Στη Λήμνο ξέρουν και από χταπόδια

Στη Λήμνο ξέρουν και από χταπόδια

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήταν 1993 όταν ο Γιώργος Κουτούκης, ήδη έμπειρος ψαράς δεύτερης γενιάς, ίδρυσε την οικογενειακή επιχείρηση «Λήμνου Θάλασσα» με τα δύο του παιδιά, τον Πέτρο και τον Κώστα.

Με τα τρία αλιευτικά σκάφη τους ψαρεύουν στις θάλασσες της Λήμνου τα φημισμένα χταπόδια της περιοχής, θαλασσινά, κολιούς, σαρδέλες, γαύρο, αλλά και μεγαλόσχημες συναγρίδες Αιγαίου. Τα μόνα που εισάγουν είναι το σκουμπρί και τα μύδια. Σε ένα ολοκαίνουργιο εργαστήριο, μεγάλο, λαμπερό και πεντακάθαρο σαν χειρουργείο, και από τα λίγα που διαθέτουν ολοκληρωμένο σύστημα βιολογικού καθαρισμού, πλένουν τα ψαρικά τους και τα καταψύχουν, τα καπνίζουν, τα παστώνουν, τα μαρινάρουν με μυρωδικά της Λήμνου και σπιτικές συνταγές της μαμάς Δέσποινας. Αλησμόνητη η γεύση από τα καπνιστά, πικάντικα μύδια τους, τον καπνιστό λυκουρίνο, τις μελίπαστες σαρδέλες, αλλά και από τα καπνισμένα σε ξύλο οξιάς χταπόδια. Ο Γιώργος Κουτούκης εδώ και τρία χρόνια δεν βρίσκεται στη ζωή. Η οικογενειακή επιχείρηση όμως είναι σε καλά χέρια, αυτά των δύο γιων του, που κατάφεραν τα προϊόντα τους να βρίσκονται στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας, ακόμα και στα Milos (Αθήνα, Λονδίνο και Νέα Υόρκη).

Στη Λήμνο ξέρουν και από χταπόδια-1

Εμείς κυρίως τα καπνιστά, τα αλίπαστα και τα μαρινάτα μπορούμε να τα προμηθευτούμε από μεγάλα παντοπωλεία και deli, όπως ο Μιράν (Αθήνα και Πειραιάς), το Nora’s deli, το Σμυρνιώ κ.ά.


Περισσότερες πληροφορίες: www.limnouthalassa.gr, Τ/22540-71.001.

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Μαΐου, τεύχος 157.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή