Στο παρά πέντε η ανάρτηση μηχανογραφικών – Ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές στα ΕΠΑΛ

Στο παρά πέντε η ανάρτηση μηχανογραφικών – Ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές στα ΕΠΑΛ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα πριν από το σημερινό εναρκτήριο λάκτισμα των φετινών Πανελλαδικών, χθες αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr (στον σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ) τα μηχανογραφικά δελτία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019. Συγκεκριμένα αναρτήθηκαν:

• Το μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) 2019 με τα 4 επιστημονικά πεδία, για τους υποψηφίους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και για τους υποψηφίους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταίο έτος συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2018.

• Το μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων ΓΕΛ 2019 με τα 5 επιστημονικά πεδία, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, για τους υποψηφίους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2017.

• Το μηχανογραφικό δελτίο των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) 2019 για τους υποψηφίους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ και για τους υποψηφίους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταία έτη συμμετοχής στις εξετάσεις ΕΠΑΛ το 2017 και το 2018.

Στο παρά πέντε η ανάρτηση μηχανογραφικών – Ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές στα ΕΠΑΛ-1

Οι Πανελλαδικές ξεκίνησαν σήμερα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και την Παρασκευή για εκείνους των ΓΕΛ. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων θα κινηθεί περίπου στις 102.000, οι οποίοι θα διεκδικήσουν 78.335 θέσεις (σε αυτές πρέπει να προστεθούν οι 350 θέσεις των αστυνομικών και οι 819 των στρατιωτικών σχολών). Για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας. Φέτος, οι θέσεις αυξήθηκαν κατά 3.643 σε σχέση με το 2018 (δόθηκαν 74.692 θέσεις) και στα ίδια επίπεδα με πέρυσι – κατά 3.966 θέσεις (από 70.726 το 2017 στις 74.692). Οι περισσότερες επιπλέον θέσεις δόθηκαν στα πανεπιστημιακά τμήματα που δημιουργήθηκαν από την απορρόφηση από πανεπιστήμια τμημάτων ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης. Αντίθετα, ο αριθμός έμεινε ίδιος στις περιζήτητες σχολές (ιατρικές, νομικές, πολυτεχνεία).

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Παιδείας από τον μαθηματικό – αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη, οι περισσότερες θέσεις (38.159, εκ των οποίων οι 14.069 μόνο σε αυτό το πεδίο) περιλαμβάνονται στο 2ο επιστημονικό πεδίο – των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Ακολουθούν το 4ο πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής) με 33.669 θέσεις, το 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών) με 23.302 θέσεις και το 3ο πεδίο των επιστημών υγείας, με 22.984 θέσεις.

Μετά την ανάρτηση των μηχανογραφικών, οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το δελτίο που αφορά την κατηγορία τους. Οι βαθμοί στα βασικά μαθήματα θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο (πέρυσι στις 29 Ιουνίου). Η προθεσμία οριστικής υποβολής των μηχανογραφικών ολοκληρώνεται συνήθως στα μέσα Ιουλίου (η προθεσμία πέρυσι ολοκληρώθηκε στις 16 Ιουλίου). Το τρίτο δεκαήμερο Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής (πέρυσι στις 28 Αυγούστου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή