ. Μπορείτε πάντως να προμηθευτείτε και εξαιρετική κάππαρη. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι το νησί ονομάζεται και Κάππαρη.

Ακόμα και το ποτό στην Ψέριμο θα το πιείτε στην παραλία, ακούγοντας το κυματάκι να σκάει δίπλα σας και τα απομακρυσμένα γέλια από τις παρέες που κάθονται στις ταβέρνες. Η ησυχία σας θα διαταραχθεί ευχάριστα, όταν βγει το φεγγάρι, ειδικά η πανσέληνος, και ακουστεί από παντού «βγαίνει!»: τότε όλοι θα βρεθούν στην παραλία για το υπερθέαμα.

ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ


ΜΑΡΑΘΙ

ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΜΑΓΙΟ

Η εξερεύνηση στο Μαράθι εξαντλείται σε ένα γρήγορο ψάξιμο μέσα στις αποσκευές. Εάν έχεις φέρει το μαγιό σου, είσαι εντάξει. Η ηρεμία της αμμουδιάς και της ηλιοθεραπείας διαταράσσεται μόνο το απομεσήμερο, όταν σκάνε τα εκδρομικά από Πάτμο και Λέρο. Η απόκρυφη παραλία που ονομάζεται Μάντρα είναι τότε το ιδανικό κρησφύγετο. Όσοι, πάντως, θέλουν οπωσδήποτε να εξερευνήσουν ας οργανώσουν θαλάσσια εκδρομή στο Σπαλαθρονήσι ή στα Ασπρονήσια.

Τα μικρά «διαμάντια» των Δωδεκανήσων-4

Μαράθι. (Φωτογραφία: ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΛΗΜΗ)

Η απόλυτη «εμπειρία Μαράθι» απαιτεί λίγο σκαρφάλωμα στον ζεστό εξωτερικό θόλο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, αργά το βράδυ με το φεγγαρόφωτο. Όσο πιο κόκκινο το φεγγάρι τόσο πιο υποβλητικό το σκηνικό. Απλώνεις τα χέρια και νομίζεις ότι θα πιάσεις τα αστέρια. Το ηλιοβασίλεμα πίσω από την Αγρελλούσα, με τον ήλιο να βουτάει κατευθείαν στη θάλασσα, είναι από τις στιγμές που δεν χωράνε στην οθόνη του κινητού. Όλοι τον ξέρουν για την κρυφή συνταγή της μακαρονάδας με κολοχτύπα, για τα φρέσκα ψάρια, αλλά και για τη σαλάτα με χταπόδι και κάππαρη από τις γειτονικές βραχονησίδες. Ο Παντελής (τηλ. 22470-32609) έχει τη φήμη, θέλει κράτηση και κάνει delivery στα σκάφη, αλλά εμείς θα προτιμήσουμε τη μεσαία ταβέρνα, του Σταύραγκου (τηλ. 22470-32900), με μεζέδες από τα χεράκια της γυναίκας του. Ή της Πόπης και του «Πειρατή» Μιχάλη (τηλ. 22470-31580) για λεμονόπιτα και κουβεντολόι. Για ποτό (με συνοδεία παγωμένες ρώγες σταφυλιού) δεν έχετε παρά να κάνετε μερικά βήματα έως το Luv All Sea Bar.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή