Δήμαρχος και για τα «μικρά»

Δήμαρχος και για τα «μικρά»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα ήταν προδιαγεγραμμένο λόγω του πολιτικού αλλά και του αυτοδιοικητικού εκτοπίσματος του τελικού νικητή. Και είναι ακριβώς οι αυτοδιοικητικές περγαμηνές που φορτώνουν τον Μπακογιάννη με υψηλές προσδοκίες. Ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων έχει χτίσει με τα χρόνια τη φήμη ανθρώπου που παίρνει τη δουλειά του σοβαρά: βρίσκεται περισσότερο έξω στον δρόμο παρά στο γραφείο, αξιοποιεί χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, παθιάζεται με τους στόχους που βάζει, λειτουργεί «ακτιβιστικά» εκεί όπου θεωρητικά οι περίφημες «αρμοδιότητες» δεν του το επιτρέπουν.

Εκ πρώτης όψεως, μοιάζει με το είδος του δημάρχου που χρειάζεται απελπισμένα σήμερα η πρωτεύουσα. Πολλοί προκάτοχοί του (συμπεριλαμβανομένου και του Γιώργου Καμίνη) υποτίμησαν τη σημασία του να βλέπουν οι δημότες τον δήμαρχό τους έξω από το μέγαρο της πλατείας Κοτζιά, στην πραγματική ζωή της πόλης. Οχι για να κάνει ο τελευταίος δημόσιες σχέσεις, αλλά για να έχει άμεση σχέση με τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας. Επίσης, ο Μπακογιάννης έχει καλλιεργήσει ένα συναινετικό προφίλ, που του επιτρέπει να συνομιλεί με διαφορετικά ακροατήρια.

Ολα αυτά είναι πολύ χρήσιμα και θα ανανεώσουν τη σχέση δημάρχου και πολιτών. Φυσικά δεν αρκούν από μόνα τους για να αλλάξουν τη μεγάλη εικόνα, δεδομένης της περίπλοκης και άνισης κατάστασης της σημερινής Αθήνας. Ομως, ο Μπακογιάννης έχει την ορμή για να δώσει πολύ γρήγορα το στίγμα μιας δυναμικής διακυβέρνησης, που θα σηματοδοτήσει μια σιωπηρή «επανάσταση» που θα παρασύρει πολίτες, αλλά και το νωθρό και αργοκίνητο «μεγάλο κράτος». Δεν χρειάζεται να φτιάξεις αύριο την πλατεία Ομονοίας ή να λύσεις εσύ το πρόβλημα των Εξαρχείων. Μπορείς, όμως, να κάνεις χιλιάδες άλλα πράγματα, που θα δώσουν τον τόνο της αλλαγής.

Συχνά ξεχνάμε ότι η Αθήνα δεν υποφέρει τόσο από τα «μεγάλα» όσο από τα άπειρα «μικρά». Και αυτό είναι ένα «ατού» που ελάχιστοι δήμαρχοι το βλέπουν και το αξιοποιούν. Με παρεμβάσεις μικρής κλίμακας και ελάχιστου κόστους, μπορείς να αλλάξεις πολλά στην Αθήνα. Ο Μπακογιάννης το ξέρει πολύ καλά αυτό, γιατί είναι πολιτικός της πράξης και του αποτελέσματος.

Ναι, η Αθήνα δεν είναι Καρπενήσι. Αντίστοιχα, όμως, ελάχιστοι δήμαρχοι Αθηναίων έφτασαν ώς το ανώτατο αξίωμα της πόλης τους τόσο καλά προετοιμασμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή