Νέα επένδυση 400 εκατ. από την Εlpedison

Νέα επένδυση 400 εκατ. από την Εlpedison

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εγκατάσταση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο επεκτείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των εγχώριων ενεργειακών ομίλων στην αγορά ηλεκτρισμού. Στην «κούρσα» για την κατασκευή σύγχρονης μονάδας φυσικού αερίου, που μπήκε πρώτη η «Μυτιληναίος» και ακολούθησαν ο όμιλος Κοπελούζου, η ΓΕΚ Τέρνα και ο όμιλος Καράτζη, εισέρχεται δυναμικά και η Εlpedison. Η εταιρεία με βασικούς μετόχους τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Εdison έχει καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, μέγιστης δυναμικότητας 826 MW. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ και η απόδοση της μονάδας στο 63%. H μονάδα πρόκειται να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη στο συγκρότημα που φιλοξενεί την υφιστάμενη μονάδα της εταιρείας, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το 2006. Η Elpedison λειτουργεί από το 2010 μία ακόμη μονάδα φυσικού αερίου στη Θίσβη Βοιωτίας, ισχύος 420 MW. Με την υλοποίηση της νέας μονάδας η εταιρεία προσβλέπει στον διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος της στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και στην περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στην αγορά ηλεκτρισμού όπου δραστηριοποιείται και στον τομέα της προμήθειας και του trading.

Στην «κούρσα» των νέων μονάδων φυσικού αερίου προπορεύεται αυτή τη στιγμή η «Μυτιληναίος», η οποία διασφάλισε από τη ΡΑΕ άδεια παραγωγής για μονάδα συνδυασμένου κύκλου συνολικής ισχύος 665 MW. Η μονάδα θα εγκατασταθεί στο ενεργειακό κέντρο της εταιρείας, στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας.

Αίτηση για άδεια παραγωγής μονάδας συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο 660 MW έχει καταθέσει στη ΡΑΕ και ο όμιλος Κοπελούζου, όπως και ο όμιλος Καράτζη που δραστηριοποιείται στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού μέσω της ΚΕΝ. Η μονάδα του ομίλου Κοπελούζου προβλέπεται να εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη και του ομίλου Καράτζη στη Λάρισα. Αδεια παραγωγής για μία ακόμη μονάδα συνδυασμένου κύκλου ισχύος 660 MW έχει αιτηθεί στη ΡΑΕ και η ΓΕΚ Τέρνα. Η νέα μονάδα της Τέρνα προβλέπεται να εγκατασταθεί στην Κομοτηνή.

Οι σχεδιασμοί των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας για νέες μονάδες φυσικού αερίου στηρίζονται στις προβλέψεις που εμφανίζουν το φυσικό αέριο ως το καύσιμο-γέφυρα για τη μετάβαση από τον λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ασφάλεια εφοδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας τα επόμενα 10-15 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, θα στηριχθεί στο φυσικό αέριο λόγω των πολιτικών απανθρακοποίησης και παράλληλης ενίσχυσης των ΑΠΕ που εφαρμόζει η Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή.

Ενδεικτικό αυτού είναι ότι στην Ευρώπη σχεδιάζονται 50 GW νέων σταθμών συνδυασμένου κύκλου. Βεβαίως, το ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας δεν χωράει πάνω από μία με δύο νέες μονάδες φυσικού αερίου για τα επόμενα χρόνια και αυτό το γνωρίζουν οι όμιλοι που σχεδιάζουν νέες επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή