Φεστιβάλ Αθηνών: Από τους Jethro Tull ώς το Χαλέπι

Φεστιβάλ Αθηνών: Από τους Jethro Tull ώς το Χαλέπι

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια κεφάτη γιορτή έκανε τα επίσημα εγκαίνιά του το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019, στην Πειραιώς 260. Εκτός από τη βίντεο εγκατάσταση «Love Story» της Κάντις Μπρέιτζ που παρουσιάζεται στον προαύλιο χώρο, ο εικαστικός Μαρκ Χατζηπατέρας έχει στήσει το διαδραστικό του έργο, μια «παιδική χαρά» για μικρούς και μεγάλους, με τίτλο «Building Hope».

Ο πειραματικός χαρακτήρας της Πειραιώς 260, πόλος έλξης θεατών που αναζητούν την καλλιτεχνική πρωτοπορία, διατηρείται και φέτος. Στο πρόγραμμά του «χωρούν» νέα ονόματα αλλά και καθιερωμένες φωνές, όπως ο σκηνοθέτης Ρομέο Καστελούτσι με τη νέα ποιητική του σύνθεση, ο χορευτής και χορογράφος Ομάρ Ρατζέχ, που μας μεταφέρει στο ρημαγμένο Χαλέπι, και ο γνωστός μας Γάλλος χορογράφος Μπορίς Σαρμάτς, που παρουσιάζει την παράσταση «Infini» σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Φεστιβάλ Αθηνών: Από τους Jethro Tull ώς το Χαλέπι-1

Ο «Οιδίποδας» του Ρόμπερτ Ουίλσον.

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία των προπωλήσεων, οι πιο δημοφιλείς παραγωγές φιλοξενούνται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Στο Ηρώδειο φέτος κυριαρχεί η μουσική, με έμφαση στις μεγάλες ορχήστρες και στους σπουδαίους ερμηνευτές: η ιδιοσυγκρασιακή βιρτουόζος Κινέζα πιανίστρια Γιούτζα Γουάνγκ, ο βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος και ο κορυφαίος τσελίστας Γιο Γιο Μα. Δεν λείπουν επίσης οι διεθνείς καλλιτέχνες της σύγχρονης μουσικής σκηνής: οι Jethro Tull, που γιορτάζουν 50 χρόνια καριέρας, οι Dead Can Dance, που εμπνέονται από τον θεό Διόνυσο, και οι Tindersticks, που έρχονται για να αποτίσουν φόρο τιμής στη σόουλ.

Για το φετινό καλοκαίρι, η «Κ» συντάσσει ένα καλλιτεχνικό ημερολόγιο, οδηγό στο πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Οι επιλογές έγιναν με άξονα το κύρος των προσώπων, τις συνεργασίες, το εύρος της κάθε παραγωγής και τις διεθνείς κριτικές για κάποιες παραστάσεις που έχουν ήδη παρουσιαστεί στο εξωτερικό. Βεβαίως, υπάρχει πάντοτε χώρος για την έκπληξη, και πραγματικά επιθυμούμε να ακούσουμε νέες, πολλά υποσχόμενες καλλιτεχνικές φωνές.

Ο Ιούνιος ξεκινά με το Ηρώδειο, το οποίο «ανοίγει» η «Νόρμα», μια φιλόδοξη παραγωγή της ΕΛΣ που υπογράφουν ο Κάρλος Παντρίσα και οι ανατρεπτικοί Λα Φούρα ντελς Μπάους. Για τους λάτρεις του τσέλο προσφέρεται η εξαιρετική ευκαιρία στο τέλος του μήνα να απολαύσουν τις «6 σουίτες για τσέλο του Μπαχ» αρχικά στο ρεσιτάλ του μοναδικού Γιο Γιο Μα και στη συνέχεια στην παράσταση της κορυφαίας δημιουργού σύγχρονου χορού Αν Τερέζα ντε Κεερσμάκερ, που θα βρίσκεται στη σκηνή του μαζί με τους χορευτές της διάσημης ομάδας της και τον Γάλλο τσελίστα  Ζαν-Γκιγιέν Κεράς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Από τους Jethro Tull ώς το Χαλέπι-2

Η χορευτική παράσταση «Μιναρέ» του χορευτή-χορογράφου Ομάρ Ρατζέχ.

Ο γνώριμός μας αντισυμβατικός σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ουίλσον έρχεται στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στο τέλος του Ιουνίου με τον δικό του «Οιδίποδα», που βασίζεται στο έργο του Σοφοκλή, και αφηγείται την αρχετυπική ιστορία του αρχαίου βασιλιά με τον ιδιαίτερο, εικαστικό τρόπο του. Σχεδόν ένα μήνα μετά, στο αργολικό θέατρο θα δοκιμαστεί ένας ακόμη σημαντικός σκηνοθέτης, ο Ιβο Βαν Χόβε στη συνεργασία του με τον θίασο της Κομεντί Φρανσέζ. Συναρθρώνοντας σε μία παράσταση δύο αρχαίες τραγωδίες, δημιουργεί μια τοιχογραφία της οικογένειας των Ατρειδών που ο ξένος Τύπος χαρακτήρισε συγκλονιστική.

Η «Κ» προτείνει

– «Νόρμα» ΕΛΣ, όπερα, 5-7-9-11/6, Ηρώδειο.

– «50 χρόνια Jethro Tull», συναυλία, 15/6, Ηρώδειο.

– Orchestre Philarmonique du Luxembourg, Yuja Wang, συναυλία, 17/6, Ηρώδειο.

– Wiener Symphoniker – Λεωνίδας Καβάκος,22/6, συναυλία, Ηρώδειο.

– «Οιδίπους», σκηνοθεσία Bob Wilson, 21-22/6, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

– Οmar Rajeb #minaret, χορός, 25-26/6, Πειραιώς 240.

– Υο Υο Ma, 6 σουίτες για τσέλο του Μπαχ, συναυλία, 30/6, Ηρώδειο.

– «Εν μέσω της ζωής βρισκόμαστε», Anne Teresa De Keermasmaeker, χορός, 2/7, Ηρώδειο.

– «Dionysus», Dead Can Dance, συναυλία, 3/7, Ηρώδειο.

– «Ικέτιδες», Εθνικό Θέατρο & ΚΟΘ, 5-6/7, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

– «Αλτσίνα» του Χέντελ, όπερα, 6 και 12/7, Ηρώδειο.

– «Η νέα ζωή», Romeo Castellucci, θέατρο, 6-9/7, Πειραιώς 260.

– Tindersticks, συναυλία, 13/7, Ηρώδειο.

– «Kanata», Theatre du Soleil, θέατρο, 13-15/7 Μέγαρο Μουσικής.

– «Infini» Boris Charmatz, χορός, 11-14/7, Πειραιώς 260.

– «Ηλέκτρα/Ορέστης», Comedie Francaise – Ivo Van Hohe, θέατρο, 26-27/7, Αρχαίο Θέατρο Eπιδαύρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή