«Πλανήθηκε» το ΥΠΠΟ στον Ορχομενό Αρκαδίας

«Πλανήθηκε» το ΥΠΠΟ στον Ορχομενό Αρκαδίας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αρχαίο θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας κανονικά δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί. Οχι γιατί δεν του αξίζει η προβολή, αλλά επειδή γνωρίζαμε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασής του, τουλάχιστον σε επίπεδο μελετών.

Χθες όμως, το υπουργείο Πολιτισμού ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα πλάνης των υπηρεσιών του και δημοσιοποίησε στη Διαύγεια μια ανακλητική απόφαση. Σύμφωνα με αυτήν, η κ. Ζορμπά παίρνει πίσω μια παλαιότερη απόφασή της με την οποία αποδεχόταν τη δωρεά της μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου. Γιατί όμως;

Με απλά λόγια, το ΥΠΠΟ λέει τώρα ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκπόνηση της μελέτης και έτσι δεν μπορεί να την αποδεχθεί.

Στην απόφαση γίνεται επίκληση διατάξεων και άρθρων μιας σειράς νόμων που αφορούν την εκτέλεση αρχαιολογικών έργων και τη σύνταξη των μελετών τους, όπως η παράγραφος 2 του άρθρου 2 του Π.Δ. 99/1992, που αναφέρει ότι αυτές οι μελέτες συντάσσονται με ειδικές προδιαγραφές που εγκρίνονται από τον εκάστοτε υπουργό ύστερα από γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Η απόφαση του ΥΠΠΟ λέει ότι δεν τηρήθηκε κάτι τέτοιο στην περίπτωση του Ορχομενού, αλλά ούτε και η προβλεπόμενη κατά τον νόμο διαδικασία δωρεάς μελετών. Στο ίδιο έγγραφο το ΥΠΠΟ στρέφεται εναντίον των υπηρεσιών του και συγκεκριμένα του Τεχνικού Συμβουλίου του υπουργείου, το οποίο «αναρμοδίως γνωμοδότησε για την αποδοχή ή μη της μελέτης». Η αρχική απόφαση εκδόθηκε, καταλήγει το υπουργείο, «και κατά πλάνη περί τα πράγματα». Υπάρχουν άραγε και άλλες αποφάσεις που επανεξετάζονται;

Ο δωρητής της μελέτης, όπως επιβεβαίωσε και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, είναι το σωματείο «Διάζωμα», το οποίο είναι γνωστό για τις πρωτοβουλίες του σχετικά με την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων. Η «Κ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του «Διαζώματος» Σταύρο Μπένο, ο οποίος μας εξέφρασε την έκπληξή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς δεν είχε ενημερωθεί αρμοδίως και επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφού μελετήσει την εν λόγω απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή