Οι πρώτες 100 ημέρες, το στοίχημα Μητσοτάκη

Οι πρώτες 100 ημέρες, το στοίχημα Μητσοτάκη

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν οι κάλπες της 26ης Μαΐου εκλαμβάνουν ιστορικά χαρακτηριστικά τόσο ως προς την ευρεία διαφορά και την καθαρή νίκη της Ν.Δ. όσο και ως προς την πυροδότηση άμεσων πολιτικών εξελίξεων, τότε μια επιβεβαίωση της ισχυρής δυναμικής ανόδου του κόμματος στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοδύναμη κυβέρνησή του, θα σημάνει ήδη από την επόμενη μέρα την αρχή του… Blitzkrieg του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην Πειραιώς εδώ και καιρό προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, με έτοιμα νομοσχέδια και προεδρικά διατάγματα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. φαίνεται να έχει «κλειδώσει» τις βασικές υπουργικές θέσεις στον σχεδιασμό του, ενώ όσοι γνωρίζουν τους ρυθμούς με τους οποίου κινείται, προεξοφλούν ότι τα «γαλάζια» στελέχη σίγουρα δεν θα πάνε διακοπές πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται έτοιμος να ψηφίσει άμεσα τα νομοσχέδια που θεωρεί άμεσης προτεραιότητας και με τα οποία στοχεύει να δώσει από την αρχή το στίγμα της δικής του διακυβέρνησης, καθώς θεωρεί κρίσιμες τις πρώτες 100 ημέρες.

Η κυβερνητική δομή

Η αρχή θα γίνει από την αναδιάρθρωση της κυβερνητικής δομής και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου που προβλέπει ένα πολύ ισχυρό Μαξίμου και μια ισχυρή δομή γύρω από το γραφείο του πρωθυπουργού. Αυτή μάλιστα ενδέχεται να μην στεγάζεται καν στο Μέγαρο Μαξίμου, με επικρατέστερο σενάριο να έχει την έδρα του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί της Βασιλίσσης Σοφίας. To νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προβλέπει την ενοποίηση της γραμματείας της κυβέρνησης και του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει και ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα την αναλάβει. Επί της ουσίας, θα διαμορφωθεί μια ισχυρή δομή που θα συνδράμει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και θα εξορθολογίσει όλες τις γενικές γραμματείες που βρίσκονται σήμερα υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προβλέπεται ακόμη η δημιουργία ενός ισχυρού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (στα πρότυπα του αμερικανικoύ Department of Homeland Security).

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να φτιάξει ένα «σφικτό» υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα στελεχώσει συνδυασμός προσώπων με γνώση των αντικειμένων τους – προσώπων πολιτικών και όχι μόνο. Στο γεύμα του με στελέχη της «Κ» τον περασμένο Μάρτιο, ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι οι υπουργοί το πρώτο εξάμηνο θα πάρουν ξεκάθαρες οδηγίες και έτοιμα νομοσχέδια – υπάρχει έτοιμη νομοθετική ύλη για 10 νομοσχέδια και νομοθετικές παρεμβάσεις. Κάποιες από αυτές, όπως είχε πει, «διορθώνουν πράγματα που πήραν τη λάθος κατεύθυνση την τελευταία τριετία, άλλες αφορούν νέες ιδέες για δικές μας μεταρρυθμίσεις».

Ανάμεσα σε αυτά είναι η ρύθμιση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να φέρει άμεσα προς ψήφιση. Κι αυτό διότι πιστεύει ότι είναι κρίσιμο να δοθεί γρήγορα μια άλλη εικόνα και να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Στις προτεραιότητες είναι και ρύθμιση που θα αμβλύνει με νομικό bypass τις συνέπειες της μη αναθεώρησης του άρθρου 16.

Αμεσης προτεραιότητας για τον κ. Μητσοτάκη είναι η ψήφιση ενός φορολογικού «πακέτου» με αλλαγές εφ’ όλης της ύλης και σε συνάρτηση με το εκλογικό αποτέλεσμα, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και η αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα ανοίξει τον δρόμο για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από πρόωρες κάλπες. Μεγάλο στοίχημα θεωρεί ο ίδιος τη μετάβαση της δημόσιας διοίκησης στην ψηφιακή εποχή. Η προτεραιότητα είναι η ψηφιακή αναδιάρθρωση όλων των υπουργείων και η δραστική καταπολέμηση της γραφειοκρατίας μέσω της τεχνολογίας που θα ενοποιήσει σε μία ιστοσελίδα όλες τις πηγές που συνδέονται με τον πολίτη. Δηλαδή, ένα ψηφιακό ΚΕΠ που θα αλλάξει άρδην τον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών. Το έργο αυτό θα αναλάβει ένα εντελώς διαφορετικό υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ θα υπάρχει συντονιστής σε επίπεδο πρωθυπουργικού γραφείου.

Τα πρόσωπα

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναμένεται να μείνει ανοικτό μέχρι την τελευταία στιγμή. Αν και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. κρατάει τις συζητήσεις με πρόσωπα ως επτασφράγιστο μυστικό, σύμφωνα με πληροφορίες έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Πικραμμένου, όπως όλα δείχνουν, στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου.

Βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή σε αυτό σε εκλόγιμη θέση του στενού συνεργάτη του προέδρου της Ν.Δ. και συντονιστή Στρατηγικής και Επικοινωνίας, Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ ένα από τα ονόματα που ακούγονται είναι του συνταγματολόγου και συμβούλου του προέδρου της Ν.Δ. Γιώργου Γεραπετρίτη. Για εκλόγιμη θέση φαίνεται να αναζητείται μία γυναίκα που δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη. Ενα από τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτό της Κωνσταντίνας Μπότσιου, αλλά όχι σε εκλόγιμη θέση, καθώς κάποιες πληροφορίες τη θέλουν να αναλαμβάνει θέση υφυπουργού.

Κέρδισε ψηφοφόρους από όλους τους χώρους

Από την Πειραιώς υπογραμμίζουν ότι η Ν.Δ. είναι το μόνο κόμμα που στις εκλογές της περασμένης Κυριακής κέρδισε ψηφοφόρους από όλους ανεξαιρέτως τους χώρους. Διεύρυνε αμφίπλευρα την απήχησή της με εισροές κυρίως από το κέντρο, και ανανέωσε σημαντικά το εκλογικό της σώμα, καθώς κατόρθωσε να επαναφέρει στις κάλπες ψηφοφόρους που είχαν απόσχει στις εκλογές του 2015. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: τη Ν.Δ. ψήφισε το 12% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 13% του ΚΙΝΑΛ, το 13% της Χρυσής Αυγής, το 14% της Ενωσης Κεντρώων, το 19% των ΑΝΕΛ, και το 30% των ψηφοφόρων του Ποταμιού. Επίσης το 28% (δηλαδή σχεδόν ⅓) όσων ψηφοφόρων στα exit polls δήλωσαν ότι δεν είχαν ψηφίσει την τελευταία φορά, επέλεξαν τη Ν.Δ., όπως και το 20% εκείνων που είχαν το 2015 επιλέξει άκυρη ή λευκή ψήφο.

Οι μετακινήσεις αυτές από όλο το πολιτικό φάσμα προς τη Ν.Δ. επιβεβαιώνουν, λένε στην Πειραιώς, ότι έπεσε στο κενό η «εμμονική κριτική» του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν δεξιάς στροφής της, καθώς η μετριοπαθής στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβραβεύθηκε τόσο από τα δεξιά της Ν.Δ. όσο κυρίως από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Υπενθυμίζεται ότι ειδικά στην τελική ευθεία προς τις κάλπες ο κ. Μητσοτάκης συνειδητά «προσπέρασε» τον κ. Τσίπρα –απέφυγε ακόμη και τις ονομαστικές αναφορές– γεγονός που εκτιμάται ότι οδήγησε σε αποσυσπείρωση τον ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει την πόλωση, ενώ επέτρεψε στον πρόεδρο της Ν.Δ. να αναδείξει τα προγραμματικά σημεία υπεροχής με έμφαση στο τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι, νέες καλύτερες δουλειές, ασφάλεια για όλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή