Η Αγγλία «βασίλισσα» κερδών στην Ευρώπη

Η Αγγλία «βασίλισσα» κερδών στην Ευρώπη

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μπουντεσλίγκα ξεπέρασε το ισπανικό πρωτάθλημα σε έσοδα κατά την περυσινή περίοδο, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Deloitte για τα οικονομικά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όμως και τα δύο υπολείπονται σημαντικά της Πρέμιερ Λιγκ. Η έρευνα που δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες ο οικονομικός οίκος έδειξε αύξηση των εσόδων των συλλόγων των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων κατά 6% πέρυσι σε σχέση με τη σεζόν 2016-2017, φθάνοντας στα επίπεδα-ρεκόρ των 15,6 δισ. ευρώ. Συνολικά, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο υπολογίζεται ότι είχε πέρυσι αξία 28,4 δισ. ευρώ.

Το αγγλικό πρωτάθλημα διατήρησε με άνεση τα σκήπτρα του πλέον προσοδοφόρου, καταγράφοντας έσοδα 5,44 δισ. ευρώ πέρυσι, εκ των οποίων το 59%, ή 3,21 δισ. ευρώ, προήλθε από τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα εντός και εκτός Βρετανίας. Το 27% (1,47 δισ. ευρώ) οφείλεται στις χορηγίες και στα εμπορικά δικαιώματα και το υπόλοιπο 14% (757 εκατ. ευρώ) αφορά έσοδα από εισιτήρια κ.λπ. από τις ημέρες των αγώνων.

Η έκθεση αποδίδει το υψηλό ποσό που αποκόμισαν οι αγγλικές ομάδες στη συμμετοχή πέντε συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ στο Τσάμπιονς Λιγκ την περυσινή χρονιά.

H Deloitte τονίζει μάλιστα ότι η νέα συμφωνία παραχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Πρέμιερ Λιγκ στο Sky Sports, που θα ισχύσει από την περίοδο 2020-2021, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων των ομάδων κατά 20% σε σχέση με την τρέχουσα συμφωνία. Το νέο συμβόλαιο είναι πενταετές και αφορά μόνον τα δικαιώματα εντός Βρετανίας. Το γερμανικό πρωτάθλημα σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση με συνολικά έσοδα των ομάδων στα 3,17 δισ. ευρώ, αν και οι εισπράξεις από τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα καλύπτουν μόνο το 39% των εσόδων, και σε απόλυτους αριθμούς (1,25 δισ. ευρώ) είναι μόλις στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη, πίσω από Ισπανία και Ιταλία. Ωστόσο, η Μπουντεσλίγκα ωφελείται από τον αριθμό θεατών ανά αγώνα, που ανέρχεται κατά μέσον όρο στις 43.000 – ο υψηλότερος στην Ευρώπη.

Ετσι οι γερμανικοί σύλλογοι ξεπέρασαν τους ισπανικούς, που με 3,07 δισ. ευρώ ήταν τρίτοι στην Ευρώπη, λαμβάνοντας 1,61 δισ. ευρώ από τα κανάλια.

Οι Ιταλοί παρέμειναν στην τέταρτη θέση με 2,22 δισ. ευρώ (1,29 δισ. ευρώ από την τηλεόραση), αλλά οι Γάλλοι πλησίασαν κάπως με 1,69 δισ. ευρώ σε έσοδα, από τα οποία τα 791 εκατ. ήρθαν από τα ραδιοτηλεοπτικά.

Στην περίοδο 2017-2018 το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο «βρέθηκε στην καλύτερη οικονομική κατάσταση που το έχουμε δει ποτέ», σημείωσε η Deloitte. «Αυτό αντανακλά τη διάθεση μεταξύ των κορυφαίων συλλόγων να δημιουργούν όλο και περισσότερα έσοδα, ώστε να χρηματοδοτούν την επιτυχία στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και τις διαρκείς προσπάθειες της UEFA για να βελτιώσει τα κέρδη και τη βιωσιμότητα των συλλόγων μέσω του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι και της διαδικασίας αδειοδότησης των συλλόγων», δήλωσε ο Νταν Τζόουνς, επικεφαλής του αθλητικού τμήματος της Deloitte.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή