Στην ανάπτυξη του τουρισμού ποντάρουν ξένα funds

Στην ανάπτυξη του τουρισμού ποντάρουν ξένα funds

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων funds για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών στην Ελλάδα, και δη σύνθετων καταλυμάτων, επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν όλο και περισσότεροι όμιλοι, εγχώριοι και μη, οι οποίοι έχουν ωριμάσει αδειοδοτικά σημαντικές επενδύσεις και βρίσκονται πλέον στο στάδιο της χρηματοδότησης. Με το ρίσκο της πολυετούς αναμονής και της γραφειοκρατίας να εξαλείφεται, εκτιμάται ότι οι επενδυτές θα είναι πολύ πιο δεκτικοί στην κινητοποίηση κεφαλαίων για την ανάπτυξη νέων θερέτρων σε περιοχές με σημαντικές προοπτικές, όπως, για παράδειγμα, η Κρήτη και η Χαλκιδική.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Στέγγου βρίσκεται στο τελικό στάδιο της εξασφάλισης χρηματοδότησης της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ από τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Fortress Investment Group. Στόχος είναι να βρεθεί ρευστότητα για την κατασκευή συγκροτήματος τουριστικών κατοικιών εντός του Πόρτο Καρράς, έργο, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί, αλλά δεν είχε ξεκινήσει εξαιτίας ακριβώς της έλλειψης κεφαλαίων. Με την κίνηση αυτή, προσδοκάται να αυξηθεί σημαντικά η αξία του Πόρτο Καρράς και στη συνέχεια να επιχειρηθεί η εκ νέου πώλησή του σε 1-2 χρόνια (πιθανώς μαζί με το χρέος των 50 εκατ. ευρώ), σε υψηλότερο τίμημα από αυτό που ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν οι επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, στο πλαίσιο της πρόσφατης διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σε προχωρημένες συζητήσεις με στρατηγικό επενδυτή βρίσκεται αυτήν την περίοδο και η βρετανική εταιρεία Minoan Group Plc, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη του συγκροτήματος «Ιτανός Γαία», σε έκταση άνω των 25.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο, στη Σητεία της Κρήτης, ιδιοκτησίας του κοινωφελούς εκκλησιαστικού ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή». Σύμφωνα με την εταιρεία, εξετάζεται η σύσταση κοινοπρακτικού σχήματος, υπό τη «σκέπη» του οποίου θα αναπτυχθεί η μία από τις συνολικά πέντε ζώνες ξενοδοχείων και εξοχικών βιλών που προβλέπονται για την έκταση. Η Minoan Group Plc θα εισφέρει μέρος της έκτασης στο νέο αυτό σχήμα, με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή να αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει και να αναπτύξει το ακίνητο, όπως επίσης και να επιλέξει τον διεθνή ξενοδοχειακό όμιλο που θα διαχειριστεί τα ακίνητα τα οποία θα κατασκευαστούν.

Εφόσον υπάρξει θετική κατάληξη στις σχετικές συζητήσεις, αναμένεται να επιταχθούν οι διαδικασίες για την έκδοση των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών. Με βάση την πολεοδόμηση που έχει γίνει και έχει την έγκριση και του Συμβουλίου της Επικρατείας, η fast-track επένδυση των 270 εκατ. ευρώ προβλέπει την οικοδόμηση περίπου 108.000 τ.μ. (κυρίως ξενοδοχεία και πολυτελείς εξοχικές κατοικίες), μέγεθος που αντιστοιχεί σε περίπου 0,5% της συνολικής έκτασης των 25.000 στρεμμάτων. Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών.

Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή βρίσκεται και η «Ικτίνος», όπως επιβεβαίωσε και η διοίκηση της εισηγμένης στην πρόσφατη παρουσίαση της εταιρείας στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών. Στόχος είναι η εξασφάλιση κεφαλαίων για την ανάπτυξη έκτασης 2.800 στρεμμάτων, επίσης στη Σητεία της Κρήτης. Εκτός από την ανάπτυξη ξενοδοχείου πέντε αστέρων, το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την ανέγερση 300 εξοχικών κατοικιών (μεζονέτες) και μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού 85 σκαφών. Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή