Κοινοβούλιο… συγγενών και φίλων με μετατάξεις ΣΥΡΙΖΑ

Κοινοβούλιο… συγγενών και φίλων με μετατάξεις ΣΥΡΙΖΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και δυσμενέστατες εντυπώσεις για την κυβέρνηση προκάλεσε η δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν κύκλο μετατάξεων στη Βουλή αλλά και νέων προσλήψεων σε υπηρεσίες του Κοινοβουλίου. Ενας «κύκλος» ο οποίος όπως καταδείχθηκε αφορά, μεταξύ άλλων, συγγενείς και συνεργάτες υψηλόβαθμων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Ο σάλος που προκλήθηκε οδήγησε μέσα σε λίγες ώρες, αφενός στην παραίτηση δύο εκ των στενών συγγενών που είχαν προσληφθεί στο Ιδρυμα της Βουλής, και αφετέρου στην αιφνίδια διακοπή της διαδικασίας ολοκλήρωσης των μισών (32 εκ των συνολικά 64) μετατάξεων που είχαν δρομολογηθεί. Και όλα αυτά, λίγο μετά τις αρχικές δηλώσεις του προέδρου της Βουλής που υπεραμυνόταν της νομιμότητας, ορθότητας και διαφάνειας των επίμαχων διαδικασιών. «Επειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, “παγώνουμε”, αναστέλλουμε την περαιτέρω διαδικασία η οποία αφορά τις μισές μετατάξεις» είπε αργά το απόγευμα ο κ. Βούτσης, σημειώνοντας ότι για τις πρώτες 32 που είχαν ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δεν θα μπορούσε να γίνει οτιδήποτε, διότι θα συνιστούσε παραβίαση του δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Μεταξύ των σε αναστολή περιπτώσεων, όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, είναι και εκείνη η οποία αφορά την κόρη της κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Σε ό,τι αφορά τις μετατάξεις, η δυνατότητα που είχε τερματιστεί επί εποχής Πετσάλνικου ως προέδρου της Βουλής το 2010, επανήλθε με πρωτοβουλία Ν. Βούτση στις αρχές τρέχοντος έτους. Με αλλαγή του Κανονισμού που δημοσιεύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου, προβλέφθηκε πως όσοι «υπηρετούν στη Βουλή με απόσπαση κατά την 20/1/2019», θα μπορούσαν να ζητήσουν τη μετάταξή τους στη Βουλή. Τους δόθηκε, μάλιστα, προθεσμία μόλις 10 ημερών για να υποβάλουν την αίτησή τους.

Είτε όπως προκύπτει από την ανάρτηση στη Διαφάνεια, είτε από άλλες πληροφορίες, τη δυνατότητα αυτή αξιοποίησαν, μεταξύ άλλων, η πρώην σύζυγος του κ. Βούτση, η κόρη της κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του κ. Κ. Ζουράρι, η ειδική σύμβουλος του υπουργού Γ. Σταθάκη. Επίσης, εργαζόμενοι ως αποσπασμένοι σε γραφεία αντιπροέδρων ή άλλες υπηρεσίες της Βουλής εδώ και αρκετά χρόνια, εντοπίζονται και υπάλληλοι των υπουργείου Παιδείας, Εργασίας και Οικονομικών, της Περιφέρειας Αττικής, διαφόρων δήμων, έως και του ΝΠΔΔ Οργανισμός Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι ερωτηθείς ειδικότερα για την περίπτωση της πρώην συζύγου του, ο κ. Βούτσης εμφανέστατα ενοχλημένος είπε ότι πρόκειται για εκπαιδευτικό που εργαζόταν ως αποσπασμένη στη Βουλή από το 2007.

Μεταξύ των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν στο Ιδρυμα της Βουλής, κατεγράφησαν οι περιπτώσεις των θυγατέρων της διευθύντριας του γ.γ. της Βουλής Βασιλικής Τσιακανίκα και της προϊσταμένης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνης Πανταλού. Αμφότερες δήλωσαν μετά τον θόρυβο ότι παραιτούνται. Υπενθυμίζεται ότι στο Ιδρυμα προσελήφθησαν το τελευταίο διάστημα ένας υποψήφιος με την κ. Δούρου για την Περιφέρεια και δύο πρώην μετακλητοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή