Πανελλαδικές: Τα θέματα και οι απαντήσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας από το «Μεθοδικό»

Πανελλαδικές: Τα θέματα και οι απαντήσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας από το «Μεθοδικό»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δράση των ενεργών πολιτών, ως βάση της σύγχρονης Δημοκρατίας, κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων κατά την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. 

Ειδικότερα, έπρεπε να παρουσιάσουν τεκμηριωμένα, σε μορφή άρθρου, τις θέσεις τους για τις ενέργειες με τις οποίες ο πολίτης κάνει πράξη τη Δημοκρατία στην καθημερινότητά του, και για τις δράσεις με τις οποίες το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με δημοκρατικό ήθος.

Tα θέματα βασίστηκαν στο απόσπασμα από το βιβλίο του Νορμπέρτο Μπόμπιο (Norberto Bobbio), Ιταλού πολιτικού επιστήμονα και φιλοσόφου, «Το μέλλον της Δημοκρατίας», με τίτλο: «Επίκληση των αξιών της Δημοκρατίας».

Το kathimerini.gr σε συνεργασία με το φροντιστήριο «Μεθοδικό» παρουσιάζει τις προτεινόμενες απαντήσεις – λύσεις των θεμάτων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ενώ οι καθηγητές σχολιάζουν τα θέματα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των καθηγητών του φροντιστηρίου «Μεθοδικό», «το δοθέν κείμενο είναι αρκετά κατανοητό αλλά είναι σχετικά πυκνογραμμένο και ως εκ τούτου εμφανίζει σχετική δυσκολία ως προς την πύκνωσή του στο θέμα της περίληψης.

Το θέμα ανάπτυξης για την πραγμάτωση της δημοκρατίας στην καθημερινότητα των πολιτών και τη συμβολή του σχολείου στη διαμόρφωση της δημοκρατικής συνείδησης των νέων από την άλλη, έχει αναμφίβολα αντιμετωπιστεί από όλους τους υποψηφίους καθώς ανήκει στις βασικές διδαχθείσες θεματικές ενότητες.

Παρόλα αυτά, οι υποψήφιοι έπρεπε να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη των ζητουμένων δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένες πρακτικές και δράσεις που συνήθως δυσκολεύει τους μαθητές. Οι γραμματολογικές – λεξιλογικές ασκήσεις παρουσιάζουν σχετικό βαθμό δυσκολίας κυρίως στα ερωτήματα Β3β και Β4α που απαιτούν καλή γνώση των φαινομένων του συντακτικού της νέας ελληνικής». 

Για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, οι Πανελλαδικές θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου, με μαθήματα Προσανατολισμού: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Όσον αφορά τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, αύριο, Σάββατο, 8 Ιουνίου, θα εξεταστούν στο μάθημα της Άλγεβρας.

Επισυνάπτονται τα θέματα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και οι προτεινόμενες απαντήσεις 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή