Μετατάξεις στη Βουλή: Επιμένουν παρά την κατακραυγή

Μετατάξεις στη Βουλή: Επιμένουν παρά την κατακραυγή

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις φράσεις «δεν αισθάνομαι ούτε ίχνος ενοχής και ευθύνης για το ότι πρέπει είτε προσωπικά είτε με τη θεσμική μου ευθύνη είτε ως πλειοψηφία να είμαστε απολογούμενοι» του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην ολομέλεια και «η απόφασή μου να μη θέσω υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές είναι ειλημμένη ήδη» της Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου στα ΜΜΕ, συνεχίστηκε χθες ο δημόσιος εσωκομματικός διάλογος του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της υπόθεσης των μετατάξεων στο Κοινοβούλιο.

Στο εσωτερικό της απερχόμενης κυβερνητικής πλειοψηφίας οι αναταράξεις συνεχίζονται για την υπόθεση αυτή, με τις συζητήσεις εντός Βουλής και μακριά από τα μικρόφωνα να χαρακτηρίζονται από την ανησυχία για περαιτέρω απώλειες στην κάλπη των πρόωρων εθνικών εκλογών, αλλά και επισημάνσεις όπως «έγιναν λάθος χειρισμοί από πρόσωπα που κακώς επελέγησαν για προβεβλημένες θέσεις».

Στη χθεσινή παρέμβασή του ο Νίκος Βούτσης αρχικώς άφησε εκ νέου αιχμές στις πλειοψηφίες της προηγούμενης περιόδου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ευθύνονταν για τη διαμόρφωση ενός καθεστώτος στη Βουλή που «είχε έναν χαρακτήρα ως προς τις εργασιακές σχέσεις απολύτως αμφιλεγόμενο, θολό, μεταβατικό, αυθαίρετο». Και αφού σημείωσε ότι επί της δικής του θητείας δεν προσελήφθη «ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος στη Βουλή», υποστήριξε εκ νέου ότι η δρομολόγηση μετατάξεων τους τελευταίους μήνες έγινε με διακομματική συναίνεση. Αφορούσε, σημείωσε, υπαλλήλους που ήταν αποσπασμένοι στη Βουλή «από το 2003, 2006, 2009». Για να συνεχίσει: «Δεν έχει καμία σχέση με εντολή της τελευταίας στιγμής και προφανώς δεν έχει καμία σχέση με επιλεκτική εντολή για ορισμένους και όχι για άλλους. Δεν αισθάνομαι ούτε ίχνος ενοχής και ευθύνης για το ότι πρέπει είτε προσωπικά είτε με τη θεσμική μου ευθύνη είτε ως πλειοψηφία να είμαστε απολογούμενοι για το εξής: Οτι γίναμε ίδιοι και κρατήσαμε το ίδιο καθεστώς το οποίο υπήρχε ως προς το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων».

Νωρίτερα, με μια σύντομη προφορικά σε τηλεοπτικό σταθμό και αναλυτικότερη γραπτή δήλωσή της, η κ. Χριστοδουλοπούλου ζητούσε συγγνώμη στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησε η προχθεσινή τοποθέτησή της περί χρήσης «διασυνδέσεων» για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η μετάταξη της κόρης της στη Βουλή. Από όσα είπε, πάντως, προκύπτει ως «νέο» στοιχείο ότι η κόρη της, υπάλληλος στα ΕΛΤΑ από το 2004, χρειάστηκε μόλις δύο μήνες θητείας σε υπηρεσία του Κοινοβουλίου για να επιλέξει το δεύτερο: «Αποσπάστηκε στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2018. Με την υπ’ αριθμόν 2397/8.2.2019 απόφαση της ολομέλειας της Βουλής [ΦΕΚ 18/8.2.2019] προβλέφθηκε, με το άρθρο 12, ότι όσοι υπηρετούν στη Βουλή με απόσπαση κατά την 20.1.2019, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετάταξης με βάση τον νόμο 4440/2016 για την κινητικότητα στο Δημόσιο. Αυτής της πρόβλεψης έκανε χρήση η κόρη μου». Και σημειώνοντας ότι «το κακό βαραίνει αποκλειστικά και μόνο εμένα» ανακοίνωσε την απόφασή της να μην είναι υποψήφια εκ νέου στις εκλογές, την οποία και έκανε γνωστή σε επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό.

Κατά Τραγάκη, Δημοσχάκη

Την απόφαση της κ. Χριστοδουλοπούλου επικρότησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε στους βουλευτές της Ν.Δ. κ. Τραγάκη και Δημοσχάκη. Για τον πρώτο είπε ότι η όλη διαδικασία ξεκίνησε κατόπιν δικής του πρότασης και ότι τρεις συγγενείς του είναι μόνιμοι υπάλληλοι της Βουλής και για τον δεύτερο ότι ο γιος του είναι επίσης μόνιμος υπάλληλος. Εδωσε επίσης στη δημοσιότητα ποια κόμματα αξιοποίησαν τη διαδικασία των μετατάξεων: τρεις αποσπασμένοι στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, έξι σε γραφεία αντιπροέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, τρεις σε γραφεία αντιπροέδρων της Ν.Δ., τέσσερις στην Κ.Ο. της Ν.Δ., τρεις στο γραφείο του αντιπροέδρου του ΚΙΝΑΛ, δύο στο γραφείο του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ, ένας στο γραφείο του αντιπροέδρου της Ενωσης Κεντρώων, ένας στο γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου και μία στο γραφείο του πρώην προέδρου της Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή