Η απλή αναλογική «απαιτεί» συμμαχίες σε Περιφέρειες και Δήμους

Η απλή αναλογική «απαιτεί» συμμαχίες σε Περιφέρειες και Δήμους

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμμαχίες, προκειμένου να αποκτήσουν την πλειοψηφία των συμβουλίων τους, θα πρέπει να αναζητήσουν επτά περιφερειάρχες και περίπου 220 δήμαρχοι σε όλη τη χώρα, καθώς μπορεί να αναδείχθηκαν νικητές της εκλογικής αναμέτρησης, ωστόσο, ελέω απλής αναλογικής, αυτό δεν σημαίνει ότι «ελέγχουν» τα συμβούλιά τους.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε εκείνους που εξελέγησαν τη δεύτερη Κυριακή, καθώς βάσει της απλής αναλογικής οι θέσεις στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια διανέμονται ανάλογα με τα ποσοστά που πήραν οι συνδυασμοί στον α΄ γύρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των «κωλυμάτων» που καταγράφονται είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας αναδείχθηκε στον β΄ γύρο δήμαρχος με ποσοστό 66,79% έναντι του 33,21% του Νίκου Ταχιάου. Ωστόσο, στον α΄ γύρο ο κ. Ζέρβας είχε ποσοστό 14,93% και συνεπώς κέρδισε 7 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Νίκος Ταχιάoς συγκέντρωσε στον α΄ γύρο ποσοστό 22,4% και κέρδισε 11 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.

Αντίστοιχη, είναι η «εικόνα» στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου όπου ο περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης έχει τρεις έδρες λιγότερες από την ηττηθείσα Χριστιάνα Καλογήρου. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Παναγιώτης Νίκας έχει ισάριθμες έδρες με τον «δεύτερο» Πέτρο Τατούλη, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η νικήτρια Ρόδη Κράτσα έχει 12 περιφερειακούς συμβούλους σε σύνολο 41, ενώ στη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ο Χρήστος Μέτιος έχει 17 συμβούλους και χρειάζεται τουλάχιστον 9 για να έχει πλειοψηφία.

Στην Ηλιούπολη, ο νέος δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης έχει 6 έδρες, ενώ ο Βασίλης Βαλασόπουλος έχει 13 έδρες. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στον Δήμο Χανίων, ενώ στον Δήμο Αχαρνών, ο Σπύρος Βρεττός έχει μία μόλις έδρα περισσότερη από τον «δεύτερο» των εκλογών.

Από την πλευρά του, πάντως, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ως υπουργός Εσωτερικών «έφερε» τον νόμο στη Βουλή, υπερασπίστηκε την απλή αναλογική, σημειώνοντας ότι «ωθεί σε συναινέσεις και στη διαμόρφωση ευρύτερων πλειοψηφιών», καθώς και ότι «αναμφισβήτητα δημιουργεί όρους διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης στη λειτουργία των δήμων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή