500 λέξεις με τον Κωνσταντίνο Πατσαρό

500 λέξεις με τον Κωνσταντίνο Πατσαρό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κωνσταντίνος Πατσαρός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Το πρώτο του βιβλίο, «Το κουτί» (2014) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου. «Ο άνθρωπος φωτιά» (2017) συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους αναγνωστών, παίρνοντας βραβείο στην κατηγορία της Ελληνικής Εφηβικής Λογοτεχνίας των βιβλιοπωλείων Public.

Ποια βιβλία έχετε αυτό τον καιρό δίπλα σας;

Την «Αφηγήτρια ταινιών» του Ερνάν Ριβέρα Λετελιέρ, το «M Train» της Πάτι Σμιθ, «To παιδί» του Γιάννη Παλαβού και το κόμικ «Black is the Color» της Julia Gfrörer.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Θα ήθελα να ήμουν ο Πίτερ Πάρκερ των Στιβ Ντίτκο και Σταν Λι για να κρεμιέμαι με ιστό από τη μία πολυκατοικία στα Ανω Πατήσια και να προσγειώνομαι πάνω στα τρόλεΐ που γυρίζουν από το κέντρο. O Spider-man των κόμικς. Πιάνεται;

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Κάθε μέρα σχεδόν τρώμε μαζί. Με τον Σάλιντζερ, τον Τζιάνι Ροντάρι, τον Λουί Περγκό, τον Ηλία Βενέζη. Ωραίοι τύποι.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Οτι το ημερολόγιο πρέπει να είναι ένα νηπενθές, σύμφωνα με τον Τζόι Ντάνθορν του Submarine, για να κάνει ευτυχισμένο τον μελλοντικό σου εαυτό.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το «Μόμπι Ντικ» του Χέρμαν Μέλβιλ.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Την «Ιλιάδα» του Ομήρου.

Το «κουτί» τι περιλαμβάνει;

Την προσπάθεια του Αρίφ, ενός διαφορετικού παιδιού να αναπνεύσει σε μια σχολική τάξη. Τα πρωινά στο σχολείο δυσκολεύεται να κάνει φίλους και έτσι τα βράδια ονειρεύεται ότι μικραίνει σε μέγεθος και μπαίνει στο κουτί με τα χαμένα σχολικά αντικείμενα της τάξης του (γόμες, μολύβια, ξύστρες). Το βιβλίο αποτελείται από τρία όνειρα και τρία ξυπνήματα του Αρίφ. Σε κάθε όνειρο στο κουτί συναντά ένα χαμένο αντικείμενο το οποίο του αφηγείται περιστατικά της ζωής του παιδιού που το είχε στην κασετίνα του. Το επόμενο ο πρωί ο Αρίφ, στο σχολείο βγάζει το χαμένο αντικείμενο από το κουτί και προσπαθεί να προσεγγίσει το παιδί που το έχασε.

  

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία. Διαφορές και ομοιότητες;

Η μία ασχολείται με τα παιδικά και η άλλη με τα εφηβικά όνειρα.

Εχετε Facebook, Twitter κ.τ.λ..; Βοηθάει τη συγγραφή, την προώθηση ενός συγγραφέα;

Εχω Facebook και Instagram. Ορισμένες στιγμές τα χαίρομαι, πολλές φορές όμως αναρωτιέμαι τι ακριβώς κάνω εκεί μέσα. Οταν γράφω, απέχω συνειδητά, μου αποσπούν την προσοχή. Για την προώθηση των βιβλίων νομίζω ότι είναι υπερτιμημένη η αξία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή