Στο 24% ο ΦΠΑ σε τζατζίκι, κόλλυβα, τυροκαυτερή

Στο 24% ο ΦΠΑ σε τζατζίκι, κόλλυβα, τυροκαυτερή

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τζατζίκι, τυροκαυτερή, ταραμοσαλάτα, κόλλυβα και γενικώς πολλά είδη που καταναλώνονται ευρέως φορολογούνται με ΦΠΑ 24% και κατατάσσονται στην περίεργη δασμολογική κλάση (ΔΚ) 2016 που δημιουργεί πονοκέφαλο ακόμα και στις επιτροπές της Ε.Ε. Στον μακρύ κατάλογο των προϊόντων με ΦΠΑ 24% περιλαμβάνεται και το φυσικό μέλι που είναι εμπλουτισμένο με βασιλικό πολτό, αλλά και οι τσίχλες με σορβιτόλη αντί για ζάχαρη.

Σε πολλές περιπτώσεις, η δασμολογική κατάταξη των συγκεκριμένων προϊόντων δεν είναι αυτονόητη και διενεργείται κατά περίπτωση (case by case), όπως κατ’ επανάληψιν έχει τονιστεί από τις αρμόδιες για θέματα κατάταξης επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός εξ αυτών (π.χ. ακριβής σύνθεση και ανάλυση των συστατικών τους, παραγωγική διαδικασία κ.λπ.). Η ιδιαιτερότητα στην κατάταξη των προϊόντων της ΔΚ 2106 διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι η Επιτροπή Ονοματολογίας, η οποία συνεδριάζει για θέματα δασμολογικής κατάταξης στις Βρυξέλλες ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια του έτους, περιλαμβάνει πάντα στην ημερήσια διάταξη των σχετικών συνεδριάσεών της θέματα που σχετίζονται με την κατάταξη ή όχι προϊόντων διατροφής στη δασμολογική κλάση 2106. Στο πλαίσιο αυτό, υποχρεώνονται και οι φορολογικές αρχές να προχωρούν σε διευκρινίσεις, προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για να τιμολογήσουν τα προϊόντα τους. Οπως προκύπτει από την εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στη δασμολογική κλάση 2016 κατατάσσονται τα παρακάτω προϊόντα και έχουν ΦΠΑ 24%:

• Τα παρασκευάσματα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν είτε απευθείας ως έχουν, π.χ. τζατζίκι, τυροκαυτερή, ταραμοσαλάτα, ρώσικη σαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, απομιμήσεις τυριών που περιέχουν αποκλειστικά φυτικά λιπαρά, μείγματα τυριών και φυτικών λιπαρών, απομιμήσεις βουτύρου με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλακτος (π.χ. λιπαρές ύλες για επάλειψη που περιέχουν λιπαρές ουσίες άλλες από αυτές που προέρχονται από το γάλα ή ύλες των οποίων η περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες γάλακτος είναι κατώτερη του 39% κατά βάρος), γεύματα έτοιμα προς κατανάλωση σε συσκευασία για τη λιανική πώληση (π.χ. μουσακάς, παστίτσιο κ.λπ.), κόλλυβα και παρόμοια προϊόντα κατόπιν επεξεργασίας (όπως το ψήσιμο, η διάλυση ή το βράσιμο στο νερό ή στο γάλα κ.λπ.) για τη διατροφή του ανθρώπου.

• Τα παρασκευάσματα που αποτελούνται πλήρως ή μερικώς από προϊόντα διατροφής, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ποτών ή παρασκευασμάτων διατροφής για τη διατροφή του ανθρώπου. Η κλάση περιλαμβάνει παρασκευάσματα που αποτελούνται από μείγματα χημικών ουσιών (οργανικά οξέα, άλατα ασβεστίου κ.λπ.) με προϊόντα διατροφής (αλεύρι, ζάχαρη, γάλα σε σκόνη κ.λπ.), τα οποία προορίζονται να ενσωματωθούν σε παρασκευάσματα διατροφής, είτε ως συστατικά αυτών είτε για τη βελτίωση ορισμένων από τα χαρακτηριστικά τους (εμφάνιση, διατήρηση ποιότητας κ.λπ.).

• Οι σκόνες για την παρασκευή πουτίγκας, ζελέ, παγωτών και παρόμοιων παρασκευασμάτων, έστω και με την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών. Συνεπώς, εδώ κατατάσσεται και το φρουί ζελέ (fruit gelee) σε σκόνη, το οποίο δεν μπορεί να καταναλωθεί άμεσα με τον τρόπο που παρουσιάζεται, αλλά για την παρασκευή του απαιτείται πρώτα η ανάδευσή του σε βραστό νερό.

• Οι αρωματισμένες σκόνες για την παρασκευή ποτών, έστω και με την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών, με βάση το διτττανθρακικό νάτριο και τη γλυκυρριζίνη ή το εκχύλισμα γλυκόριζας (τα οποία διατίθενται ως «σκόνη κακάο»).

• Τα παρασκευάσματα με βάση το βούτυρο ή άλλα λίπη ή έλαια που προέρχονται από το γάλα και χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, στα προϊόντα αρτοποιίας.

• Το φυσικό μέλι που είναι εμπλουτισμένο με βασιλικό πολτό ή με άλλες ουσίες, όπως π.χ. κανέλα, ξηρούς καρπούς κ.λπ.

• Τα γλυκά, οι τσίχλες, οι καραμέλες και παρόμοια είδη (κυρίως για διαβητικούς) που περιέχουν συνθετικούς γλυκαντικούς παράγοντες (π.χ. σορβιτόλη) αντί για ζάχαρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή