Το Κονκλάβιο (06/06/19)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως στο D-Day…

Δεν νομίζω να υπάρχει παρατηρητής που να μη θαύμασε τις φωτογραφίες από τις χθεσινές εορταστικές εκδηλώσεις στο Πόρτσμουθ για την 75η επέτειο της απόβασης των Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νορμανδία. Σημειώνω ότι σε αυτές εμφανίζεται ο Προκόπης Παυλόπουλος να κάθεται δίπλα στη Μελάνια Τραμπ. Σπάνιο προνόμιο. Δεν ήταν το μόνο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε και με τον Ντόναλντ Τραμπ και με άλλους ηγέτες που ήταν παρόντες στην τελετή.

Μαθαίνω ότι με τον Τραμπ χρησιμοποίησε την επέτειο ως αφορμή για να του θυμίσει ότι όπως στη Νορμανδία Ευρώπη και ΗΠΑ πήγαν χέρι χέρι, έτσι και σήμερα είναι καλό Ευρώπη και ΗΠΑ να συμπλέουν. Ο Παυλόπουλος είχε ακόμα σύντομες συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Μαρκ Ρούτε και την Αγκελα Μέρκελ. Η τελευταία μαθαίνω ότι εξέφρασε την ανακούφισή της για το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές η Ευρώπη άντεξε και δεν θριάμβευσαν τα άκρα και οι εθνικιστικές δυνάμεις. Υποψιάζομαι ότι δεν αισθάνεται την ίδια ανακούφιση για το γεγονός ότι το συγκυβερνών SPD τερμάτισε στην τρίτη θέση.

Τους «έφαγε» ο Βαγγέλας 

Κάποιοι έφυγαν από το δάσος στην αρχή της κυνηγετικής περιόδου… Νομίζω ότι στην προκειμένη ταιριάζει γάντι ο όρος sitting duck. Μια τέτοια «καθιστή πάπια» απεδείχθη ο Σουηδός επικεφαλής της ομάδας του στο ΕΛΚ απέναντι στη δύναμη πυρός του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της ομάδας της Ν.Δ. στο ΕΛΚ, καθώς πλέον είναι επίσημο. Ο Μεϊμαράκης εξελέγη, χθες, ένας από τους αντιπροέδρους της ομάδας του ΕΛΚ, όπως θυμίζω ότι ζήτησε μετ’ επιτάσεως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την ευκαιρία, μην τρέφετε αυταπάτες ότι επειδή μιλάμε για Βρυξέλλες δεν υπάρχει κομματική καμαρίλα. Αντιθέτως. Κάτι έδωσαν, κάτι πήραν…Αυτοί που δεν πήραν τίποτα είναι οι Ιταλοί. Ακούω δε ότι το κλίμα είναι «κανένας Ιταλός σε κανένα πόστο». Μαύρα ιταλικά πρόβατα.

Επιβεβαίωση Βέμπερ

Μένω στη χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς εκεί επαναβεβαιώθηκε η πλήρης στήριξη της ομάδας στον Μάνφρεντ Βέμπερ. Πληροφορούμαι ότι η επανεκλογή του στην προεδρία της ομάδας ήταν… σοβιετικού τύπου. Τον ψήφισαν όλοι χωρίς αποχές ή διαρροές. Πάντως, αν ο Βαυαρός τελικά εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν –ή γίνει Επίτροπος– μου λένε ότι τη θέση του προέδρου της ομάδας θα αναλάβει ο Ισπανός Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς.

Με το σπαθί του

Στην αρχή νόμιζα ότι επρόκειτο για ανέκδοτο, ή για ψευδώνυμο. Αλλά ο Χρήστος Σκαλούμπακας, ο οποίος διεγράφη χθες από μέλος της Ν.Δ., είναι υπαρκτό πρόσωπο. Μόνο που δεν είναι πλέον μέλος της Ν.Δ. Νομίζω ότι κέρδισε με το σπαθί του αυτή τη διαγραφή, καθώς πληροφορούμαι ότι πολύ πριν αρχίσει τις ρεβανσιστικές αναρτήσεις τύπου «ερχόμαστε για να σας δείξουμε», καθύβριζε και τα ίδια τα στελέχη της Ν.Δ. Για την ακρίβεια, είχε περάσει γενεές δεκατέσσερις το κλιμάκιο της Ν.Δ. υπό τον Λευτέρη Αυγενάκη που είχε τολμήσει να δώσει το «παρών» στο Gay Pride της Αθήνας.

Στο Καστελλόριζο

Τον νέο κύκλο περιοδειών του εγκαινιάζει το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά ένα «διάλειμμα» που είχε επίσκεψη στο Κερατσίνι, δενδροφύτευση και συζήτηση με πολίτες στον Υμηττό, μια συζήτηση (σήμερα) στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ και σίγουρα κάτι άλλο μέχρι την Παρασκευή. Η πορεία με τον λαό αρχίζει στα Δωδεκάνησα και εκτός από Κάλυμνο, Ρόδο και Κω, θα περιλαμβάνει και το Καστελλόριζο. Οι συμβολισμοί είναι προφανείς. Για να γίνουν ακόμη προφανέστεροι, ο Μητσοτάκης θα διανυκτερεύσει κιόλας εκεί.

Αμνησία, όπως παρωδία

Μένω σε κρίσιμη λεπτομέρεια από την πρωθυπουργική συνέντευξη στην ΕΡΤ, καθώς δεν της δόθηκε η δέουσα προσοχή. Απαντώντας στην κριτική που δέχεται για τους διορισμούς στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική μνεία σε θετική γνωμοδότηση του καθηγητή Πάνου Λαζαράτου. Οπως το έθεσε μάλιστα, «δεν υπάρχουν μόνο μιας κοπής συνταγματολόγοι» (sic). Να υποθέσω ότι έπαθε αμνησία από το σάστισμα της ήττας, ή ότι απλώς συντασσόμαστε με ό,τι μας συμφέρει; Το λέω διότι ο Λαζαράτος ξιφουλκούσε εναντίον του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες του Νίκου Παππά, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2016 είχε ζητήσει παρέμβαση εισαγγελέα για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες καταγγέλλοντας «δύσοσμη παρωδία»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή